Rezerwa paliwa – kiedy Wam sie zapala??

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez nenek » 4 mar 2007, 15:45

Dawno nikt tu nic nie wpisał,więc ja podzielę się swoimi 'złotymi myślami".Jeżdżę od niedawna MX3 , zauważyłem że kreseczki na wskażniku odzwierciedlają idealny podział zbiornika na 12,5 litra.Gdy wskazówka zrówna się z ostatnią kreseczką to zaczyna się żarzyć rezerwa.Co do spalania to u mnie nie mniej niż 15 :| ale myślę że jak się wprawię i przestanie mnie bawić jazda tą Madzią to zejdę do13 po mieście na 100.A nawiasem mówiąc to zauważyłem że inni kierowcy oczekują od takich wozów' sportowej" jazdy,co skutkuje większym spalaniem :[.
Początkujący

Od: 11 lut 2007, 11:19
Auto: MX3 1.8

Postprzez nenek » 7 mar 2007, 00:41

Sory ,czytam swój post i nie wierzę <glupek2> ,co za bzdury wypisuję.
Jedynym wytłumaczeniem jest tylko szok który przeżyłem gdy zorientowałem się ile pali moja wymarzona 'M" <płacze>
Początkujący

Postprzez brii » 7 mar 2007, 08:44

nenek – pali Ci zdecydowanie za dużo... Poszukaj na forum – ten temat też był poruszany. Trzeba się naprawdę postarać i mieć umiejętności żeby K8 spaliło 15l/100km
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez amber_06 » 8 mar 2007, 09:45

ja rownież sie przylaczam do tematu...
mam mx-3 1.6 wersje USA i mi rowniez pali 15 czasem nawet wiecej! nie moge zupelnie ogarnac czemu tak jest, bo nie mam zbyt ciezkiej nogi. Nie wiem widocznie cos mam z silnikiem, gdyz starsznie kopci. Nie myslalam ze moja wymarzona Madzia tak mnie bedzie kosztowała... Co najsmieszniejsze jest w tym samopchodzie to to, że jakis majster przerabial licznik z mili na kilometry i cos mu sie zle chyba te przewodziki polaczyly, ze nie pokazuje mi wskaźnika paliwa. Jedyne co jest w tym liczniku wiarygodne to kontrolka ktora na szczescie sie w pore zaswieca... ehh... :|
Początkujący

Od: 22 lut 2007, 17:22
Auto: Honda Del Sol B16A2 Turbo

Postprzez 2Nol » 8 mar 2007, 12:05

To i ja się dołączę. Od trochę ponad miesiąca jestem posiadaczem mx-3 z silnikiem B6. Na początku paliła mi duużo za dużo, przy spokojnej jeździe wychodziło mi 14l/100km w mieście. Gdy depnąłem to i 16l potrafiła spalić. Postanowiłem wymienić filtr powietrza ze stożkowego (z którym autko kupiłem) na fabryczny i teraz przy tak samo spokojnej jeździe po mieście wychodzi mi coś około 10,5l/100km.

Dokładnie jeszcze nie wiem, czekam aż mi się rezerwa zaświeci. Na razie mam na liczniku 302km i wskazówkę trochę poniżej 1/4 zbiornika (a jak skręcam w lewo to nawet trochę powyżej :P ). Dodam jeszcze, że filtr wymieniłem 66km od pełnego baku.

Nie wiem co dokładnie było przyczyną, tak średnio się na tym znam. Wiem tylko, że do filtra stożkowego nie były podpięte dwie rurki – mała po lewej (EGR?) i duża po prawej.

Madzia straciła teraz troszkę na brzmieniu, ale za to oszczędza mój studencki portfel :)
Forumowicz

Od: 5 lut 2007, 00:37

Postprzez Lukano » 8 mar 2007, 12:27

A moja nie ma rezerwy??Mnie tam nic się nie świeci jak mam mało benzynki. Czy coś jest nie tak, czy nie wszystkie miały rezerwę paliwa??
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez nenek » 9 mar 2007, 15:46

'bri" nie doceniasz moich zdolności ;)
Z mojego doświadczenia (4 pl,1sow,1ger) producenci tak 'kalibrują" rezerwę aby starczyło śmiało na ok.80 km. Podejrzewam że w Mazdzie jest tak samo, mam nadzieję że nie będę zmuszony tego sprawdzać. Jestem przeciwnikiem jazdy na 'rezerwie", nie będę pisał co sądzę na temat tych którzy tak robią <sex:konik> bo jazda taka nie jest kwestią finansów.
Początkujący