Jak obejść regulator podświetlania deski rozdzielczej?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez KrystianR » 8 mar 2007, 21:02

jak w temacie...nie jest mi potrzebny ten regulator od podswietlania kokpitu i innych elementow i chcialbym na rzecz inneego sterownika zrobic miejsce...a miejsce zrobie jak wyciagne w.w regulator podswietlania..miernikiem mierzylem te kostke ktora jest pod regulator podlaczony i sa tam 2 plusy i jeden –..niestety zmostkowanie tych dwoch + nic nie dalo wiec moje pytanie brzmi co zrobic zeby ominac ten regulator zeby na stale swiecil kokpit "maxymalnie" ?? przejrzalem cale forum i nic nie znalazlem..prosze o pomoc!
Forumowicz

Od: 27 sty 2007, 19:50

Postprzez Robo » 8 mar 2007, 22:46

Przez pewien czas miałem uszkodzony ten regulator i kiedy szukałem jakiegoś z odzysku pamiętam, że na ten czas zmostkowałem dwa skrajne wtyki i wówczas elementy deski rozdzielczej były podświetlone w maksymalnym stopniu. Zrobiłem taki jakby spinacz, zszywacz z drutu o odpowiedniej średnicy, żeby nie niszczyć kostki czy przewodów i wcisłem go w kostke. :)

Pozdrawiam. :)
MAZDA ... To jest naprawdę ważne.
Forumowicz

Od: 20 sie 2004, 08:40
Auto: 323F & 350Z

Postprzez KrystianR » 9 mar 2007, 08:53

no ja zauwarzylem ze w kostce sa te trzy przewody...zmostkowalem te dwa plusy no i niestety deska sie wcale nie podswietla...minusa nie ruszalem bo on te inne dwa to plusy wiec bezpiecznik oczywiscie palilo...co dalej?moze inne propozycje?
Forumowicz

Postprzez swierczu » 9 mar 2007, 10:30

Witam,

jeszcze tam nie zaglądałem, bo moją mx3 mam od niedawna :) ale jeżeli dysponujesz jakimś multimetrem to zmierz napięcie na tych przewodach kręcąc jednocześnie regulatorem. Na przewodzie na którym będzie zmieniało się napięcie należy podać +12 i powinno być z głowy.
Pozdrawiam,
swierczu
Forumowicz

Od: 6 lut 2007, 13:05
Auto: Mazda 3 2.3, MX-3 1.6

Postprzez swierczu » 9 mar 2007, 17:46

Nie pisał czy ma padnięty czy nie. Napisał jedynie, że chce się go pozbyć :)
Pozdrawiam,
swierczu
Forumowicz

Od: 6 lut 2007, 13:05
Auto: Mazda 3 2.3, MX-3 1.6

Postprzez KrystianR » 9 mar 2007, 19:21

nie jest padniety...chce go usunac bo nie potrzebny a w miejsce jego wstawic od gazu sterownik ale zadne z wyzej wymienionych porad nie daly skutku .... :( nie wiem co jest...jak podalem sam plus to swiecilo caly czas po przekreceniu kluczyka sie wylaczalo czyli na odwrot...sam nie wiem co i jak dalej..
Forumowicz

Postprzez KrystianR » 10 mar 2007, 16:27

hmmm sa wprawdzie takie przewody czyli: czarny,czerwony i czerwono-czarny ale jak miernik przyloze do tych ktore kazales zmostkowac to pokazuje mi normalnie 12v wiec tak jakbym zmostkowal to chyba zwara by byla..moge sprobowac tylko zobaczymy co z bezpiecznikiem... jak mierzylem to zauwarzylem ze spadek napiecia krecac tym pokretlem byl na czerwono czarnym kabelku

EDIT: jest jednak tak jak pisal wyzej POREK!wielkie dzieki dla wszystkich ktorzy pomogli!

btw. jakby ktos chcial regulator kupic to go odsprzedam ale nie wiem nawet ile wart jest..
Forumowicz

Postprzez bzzyczek » 8 gru 2008, 13:57

Hej
Wczoraj wysiadło mi podświetlenie całej deski rozdzieleczej i liczników, bezpieczniki są dobre, zegarek działa wszystkie światła też dlatego podejrzewam że padł ten regulator podświetlenia. :(
Tylko nie wiem jak sprawdzić czy on działa, dzisiaj rozebrałem deske i do regulatora dochodzą cztery kabelki w kolejności: czarny, czerwony. czerwono-czarny i czerwono-żółty.
Jak włączam światła to na czerwonym i czerwono-czarnym pojawia się napięcie czy tak powinno być?

Które kabelki zewrzeć żeby podświetlenie świeciło na czas ewentualnej naprawy regulatora, jeśli wogóle można go naprawić?
Forumowicz

Od: 3 cze 2008, 21:26
Auto: A4 B5 1.8T kox 200HP/ Dwie Mazdy były :(