Jak obejść regulator podświetlania deski rozdzielczej?
Strona 1 z 1
jak w temacie...nie jest mi potrzebny ten regulator od podswietlania kokpitu i innych elementow i chcialbym na rzecz inneego sterownika zrobic miejsce...a miejsce zrobie jak wyciagne w.w regulator podswietlania..miernikiem mierzylem te kostke ktora jest pod regulator podlaczony i sa tam 2 plusy i jeden –..niestety zmostkowanie tych dwoch + nic nie dalo wiec moje pytanie brzmi co zrobic zeby ominac ten regulator zeby na stale swiecil kokpit "maxymalnie"
przejrzalem cale forum i nic nie znalazlem..prosze o pomoc!
- Od: 27 sty 2007, 19:50
Przez pewien czas miałem uszkodzony ten regulator i kiedy szukałem jakiegoś z odzysku pamiętam, że na ten czas zmostkowałem dwa skrajne wtyki i wówczas elementy deski rozdzielczej były podświetlone w maksymalnym stopniu. Zrobiłem taki jakby spinacz, zszywacz z drutu o odpowiedniej średnicy, żeby nie niszczyć kostki czy przewodów i wcisłem go w kostke.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
MAZDA ... To jest naprawdę ważne.
- Od: 20 sie 2004, 08:40
- Auto: 323F & 350Z
Witam,
jeszcze tam nie zaglądałem, bo moją mx3 mam od niedawna
ale jeżeli dysponujesz jakimś multimetrem to zmierz napięcie na tych przewodach kręcąc jednocześnie regulatorem. Na przewodzie na którym będzie zmieniało się napięcie należy podać +12 i powinno być z głowy.
jeszcze tam nie zaglądałem, bo moją mx3 mam od niedawna
Pozdrawiam,
swierczu
swierczu
- Od: 6 lut 2007, 13:05
- Auto: Mazda 3 2.3, MX-3 1.6
nie jest padniety...chce go usunac bo nie potrzebny a w miejsce jego wstawic od gazu sterownik ale zadne z wyzej wymienionych porad nie daly skutku ....
nie wiem co jest...jak podalem sam plus to swiecilo caly czas po przekreceniu kluczyka sie wylaczalo czyli na odwrot...sam nie wiem co i jak dalej..
hmmm sa wprawdzie takie przewody czyli: czarny,czerwony i czerwono-czarny ale jak miernik przyloze do tych ktore kazales zmostkowac to pokazuje mi normalnie 12v wiec tak jakbym zmostkowal to chyba zwara by byla..moge sprobowac tylko zobaczymy co z bezpiecznikiem... jak mierzylem to zauwarzylem ze spadek napiecia krecac tym pokretlem byl na czerwono czarnym kabelku
EDIT: jest jednak tak jak pisal wyzej POREK!wielkie dzieki dla wszystkich ktorzy pomogli!
btw. jakby ktos chcial regulator kupic to go odsprzedam ale nie wiem nawet ile wart jest..
EDIT: jest jednak tak jak pisal wyzej POREK!wielkie dzieki dla wszystkich ktorzy pomogli!
btw. jakby ktos chcial regulator kupic to go odsprzedam ale nie wiem nawet ile wart jest..
Hej
Wczoraj wysiadło mi podświetlenie całej deski rozdzieleczej i liczników, bezpieczniki są dobre, zegarek działa wszystkie światła też dlatego podejrzewam że padł ten regulator podświetlenia.
Tylko nie wiem jak sprawdzić czy on działa, dzisiaj rozebrałem deske i do regulatora dochodzą cztery kabelki w kolejności: czarny, czerwony. czerwono-czarny i czerwono-żółty.
Jak włączam światła to na czerwonym i czerwono-czarnym pojawia się napięcie czy tak powinno być?
Które kabelki zewrzeć żeby podświetlenie świeciło na czas ewentualnej naprawy regulatora, jeśli wogóle można go naprawić?
Wczoraj wysiadło mi podświetlenie całej deski rozdzieleczej i liczników, bezpieczniki są dobre, zegarek działa wszystkie światła też dlatego podejrzewam że padł ten regulator podświetlenia.
Tylko nie wiem jak sprawdzić czy on działa, dzisiaj rozebrałem deske i do regulatora dochodzą cztery kabelki w kolejności: czarny, czerwony. czerwono-czarny i czerwono-żółty.
Jak włączam światła to na czerwonym i czerwono-czarnym pojawia się napięcie czy tak powinno być?
Które kabelki zewrzeć żeby podświetlenie świeciło na czas ewentualnej naprawy regulatora, jeśli wogóle można go naprawić?
Strona 1 z 1