Jaki korek / korki do MX-3 V6 ??

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Kolin » 25 maja 2010, 18:13

Prosiłbym o pomoc, mianowicie jakie powinny być korki płynu chłodniczego w silniku K8. Korki są dwa jeden przy bloku widoczny a drugi przy odbudowie filtra powietrza schowany pod łapakiem. Chodzi mi o to czy powinny być to korki z podciśnieniem czy bez i z jakim ciśnieniem 0,9 czy 1,1 bara.
Gdzieś ubywa mi woda z układu. Wydaje mi sie że zbiorniczek wyrzuca ją poza układ dlatego chce zacząc od tego czy mam dobre korki

Jeżeli ktoś mógłby sprawdzić u siebie w MX-3 V6 jakie ma te korki to byłbym wdzięczny
Proszę o pomoc
Początkujący

Od: 10 sie 2009, 09:04
Auto: MX-3 1.8 V6 K8 94'

Postprzez xijaro » 7 cze 2010, 22:07

korki seryjnie mają 0.9 bara korki mazdaspeed po 1.3 bara
nie stresuj pewnie mówisz o zbiorniczku wyrównawczym nigdzie ci go nie ubywa tylko zimny płyn ma mniejszą objętość i często się zdarza że jest wyssany ze zbiorniczka na zimnym silniku rozgrzej silnik i wtedy zobacz płyn powinien być pomiędzy min a max gdybyś miał go za dużo w układzie zostanie wypchany na zewnątrz poprze tą łamaną rurkę na korku zbiorniczka wyrównawczego czyli tego białego po prawej stronie koło puszki z filtrem :)
Moja Mazda
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=137&t=99947
LINGERIE FOOTBALL LEAGUE FAN <33333333
Forumowicz

Od: 13 paź 2008, 18:29
Auto: Mazda MX-3 K8 93r

Postprzez Kolin » 13 cze 2010, 18:39

Dzięki za odpowiedź. A te korki 1.3 bara coś dają??

Zauważyłem że jak doleje wode do zbiorniczka wyruwnawczego na maximum to wode wyrzuca mi nie przez rurke tylko tutaj gdzies przy prawej lampie samochodu w okolicach koreczka w chłodnicy (sam korek jest szczelny). I gdzieś mi ta woda kurcze ucieka i nie moge dojść co to jest. Korki wydaje mi się ża mam dobre
Początkujący

Od: 10 sie 2009, 09:04
Auto: MX-3 1.8 V6 K8 94'

Postprzez xijaro » 14 cze 2010, 00:30

nie no w zupełności ci wystarczy zwykły korek jeśli ci wyrzuca w okolicy lampy to pewnie masz zniszczoną uszczelkę tego korka co jest pod chwytakiem powietrza ewentualnie popękany, przetarty wężyk bo normalnie wyrzuca przy korku (ja akurat wyrzuciłem te gumowe kolanko i przedłużyłem wężyk aż pod auto żeby w razie czego nie walił płynem pod maską)
Moja Mazda
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=137&t=99947
LINGERIE FOOTBALL LEAGUE FAN <33333333
Forumowicz

Od: 13 paź 2008, 18:29
Auto: Mazda MX-3 K8 93r