Elementy klimatyzacji | MX-3
Strona 1 z 1
W mojej mx-3 na pewno brakuje chłodnicy klimatyzacji, według poprzedniego właściciela reszta jest OK. Mam pytanie, co wchodzi w skład klimatyzacji i gdzie wizualnie szukać obecności pozostałych jej elementów. szukałem na forum ale jakoś nie mogę znaleźć ?
- Od: 3 kwi 2010, 20:39
tyle co udało mi się wygooglować to
Układ klimatyzacji samochodowej składa się z kilku zasadniczych elementów:
* sprężarki,
* skraplacza,
* filtra-odwadniacza lub zasobnika czynnika chłodniczego,
* zaworu rozprężnego lub dyszy dławiącej,
* parownika,
* układu rurek i przewodów.
czy w przypadku mx-3 to są dokładnie te elementy i gdzie powinny być umiejscowione ?
Układ klimatyzacji samochodowej składa się z kilku zasadniczych elementów:
* sprężarki,
* skraplacza,
* filtra-odwadniacza lub zasobnika czynnika chłodniczego,
* zaworu rozprężnego lub dyszy dławiącej,
* parownika,
* układu rurek i przewodów.
czy w przypadku mx-3 to są dokładnie te elementy i gdzie powinny być umiejscowione ?
Do tego, w przypadku MX-3 dochodzą jeszcze druga chłodnica no i drugi wentylator. Ponadto z drobiazgów to jeszcze przekaźniki. Jak otworzysz maskę, to na podszybiu musisz mieć taką srebrną rurke. Ona wchodzi do kabiny na wysokości schowka od pasażera. Po tym najlatwiej poznać czy jest klima w aucie. Jak nie wiesz o co chodzi, wstaw fotke to Ci powiem czy masz klime czy nie. Przycisk od A/C masz ? powinien być obok tego do włączania ogrzewanej szyby tylnej
Była Mazda 323F BA GT, jest Volvo S40...
- Od: 23 mar 2009, 14:10
- Auto: Volvo S40
chwilowo nie mam jak zrobić fotki , zrobie jak tylko to bedzie mozliwe. Co do przycisku A/C jest jak go włącze to zaczyna chodzić drugi wentylator na chłodnicy z płynem chłodzącym. (Na chłodnicy są 2 wentylatory) jakaś srebrna rura taka jak opisujesz wchodząca do kabiny też jest. nie wiem co do tego przekaźnika gdzie szukać pozostałych podzespołów ?
Przekażniki są stojąc od przodu auta w lewym górnym rogu (na podszybiu masz tabliczki znamionowe, to obok nich w rogu.) Auta bez klimy mają same kostki, a auta z klimą mają w nich przekaźniki. Przez całądługość podszybia idzie taki przewód aluminiowy. Potem wzdłuż błotnika od strony kierowcy i wchodzi on zdaje sie do osuszacza klimatyzacji. Parownik jest pod schowkiem pasażera, kompresor czyli spreżarka klimatyzacji przymocowany jest do silnika. Napędzany jest paskiem klinowym. Z wyglądu przypomina troche alternator, i w jeo okolicach należy go szukać.
viewtopic.php?f=116&t=48270&hilit=monta%C5%BC+klimy
Tu masz link do montażu klimy w 323fBA. W MX-3 wszystko wygląda mniej więcej tak samo. Może to pomoże. Zobacz sobie jak wyglądają i gdzie są skladowe elementy. Pozdrawiam
viewtopic.php?f=116&t=48270&hilit=monta%C5%BC+klimy
Tu masz link do montażu klimy w 323fBA. W MX-3 wszystko wygląda mniej więcej tak samo. Może to pomoże. Zobacz sobie jak wyglądają i gdzie są skladowe elementy. Pozdrawiam
Była Mazda 323F BA GT, jest Volvo S40...
- Od: 23 mar 2009, 14:10
- Auto: Volvo S40
Witam .Mam trochę dziwne pytanie , niedawno kupiłem mx 3 w środku mam przełącznik a/c a klimy nie ma , to znaczy nie ma drugiej chłodnicy , kompresora i całej reszty, mazda jest z 96r 1,6 dohc ,jak to rozumieć? Czy standartowo w każdej mx3 jest taki przełacznik
-
motodoc
Strona 1 z 1