potrzebna chłodnica do V6.... pomoże ktoś??
1, 2
jak w temacie potrzebuje chłodnice do 2.0 V6 a niestety nigdzie nie moge dostać ani nowej ani uzywki 
Ostatnio edytowano 26 lip 2010, 21:34 przez marcin0922, łącznie edytowano 1 raz
marcin0922 napisał(a):Witam. mam pytanie jak w temacie, gdyż wczoraj chłodnica mi sie rozszczelniła i jedyne wyjście to wyjąć ja i zobaczyć czy nadaje sie do wymiany czy da się skleić a nie wiem zbytnio jak to zrobic bo troche mało miejsca. Jakby ktos mógłby dac pare wskazówek bym był wdzięczny. Mazda mam z 95r. 2.0 V6 z klimatyzacją co jeszcze bardziej chyba utrudnia jej zdjęcie:/ Pozdrawiam
o ile wiem to wyjęcie chłodnicy to nic trudnego... jak masz klimę to masz 2 chłodnice... jedna jest bliżej zderzaka a druga zaraz za nią... jeśli poszła ci chłodnica wody to otwierasz maskę... spuszczasz sobie płyn z chłodni... masz tam taki zaworek po lewej stronie w okolicy miejsca na halogen albo po prostu metodą młotkową odpinasz dolny wąż i płyn leci chamsko wszędzie gdzie się da i oblewa wszystko... kwestia gustu jak to zrobisz... jak juz plynu nie ma to zdejmujesz sobie taką metalową listwę która trzyma chłodnicę jest kilka śrubek na klucz 10, odpinasz węże i czujnik i oczywiście musisz odkręcić sobie obydwa wentylatory no i wyjmujesz chłodnicę do góry z gumek na których się opiera... cała filozofia... możesz jeszcze sobie uruchomić silnik na chwilkę żeby płyn zszedł z bloku silnika ale dosłownie na kilka chwil żeby pompa wody tylko pchnęła płyn ku wylotom... nie za długo żebyś nie przegrzał silnika i nie narobił sobie kłopotu...
wsio...
- Od: 14 cze 2008, 16:44
- Auto: Mazda
dzieki za info
jeszcze tylko jedno pytanie z tego co przeczytalem to wiatraki mam zdjąć przed wyciągnięciem chłodnicy... nie da sie wyciągnać razem 
Chłodnica zdjeta i niestety nie da sie naprawić......
dzinglu1 napisał(a):z własnego doświadczenia wiem ze chlodnice do V6 jest strasznie ciezko dostac sam szukalem przez dosyc dlugi czas az bylem zmuszony kupic oryginalna w ASO a koszt jest nie maly.
rozumiem ze chlodnica od 1,5 / 1,8 w rzaden sposob pasowac do v6 nie bedzie???
a mozna blizej znac ten koszt chlodnicy w ASO?
ps
pytam w imieniu kolegi – wlasnie zaczela mu kapac (narazie jeszcze nie wiem czy to waz czy chlodnica)
co nawaliło wszytsko sie damarcin0922 napisał(a):Chłodnica zdjeta i niestety nie da sie naprawić......
jakieś 2 lata temu były na allegro jakies zamienniki ok 350zł kosztowały.pondik napisał(a):Mam ten sam problem... PILNIE potrzebuje takiej chłodnicy.
-
Przemek...
- Od: 8 wrz 2006, 16:22
- Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
ja znalazłem chłodnice od 626 z silnikiem 2.5 V6 troche trzeba bylo przerabiać ale nic trudnego... pasuje tez od xedosa z silnikiem 2.0 V6 pozdrawiam
Po numerze czesci chlodnica do Xedosa KF jest inna niz do BA KF. Efka ma numer KF4015200 a Xed ma K81715200C.
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.
Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
- Od: 31 paź 2007, 22:54
- Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1
pondik napisał(a):A no właśnie.. Można dobierać do BA KF chłodnicę od czegoś innego? Od innej pojemności? Czy pasuje tylko konkretnie od tego modelu?
no wlasnie??? mocowania powinny pasowac, tylko czy taka sama pojemnosc ukladu/wydajnosc?
Mako napisał(a):Po numerze czesci chlodnica do Xedosa KF jest inna niz do BA KF. Efka ma numer KF4015200 a Xed ma K81715200C.
a tu wychodzi dokladnie odwrotnie...
no chyba ze sie myle – gdzie znawcy tematu BA
Chlodnica z oznaczeniem KF w Xedosie pochodzi od automatu, z jakiegos powodu jest inna niz w manualu.
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.
- Od: 31 paź 2007, 22:54
- Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1
powiem tak ja zalozyłem od 626 z pojemnościa 2.5 V6 wymiary sa te same tylko jest 2 cm dłuższa czyli mocowania nie wchodza w otwory i ciężej ja wcisnąć ale na wszystko jest sposób. Na aucie mam jakieś 2 tyg i w trase tez juz pojechałem i wszystko było oki. Najlepiej jechać na szrot gdzie maja modele mazdy 626 lub xedosa i porównac. Z tego co jeszcze wiem to pasuje również od mX3 1.8 V6.
1, 2