Sprawa generalnie jest prosta, o ile śruby nie są zapieczone.
Narzędzia:
-Klucze płasko oczkowe w rozm.: 12, 14, 15
-Klucz nasadowy w rozm. 14; najlepiej grzechotka
-Przyda się penetrator do zapieczonych śrub
Niebieską czcionką oznaczyłem rozmiary łbów śrub.
Tak wygląda to na schemacie
BRAK OBRAZKA
W kolejności ściągnąć należy pasek pompy wspomagania, następnie pasek alternatora.
BRAK OBRAZKA
Skok do kanału. Luzujemy śrubę 2 i 3, następnie popuszczamy śrubę 4.
BRAK OBRAZKA
Aby poluzować górne mocowanie pompy należy poluzować śrubę 1, przy czym dostęp kluczem nasadowym można uzyskać przez obrócenie na siłę kołem pompy tak aby otwór w kształcie dużej fasolki był na wysokości w/w śruby.
Ściągamy pasek.
Kolejna sprawa pasek alternatora
BRAK OBRAZKA
Luzujemy śruby 5 i 6, oraz śrubę mocującą alternator od dołu której nie ma na zdjęciu (z poziomu kanału) Drugi pasek załatwiony.
Paski najlepiej zakładać zaczynając od dolnych kół, warto sprawdzić z dołu czy dobrze się ułożyły.
Pasek alternatora naciągamy alternatorem, ja użyłem kawałka płaskownika włożonego między alternator a jego mocowanie, to od strony silnika. Drugą ręką dokręcamy śrubę 5. Skręcamy śruby mocujące górną i dolną.
Z pompą wspomagania jest podobnie z tą różnicą, że do naciągania służy śruba nr 4, a do jej kontrowania śruba 3.
Co Ważne. PRZY NIEWIELKIM NACISKU PALCAMI PASKI NIE MOGĄ MIEĆ WIĘCEJ JAK 3 – 5 MM ODCHYLENIA.
I wszystko w temacie, a i piszczeć już nie będzie.
Edit by Majki
Dorzucam jeszcze info jak wymienić w KF V6
Luzujemy śruby A nasadka/klucz oczkowy 17
oraz odkręcamy B nasadka 10
Zdejmujemy paski w pierwszej kolejności alternator + kompresor klimy później pompa wspomagania pompa wody
Zakładamy nowe i napinamy
i na koniec dokręcamy śruby A
EDIT by Marek:
Przeniosłem właśnie obrazki na serwer MS aby nie zginęły po jakimś czasie.
Niestety – części obrazków nie udało się odzyskać.