Poniżej przedstawiam, krótką fotorelacje jak zmienić świecenie tylnych lamp z takich:
na takie:
Może się komuś przyda taka fotorelacja. Jak się spodoba to można podpiać do wszystkich fotorelacji.
Tak więc, ZACZYNAMY:
Aby wyciągnąć lampy musimy odkręcić dwie śruby z góry lamp oraz jedną z przodu, następnie wypychamy lampę na zewnątrz. Aby odpiąć wiążkę lampy musimy częściowo zdemontować plastiki w bagażniku – ten duży który kryje zamek klapy (wystarczy wypiąć górne wczepy) oraz te które znajdują się (patrząc z góry) dokladnie nad lampami ( nie musimy ich ściągać wystarczy odpiąć kilka wczepów i odgiąć plastiki, aby ujrzeć kostkę)
Co jest potrzebne... w moim przypadku kupiłem lampę prawą od anglika. W angielskiej wersji światło przeciwmgielne znajduje się w prawej lampie, a w europejskiej oczywiście po lewej, Zdecydowałem się na lampę z anglika gdyż, zauważyłem, że przy lampach europejskich odbłyśnik w prawej lampie różni się delikatnie od odbłyśnika lewej lampy, co ma delikatny wplyw na świecenie, a w przypadku dobrania prawej lampy od anglika odbłyśnik jest identyczny jak w lewej europejskiej.
Gdyby jednak niedecydować się na kupno lampy od anglika można zrobić to wycinająć dziurę w komorze w prawej lampie europejskiej, gdyż standardowo odbłysnik nie posiada wejścia na gniazdo żarówki. FOTO niżej:
FOTO: prawa lampa od wersji angielskiej:

Oraz będą nam potrzebne dwa gniazda do żarówek dwuwłóknowych ( jeśli chcemy mieć światła stopu) albo dwa zwykle gniazda na żarówkę jedno wlóknową (tylko światła mijania)
FOTO: gniazdo żarówkę dwuwłóknową

Ja zdecydowałem się na podłączenie gniazda na żarówkę dwuwłóknowa.
Aby podłączyć nowe gniazdo musimy przeciągnąć kable do niego, w tym celu naciąłem kable, które idą do seryjnego gniazda żarówki świateł mijania (kabel czerwony i czarny) i stopu (kabel zielony) i przylutowalem dodatkowe kable, które połączyłem z nowym gniazdem.

FOTO: po zaizolowaniu

FOTO: Tak wygląda cała wiązka już połączona ...kolejno od lewej : światlo mijania+stop, światło wsteczne, światła mijania+stop, kierunkowskaz

Jest to wiązka od lampy angielskiej,montowana w prawej lampie, tak więc na zdjęciach niżej widać dwa kable, które nie są połączone, sa to kable od światła przeciwmgielnego "angielskiego" (gniazdo zostało odcięte)

FOTO: Cała wiązka już w obudowie, gotowa do zamontowania na swoje miejsce:

Tak wygląda już na miejscu:
Montaż dodatkowego gniazda światel mijania w lewej lampie wiąże się z utratą światła przeciwmgielnego!!!!(odcinamy gniazdo) albo jest inne wyjście,...... możemy zrobić dodatkowy otwór w którejś z komór i tam je umieścić..... ja osobiscie tego nie zrobilem, może kiedyś to zrobię
Obydwie lampy już gotowe:
Mam nadzieję, że sie podobała
POZDRAWIAM.
Siwus