Syczenie przy hamowaniu

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez brakus69 » 29 mar 2010, 23:26

Witam wiem ze jest wiele postow odnosnie hamulcow ale akurat na taki problem jaki mam nie natrafilem na fotum.

A mianowicie chodzi o to ze gdy wciskam hamulec slychac syczenie jakby uchodzace powietrze z balonu. Hamulec jest bardzo miekki i jego skutecznosc jest bardzo slaba az strach jezdzic. Plyn hamulcowy dawno nie byl wymieniany klocki maja 6 miesiecy, tarcze ok.
Z tego co wyczytalem to przy padnietym serwie hamulec jest twardy i trzeba wlozyc wiecej sily zeby hamowac a u mnie jest miekki i trzeba go depnac monco zeby zadzialal. Prosze o pomoc i jakies sugestie
brakus69

Postprzez Piotrek.84 » 30 mar 2010, 00:18

Może masz zapowietrzone hamulce?
W moim przypadku również słychać syczenie przez krótką chwilę zaraz po odpaleniu auta i puszczaniu nogi z hamulca.
Jeżeli coś się zacina użyj siły,gdy się złamie to znaczy,że i tak wymagało wymiany :]
Forumowicz

Od: 19 maja 2008, 21:06
Auto: Mazda 323f ''96 1.5 Z5 + LPG BRC
Sequent 24

Postprzez brakus69 » 30 mar 2010, 08:53

u mnie nie syczy jak odpalam auto tylko jak wciskam hamulec tak jakbym pompowal materac i obroty faluja przy hamowaniu
brakus69

Postprzez puznies0 » 30 mar 2010, 13:54

brakus69 napisał(a):u mnie nie syczy jak odpalam auto tylko jak wciskam hamulec tak jakbym pompowal materac i obroty faluja przy hamowaniu

przyczyną syczenia i falujących obrotów może być taki malutki czujnik który idzie od dekla zaworów do kolektora ssącego...
to ta złączka która jest wpięta w dekiel zaworów... a obroty nie są za wysokie? i czy nie spadają powoli do swojego poziomu????

przy uszkodzonym tym czujniku właśnie tak się dzieje ze obroty szaleją podczas naciskania hamulca a po puszczeniu wracają do normy....

a może pompa hamulcowa padaczkę zalicza...
Forumowicz

Od: 14 cze 2008, 16:44
Auto: Mazda

Postprzez brakus69 » 30 mar 2010, 22:29

Niedawno czyscilem przepustnice... byla cala osmolona teras sie blyszczy tylko patrzac pod swiatlo miala duze pezeswity po czyszczeniu a wczesniej ten caly brud zatykal te szczeliny na okolo klapki. Podkrecilem troche ta srubke przy slimaku (imbus) zeby domknac bardziej przepustnice ale jak zamontowalem to obroty oszalaly na zimnym 800 a jak sie rozgrzeje nie spada ponizej 1100 (na jalowym) i jeszcze pod pedalem gazu czuc takie strzykanie jakby klapka przepustnicy ocierała o obudowe;/ Jak odpalam np ogrzewanie szyby czy klime to obroty podskakuja i opadaja. Jedym slowem faluja przy wiekszym obciazeniu a przy hamowaniu opadaja do 200 potem wracaja do normy i jeszcze te syczenie. Moze serwo moze pompa? nie wiem;/ raz mi prawei nie hamowal. Jutro jade do mechanika. A te syczenie to moze byc wina starego plynu hamulcowego i zapowietrzenia sie ukladu czy raczej nie ???
brakus69

Postprzez gregorius 323 F » 31 mar 2010, 00:44

Syczenie to będzie padnięta membrana w SERVO.
Śrubki należało nie ruszać bo przy każdym takim manewrowaniu musisz ustawiać TPS.
Pozdrawiam
Pierwsze Z5 Turbo na forum.Maniak Mazda from Hiroshima
Forumowicz

Od: 14 lis 2008, 13:03
Auto: 323 f ba 1996r 1.5 Z5

Postprzez brakus69 » 31 mar 2010, 10:25

A czy da sie wymienic ta membrane czy trzeba nowe serwo?

Jakie moga byc konsekwencie tej padnietej membrany?

Ustawic TPS? Czy ten post viewtopic.php?f=127&t=43974 dotyczy tez mazdy 323F Ba? Z tym ze ja nie krecilem ani ta sruba krzyzakowa w tej rurce nad przepustnica ani nie odkrecalem tego pudeleczka TPS-u tylko ta srubka imbusowa krecilem. Jak to teras naprawic? Jest jakas roznia czy sie kreci w trybie serwisowym czy nie?
brakus69

Postprzez hopek » 3 kwi 2010, 01:24

Sprawdz sobie czy przewód doprowadzający podcisnienie do serwa jest cały :)
Forumowicz

Od: 14 kwi 2009, 00:56
Auto: mx3