Witam.
Właśnie dziś zakupiłem dawce silnika (KF 2.0) do mojej BJ'tki (2.0 FS Sportive) ale właściciel porozłączał wszystko co się dało co trochę skomplikowało mi prace.
Potrzebuje dobrego schematu do elektryki silnika, oraz podciśnień (widziałem ten ostatni temat)
Druga sprawa to jak są podpięte czujniki temperatury i pływak do licznika w budzie BA z silnikiem KF? przechodzą one przez komputer silnika? To samo tyczy się obrotomierza, prędkościomierza oraz kontrolek np. Poduszek, abs'u. (myślę że poduszki oraz ABS/TCS nie powinny przechodzić przez komputer silnika gdyż są one sterowane przez swoje sterowniki, jeżeli tak nie jest poprawcie mnie)
Bardzo proszę o pomoc w tym temacie ponieważ za kilka dni wypruwam wiązkę i chciał bym ją odpowiednio przerobić.
PS. Jak się ma obrotomierz z 4 cylindrowego (2 cewki silnik FS) silnika podłączony do 6 cylindrowego ?(KF v6 aparat zapłonowy)?
Swapuje i schematu potrzebuje ;)
Strona 1 z 1
może tak od tyłu jak ja robiłem swapa z Z5 na KL to gdy zostawiłem obrotomierz to przy gazowaniu przekraczał już dawno czerwone pole mimo że silnik miał dużo niższe obroty więc wymiana była konieczna
czujnik temp wody na zegarze idzie z 1 pinowego który jest w bloku Vki i idzie bezpośrednio do licznika
prędkościomierz też idzie z impulsatora do licznika chociaż niektóre vki biorą sygnał z ABS z tego co czytałem u mnie tak nie było
pływak ze zbiornika też idzie bezpośrednio do licznika z kontrolką rezerwy
co do reszty czyli abs i srs nie wiem ale raczej nie są połączone z komputerem silnika
czujnik temp wody na zegarze idzie z 1 pinowego który jest w bloku Vki i idzie bezpośrednio do licznika
prędkościomierz też idzie z impulsatora do licznika chociaż niektóre vki biorą sygnał z ABS z tego co czytałem u mnie tak nie było
co do reszty czyli abs i srs nie wiem ale raczej nie są połączone z komputerem silnika
Gdy ci smutno, gdy ci źle, odpal Vałke przejedź się
Best ET 16,654 – Konin 11' 16,291 – Ryki 11' w deszczu
15,95 – Kąkolewo 14'
Best ET 16,654 – Konin 11' 16,291 – Ryki 11' w deszczu
15,95 – Kąkolewo 14'
-
Cierpliwy
- Od: 25 kwi 2008, 18:29
- Auto: silniki rzędowe są nudne
Mazda 323F BA KL 94'
a dlaczego nie pakujesz KLa???Troche wiecej konikow i spalanie minimalnie nizsze niz w kfie
OddajMiKase napisał(a):a dlaczego nie pakujesz KLa???Troche wiecej konikow i spalanie minimalnie nizsze niz w kfie
jak nie wiesz o co chodzi to chodzi o pieniądze
Majki88 napisał(a):może tak od tyłu jak ja robiłem swapa z Z5 na KL to gdy zostawiłem obrotomierz to przy gazowaniu przekraczał już dawno czerwone pole mimo że silnik miał dużo niższe obroty więc wymiana była konieczna
ok obrotomierz ogarnę, ale co z resztą? Rezerwa i paliwko zostaje fabryczne, prędkościomierz w BJ FS prawdopodobnie jest z ABSu bo nie widziałem go w skrzyni więc tu temat też się rozwiązuje,
co do czujnika temperatury wody, czy mogę pod niego podpiąć kable od wiązki FS'a? ma taką samą ilość pinów itd, chodzi o wentylatory które są w wiązce FS'a i to mi trochę robotę usprawni, to samo tyczy się alternatora.
Dokładnie wszystko wygląda tak:
Podzespół – Wiązka i komputer
Czujnik położenia wałka rozrządu (o ile on istnieje przy silniku z aparatem zapłonowym( – KF
Czujnik położenia wału – KF
Czujnik ciśnienia oleju – FS
Czujnik temperatury wody – FS
Alternator – FS
Rozrusznik – FS
Czujnik spalania stukowego – KF (różnica pinów nie podchodzi do FS'a)
Sondy Lambda – KF
Podciśnienia – KF
Przepływka – KF
Czujnik prędkości – FS
Wentylatory – zostają fabrycznie na FS
Aparat zapłonowy – KF
Jak widać zostają oba kompy.
- Od: 29 kwi 2013, 11:38
- Auto: Mazda 323F 2.0 Sportive (FS01)
Strona 1 z 1