Witam !
Założyłem na lato felgi Ronala na oponach Continental EcoContact z przodu i Fulda Diadem z tyłu. Jak się okazało felgi miały otwór 56,6 a w BA jest 54 więc musiałem zrobić na zamówienie pierścienie.
Tylko ... albo jestem przewrażliwiony albo mi się wydaję, że na tych pierścieniach jak się jedzie to całość huczy.
Ciśnienie w oponach ok (2.1 we wszystkich kołach), hamulce sprawdziłem – nie grzeją się, no i najistotniejsze nie czuć żadnego bicia ani na kierownicy ani tak ogólnie nawet przy większych prędkościach rzędu 100-120 km/h. Kołem też szarpałem i nie czuć żeby to było łożysko.
Dodam, że pierścienie są stalowe – czy ewentualna zmiana na plastikowe coś by zmieniła ?
Opony są używane ale oglądał je kolega, który pracował w wulkanizacji i powiedział, że nie ma zastrzeżeń. Może akurat te modele charakteryzują się tym, że są głośne ?
Pierścienie centrujące – czy mogą powodować hałas ?
Strona 1 z 1
mxx_rs napisał(a):Kołem też szarpałem i nie czuć żeby to było łożysko
Pierwsze słyszę, żeby szarpaniem koła można było sprawdzić łożysko... Co czuje się podczas szarpania, gdy łożysko jest uszkodzone? Oprócz wkur.....a, że trzeba będzie wydać kase na naprawę.
To, że jedne modele opon są głośniejsze od innych jest oczywiste.
Weź też pod uwagę, że jeśli opony są używane to jeździły na samochodzie z jakąś tam geometrią i nie musiały zużywać się równomiernie. I wcale nie muszą to być różnice zauważalne od tak "na oko"...
pierścień centrujący jest zakładany na stałe tzn. nie obraca się razem z kołem wiec to na pewno nie pierścień.
- Od: 24 lip 2008, 17:00
- Auto: Było:
VW Golf I
Opel Tigra
Honda Civic Coupe
Mazda 323F BA
Obecnie:
Audi A6
SpooN napisał(a):dzik86 napisał(a):pierścień centrujący musi być założony, jak mam felgę o wewnętrznym rozmiarze 54?
a jak byś tam chciał założyć pierścien jak piasta ma tyle samo ?
Polak potrafi

Alarmy, sterowniki c.z., centralne zam.
www.REMOTRONIX.com
www.REMOTRONIX.com
- Od: 20 kwi 2005, 19:38
- Auto: Było:
323F BG 1.6 '92
323F BA 1.5 '97
323F BA 1.5 '96
Jest:
3 BP 2.0 '19
Ok, dzięki za odpowiedzi. Faktycznie nie pomyślałem, że przecież pierścień jest wciskany na piastę.
Poszukałem trochę w googlach i okazuje się, że opony Continentala z serii EcoContact są bardzo głośne w zakresie 55-90 km/h co dokładnie pokrywa się z tym co dzieje się u mnie.
farciarz– poprawiłem mam nadzieję, że teraz jest dobrze.
Poszukałem trochę w googlach i okazuje się, że opony Continentala z serii EcoContact są bardzo głośne w zakresie 55-90 km/h co dokładnie pokrywa się z tym co dzieje się u mnie.
farciarz– poprawiłem mam nadzieję, że teraz jest dobrze.
Strona 1 z 1