Aparat zaplonowy.
Strona 1 z 1
Witam jako ze poszukiwania przyczyn szarpania mojej Mazdy polegly zostalo mi zagladnac do aparatu.
Wieczor jestem umowiony na wizyte u mechanika.I tu moje pytanie.Kiedy do wymiany jest caly aparat bo nie moge zalapac? Skoro wymienic mozna palec,cewke kopulke ktore jak piszecie sa przyczyna to po co sie wymienia caly aparat?
Wieczor jestem umowiony na wizyte u mechanika.I tu moje pytanie.Kiedy do wymiany jest caly aparat bo nie moge zalapac? Skoro wymienic mozna palec,cewke kopulke ktore jak piszecie sa przyczyna to po co sie wymienia caly aparat?
-
Przemek...

- Od: 8 wrz 2006, 16:22
- Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
BenyV6 napisał(a):Kiedy do wymiany jest caly aparat
Jak jest uszkodzony (można wymienić, można naprawiać – zwykle się da).
Najpierw obejrzyj palec i kopułkę (pamiętaj żeby je wymieniać razem) – ale przy okazji sprawdź czy iskra ma dobry kolor. Jak ładny niebieski, to raczej aparat sprawny.
BenyV6 napisał(a):to po co sie wymienia caly aparat
dlatego że jest nieco tańszy od zestawu nowa cewka i nowy moduł... ale pytanie, na ile starcza używany aparat? Może to być i 10kkm i 100kkm. A nowa cewka i nowy moduł – wiadomo. Reszta w aparacie to czysta mechnika, więc po co ją wymieniać.
marek a jak zdiagnozowac czy cewka lub modul jest do wymiany?Przeczytalem tyle tematow ze mam metlik w glowie,moze o diagnozie tez ale juz sie pogubilem.Czyli wymiana kopulki i palca nie pomorze za bardzo.Sprobuje jeszcze u jednego elektryka moze on cos znajdzie,albo sprawdzi co jest.
-
Przemek...

Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
BenyV6 Nie wiem jak jest z V6, ale u mnie jak auto szarpało to pomogła wymiana świec. Podobno mogą to być jeszcze kable.
Zależy jeszcze jak i kiedy szarpie. Poszukaj najlepiej na forum kontaktu do Tadziola i jedź do niego, podobno jest w tych sprawach najlepszy
Pozdrawiam
Zależy jeszcze jak i kiedy szarpie. Poszukaj najlepiej na forum kontaktu do Tadziola i jedź do niego, podobno jest w tych sprawach najlepszy
Pozdrawiam
Poznasz głupiego po postach jego

- Od: 23 sie 2006, 20:59
- Auto: Prelude BB9
Michi dzieki swiece nowe,kable sprawdzone,przepustnica wyczyszczona,dwa razy pod kompem zero bledow,drugi raz z jakims testem podzespolow i co->Mazda zdrowiutka zero bledow tylko czemu k@$#% szarpie
dzisiaj do poludnia obdzwonilem chyba z 8 elektrykow w Krakowie i wszyscy albo zawaleni robota,na urlopie albo tempaki i nie ma mi kto sprawdzic tego aparatu
a w sobote mam zamiar nad morze jechac 
dzisiaj do poludnia obdzwonilem chyba z 8 elektrykow w Krakowie i wszyscy albo zawaleni robota,na urlopie albo tempaki i nie ma mi kto sprawdzic tego aparatu 
-
Przemek...

Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
michi napisał(a):Poszukaj najlepiej na forum kontaktu do Tadziola
Winkle Kotliny http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewt ... 93#p490493
Problem powocil,bylem u Tadziola w lipcu i wtedy aparat byl dobry.A dzis mazda stoi objawy brak iskry.Nie odpala.Jeszcze sproboje zakrecic i zobacze czy swiece mokre bo wyczytalem ze tak wyeliminuje pompke paliwa.Wychodzi na cewke.Jedyny gosc ktory mio to moze zrobic to Tadziol(bede sie z nim kontaktowal)
A chcialem sie dowiedziec jakie sa poblemy jezeli po zdemontowaniu aparatu zle go zaloze ?Dodam ze nie mam o tym pojecia a nie ma mi kto tego zrobic.Czy dam rade zajechac do jakiegos sewisu na regulacje?
A chcialem sie dowiedziec jakie sa poblemy jezeli po zdemontowaniu aparatu zle go zaloze ?Dodam ze nie mam o tym pojecia a nie ma mi kto tego zrobic.Czy dam rade zajechac do jakiegos sewisu na regulacje?
-
Przemek...

Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
nie wiem jak w V6 ale w Z5 nie ma mozliwosci zle go wlozyc i jak go nie wlozysz to odjedziesz na regulacje co do V6 hmn nie wiem dokladnie jak to tam jest

hmnnn ..........BenyV6 napisał(a):Jedyny gosc ktory mi to moze zrobic to Tadziol

- Od: 8 paź 2006, 11:19
- Auto: 323F 99r 1.8 LPG SGI Stag4:)
W V6 jest tak samo ,wchodzi w jednej pozycji ( palec-wałek )organo napisał(a):nie wiem jak w V6 ale w Z5 nie ma mozliwosci zle go wlozyc
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Pytam bo slyszalem ze tam jest jakis wieloklin i przy montazu jesli sie przestawi to bedzie problem.Dzwonilem do Tadziola i kazal sprawdzic swiece,jesli sa zalane to wykrecam aparat i jade do niego jesli nie szukam dalej.Jesli dobrze zrozumialem to po naprawie aparatu (jesli bedzie zepsuty) bede mogl zalozyc go sam i wszystko bedzie ok.
-
Przemek...

Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
Nie ma tam wieloklna jest pletwa – nie masz szans zle zamontowac aparatu w vałce , mozliwosc jest tylko jedna.BenyV6 napisał(a):Pytam bo slyszalem ze tam jest jakis wieloklin i przy montazu jesli sie przestawi to bedzie problem
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Minal tydzien a ja nic nie zrobilem z autem (praca po 12h)Dzis dorwalem klucz do swiec i zabralem sie za wykrecenie swiecy zeby sprawdzic czy jest mokra(tak radzil Tadziol).Zabralem sie za to od konca tzn najpierw wykrecilem swiece przeczyscilem,i poszlem zapalic i myslalem ze wroce ponownie aby wykrecic swiece a tu Mazda odpalila
Moze mi ktos powiedziec o co chodzi 

-
Przemek...

Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
Beny napisał(a):a tu Mazda odpalila
i przyczyna tego byl zasniedzialy kabel czujnika polozenia walu nic wspolnego z aparatem zaplonowym.
A co do tematu aparatu zaplonowego to wlasnie odebralem z regeneracji.Miesiac po wyczyszczeniu wtyczki czujnika padl aparat.Wymieniona zostala cewka i modul auto przestalo szarpac i jak narazie dziala.Tak jak pisal Marek nie warto kupowac uzywanego aparatu lepiej regenerowac.
Polecam oprocz Tadziola tego goscia
http://www.allegro.pl/item371842656_nap ... bishi.html
Obecnie jestem w Toruniu w wojsku ten gosc podjechal do mnie do jednostki wzial aparat naprawil i przywiozl na miejsce.Dobry kontakt aparat dziala i jest gwarancja 2 lata.
-
Przemek...

Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
Strona 1 z 1