Może ktoś już narobił takiego ambarasu
Urwana śruba od tylnej tulei wachacza przedniego
Strona 1 z 1
Witam , śruba bardzo ciężko szła ( ta od strony kabiny) i urwałem nakrętkę która chyba jest tam wspawana. Wie ktoś czy to jest profil zamknięty czy można się jakoś dostać do tej nakrętki
? Moim zdaniem pozostało mi obciąć to i wspawać nową nakrętkę ;/;/
?? Dla ścisłości chodzi o śrubę dolnego , tylnego , prawego sworznia wahacza ....
Ostatnio edytowano 7 paź 2009, 11:11 przez Radek89, łącznie edytowano 2 razy
- Od: 26 gru 2007, 21:36
- Auto: Była efka 323F BG B6 J4 , Jest 323F BA Z5 , i FOCUS DWA ZERRRO ;]
W kabinie jest dziura montażowa na przedłużkę i można sobie na dwa klucze jechać jakby co ..... 
Radek o której śrubie mowa. W BG są sworznie tylko w przednich wahaczach. Przykręcane są one do wahacza za pomocą dwóch śrub. Wnioskuję, że chodzi Ci o śruby tylnej tulei wahacza tzw. motylka przykręcanego na trzy śruby do nadwozia i jedną do wahacza. Fajnie, że Ci się udało problem rozwiązać
. W którym miejscu jest ta dziura montażowa?
- Od: 20 paź 2003, 09:53
- Auto: Mazda 323 BG BP & 626 GE FS & 626 GF FS
Miałem podobny problem w tylnym wachaczu ,i odpusciłem,zrobił to mechanik przy wymianie sprzęgła i sie na mnie wkur.. "Jak coś zaczynasz to kończ" 

- Od: 5 sty 2007, 18:46
- Auto: Było : Punto I Prelude II gen Audi 200 5000s , 323F BA , E46 .
Jest : Punto II , Bravo II 1.4 Turbo :)
Robię BA a nie BG
Ten otwór okazał się zbyt mały żeby włożyć klucz ... pozostaje tylko chyba go rozwiercić .... A chodzi o śrubę którą jest przykręcony sworzeń tylny wahacza przedniego .....
Nigdy , przenigdy nie dam auta do mechanika ;p[/b]
sps-snipers napisał(a):Miałem podobny problem w tylnym wahaczu ,i odpusciłem,zrobił to mechanik przy wymianie sprzęgła i sie na mnie wkur.. "Jak coś zaczynasz to kończ" łoł
Nigdy , przenigdy nie dam auta do mechanika ;p[/b]
Radek89 napisał(a):Robię BA a nie BG zeby Ten otwór okazał się zbyt mały żeby włożyć klucz ... pozostaje tylko chyba go rozwiercić .... A chodzi o śrubę którą jest przykręcony sworzeń tylny wahacza przedniego .....
No ok. Ale konstrukcyjnie przód jeśli chodzi o wahacz jest taki sam. Tylna poduszka jest przykręcana na trzy śruby do belki i jedną do wahacza.
A może chodzi o BJ ?
Pytam z czystej ciekawości a nie z powodu czepiania się
- Od: 20 paź 2003, 09:53
- Auto: Mazda 323 BG BP & 626 GE FS & 626 GF FS
Markiz napisał(a):No ok. Ale konstrukcyjnie przód jeśli chodzi o wahacz jest taki sam. Tylna poduszka jest przykręcana na trzy śruby do belki i jedną do wahacza.
A może chodzi o BJ ?
Pytam z czystej ciekawości a nie z powodu czepiania się oczko
BA
Edit: Wiecznie myli mi się sworzeń i tuleja
W dziale 626 są takie sprawy opisane tyczyło się to chyba xedosa ale sprawa podobna.
Miąłem podobny problem w poprzednim xedosie ale cierpliwość uratowała mnie przed spawaniem nadwozia.
Teraz wypada zaprowadzić auto do blacharza wyciąć kawałek z nakrętką i wspawać spowrotem już z wspawaną nakrętką.
Też jestem podobnego zdania, wszelkie komplikacje rozwiązują na niekożyść klienta.
Miąłem podobny problem w poprzednim xedosie ale cierpliwość uratowała mnie przed spawaniem nadwozia.
Teraz wypada zaprowadzić auto do blacharza wyciąć kawałek z nakrętką i wspawać spowrotem już z wspawaną nakrętką.
Radek89 napisał(a):Nigdy , przenigdy nie dam auta do mechanika ;p[/b]
Też jestem podobnego zdania, wszelkie komplikacje rozwiązują na niekożyść klienta.

Sprawa już załatwiona
Przełożyłem nakrętkę przez ten otwór, na nitce. Niestety otwór montażowy zbyt mały aby przeszła nasadka , ale spuściłem nakrętkę na nitce , ustawiłem odpowiednio. Potem od dołu tato mi złapał śrubą no i trzeba było to tylko dociągnąć ... płaskim długim śrubokrętem zaklinowałem nakrętkę , żeby się nie obracała i wszystko mocno skręciłem
Stary komplet ( śruba , nakrętka ) został obcięty fleksem. Tam jest co prawda śruba M12x1,25 o twardości 10 , ale dałem z innym gwintem o tej samej twardości , bo taką dostałem tylko ... Teraz pytanie czy stara nakrętka która została w profilu będzie się tłukła czy nie ....
Ale to już ojca problem bo to jego BA
Jak będzie się tłukła to może jakoś naładuje na nią silikonu
Tak czy siak cieszę się że obyło się bez tego , bo na początku też myślałem że będę to robił ... :

Ale to już ojca problem bo to jego BA
Tak czy siak cieszę się że obyło się bez tego , bo na początku też myślałem że będę to robił ... :
Odgrzeję temat.
Miałem podobną sytuację z tą tuleją wahacza i rozwiązałem ją podobnie jak koledzy.
Mam pytanie odnośnie ustawienia tej tulei:Czy jej ustawienie prawo-lewo ma wpływ na zbieżność auta??
Pytam ponieważ mam problem ze ściąganiem auta.Zbieżność miałem ustawioną cyfrowo,a autko jak ściągało w lewo tak ściąga dalej
Miałem podobną sytuację z tą tuleją wahacza i rozwiązałem ją podobnie jak koledzy.
Mam pytanie odnośnie ustawienia tej tulei:Czy jej ustawienie prawo-lewo ma wpływ na zbieżność auta??
Pytam ponieważ mam problem ze ściąganiem auta.Zbieżność miałem ustawioną cyfrowo,a autko jak ściągało w lewo tak ściąga dalej

Jeżeli coś się zacina użyj siły,gdy się złamie to znaczy,że i tak wymagało wymiany :]
- Od: 19 maja 2008, 21:06
- Auto: Mazda 323f ''96 1.5 Z5 + LPG BRC
Sequent 24
Strona 1 z 1