Oryginalne wymiary kół
Niedawno kupiłem Mazdę 323f BA 95r 1.5 DOHC (Z5). Ciekawi mnie rozmiar kół w tym samochodzie. Moja stoi teraz na 175/70/13" i wygląda na nich, jak jakiś jeep...
Jakie są wymiary fabrycznie montowanych w tym samochodzie kół? Chcę nieco zmniejszyć lukę między kołami, a nadkolami nie oszukując przy tym znacznie licznika.
Obniżaniem samochodu może zajmę się w przyszłym roku, bo wydaje się wysoki.
Załączę zdjęcie poglądowe (niestety nie dysponuję w tej chwili innymi)
http://img256.imageshack.us/img256/7350/20553151fv9.jpg
Co mam z tym zrobić? =D
Jakie są wymiary fabrycznie montowanych w tym samochodzie kół? Chcę nieco zmniejszyć lukę między kołami, a nadkolami nie oszukując przy tym znacznie licznika.
Obniżaniem samochodu może zajmę się w przyszłym roku, bo wydaje się wysoki.
Załączę zdjęcie poglądowe (niestety nie dysponuję w tej chwili innymi)
http://img256.imageshack.us/img256/7350/20553151fv9.jpg
Co mam z tym zrobić? =D
- Od: 26 lis 2007, 14:39
- Auto: 323f BA Z5
Bahamut napisał(a):Chcę nieco zmniejszyć lukę między kołami, a nadkolami nie oszukując przy tym znacznie licznika.
bez obniżenia auta sprężynami nie pomniejszych tej luki
Dla przykładu szerokość Twojego koła wynosi ~57,4 cm
Szerokość koła 195/50/15 również wynosi ~57,4cm
szerokośc seryjnego koła 323F BA GT 205/50/16 wynosi ~61cm
żeby ją zmniejszyć musiałbyć założyć na felgi naprawdę baloniaste opony, co wyglądałoby jeszcze gorzej od off-road`owego zawieszenia BA:)
Poniżej graficzne (na szybko) przedstawienie moich powyższych wyliczeń:)
Koło z lewej z mniejszą felgą, koło z prawej z większą felgą – wysokość ta sama:)

komplet sprężyn Jamex do 323 Z5 kosztuje niecałe 350zł
Adaś – masz na myśli jego promień? No tak, tylko że wersja GT ma seryjnie pewnie większe kola... (tak jak Calibra V6 ma większe, niż V4
, a nie doszukałem się oryginalnych wymiarów...
Właśnie chciałem zmienić felgi na 15" tylko potrzebowałem oryginalnych wymiarów, żeby dopasować profil opon.
A nie mogę po prostu "obciąć tych sprężyn"? Bo zawieszenie zdaje się być w wyśmienitym stanie i szkoda mi się go od razu pozbywać...
Viceroy – właśnie takiego przesadnego obniżania boję się na naszych polskich drogach
Co myślisz o 15"?
Właśnie chciałem zmienić felgi na 15" tylko potrzebowałem oryginalnych wymiarów, żeby dopasować profil opon.
A nie mogę po prostu "obciąć tych sprężyn"? Bo zawieszenie zdaje się być w wyśmienitym stanie i szkoda mi się go od razu pozbywać...
Viceroy – właśnie takiego przesadnego obniżania boję się na naszych polskich drogach
Bez Mazdy nie ma jazdy | Mazda Nie Dla Błazna

alf28 – to mnie załamałeś...
Korzystając z przelicznika podanego przez pewną osobą (nie pamiętam jaką =p):
http://miata.net/garage/tirecalc.html
Wprowadzając zalecane przez Adasia wymiary osiąga się niemal zerowe przekłamanie zegara =O Do tej pory myślałem, że te 175 oznacza tylko szerokość opony, a wygląda na to, że określa też ich wysokość.
Zastanawia mnie kolejna rzecz – skoro średnica kół właściwie się nie zmieni, to jak zmniejszę tą szparę? Chyba pozostaje mi tylko obniżyć zawieszenie... Czy mogę je po prostu "przyciąć"? Wygląda na to, że musiałbym je obniżyć przynajmniej o jakieś 5 cm!
Czy wszyscy po prostu obniżają zawieszenie, że uzyskują taki efekt?
Korzystając z przelicznika podanego przez pewną osobą (nie pamiętam jaką =p):
http://miata.net/garage/tirecalc.html
Wprowadzając zalecane przez Adasia wymiary osiąga się niemal zerowe przekłamanie zegara =O Do tej pory myślałem, że te 175 oznacza tylko szerokość opony, a wygląda na to, że określa też ich wysokość.
Zastanawia mnie kolejna rzecz – skoro średnica kół właściwie się nie zmieni, to jak zmniejszę tą szparę? Chyba pozostaje mi tylko obniżyć zawieszenie... Czy mogę je po prostu "przyciąć"? Wygląda na to, że musiałbym je obniżyć przynajmniej o jakieś 5 cm!
Czy wszyscy po prostu obniżają zawieszenie, że uzyskują taki efekt?
Wymiary opon masz na fabrycznej naklejce w dolnym rogu na drzwiach kierowcy od środka oczywiście...
Ja jak kupiłem swoją miałem właśnie 175/R13/70 (bo handlarz zdjął z auta piękne borbety z oponami 215/R16/40) i obniżony zawias o 50mm – i powiem ci tak, wszelkie progi/krawężniki wyższe niż 6cm powodowały obcieranie spodem auta..... zmieniłem zawias na seryjny a póżniej koła na rozmiar 205/R16/50 i teraz jest gitarrra
Ja jak kupiłem swoją miałem właśnie 175/R13/70 (bo handlarz zdjął z auta piękne borbety z oponami 215/R16/40) i obniżony zawias o 50mm – i powiem ci tak, wszelkie progi/krawężniki wyższe niż 6cm powodowały obcieranie spodem auta..... zmieniłem zawias na seryjny a póżniej koła na rozmiar 205/R16/50 i teraz jest gitarrra
Bahamut napisał(a):Do tej pory myślałem, że te 175 oznacza tylko szerokość opony, a wygląda na to, że określa też ich wysokość.
175 – szerokość opony
70 – % szerokości opony = wysokość
13 – szerokość felgi
ArtX, Adaś – Wielkie dzięki za te wszystkie info! Szczególnie za podanie tabeli wyjaśnienie tych 70%
To wszystko tłumaczy.
Yard, Maciek 251 już znam te wymiary – dzięki
Teraz wiem, że następne koła i felgi to będą 195/50/15. I te 15 calowe felgi – wprost nie mogę się doczekać!
Jest tylko jeden problem... skoro Maciek 251 obniżył ją o zaledwie 50mm i haczył o krawężniki to... co ja mam zrobić, żeby zniwelować tą lukę? =D Chyba pozostanę przy jakiś 40mm obniżki. I czy mogę po prostu skrócić obecne sprężyny?
Yard, Maciek 251 już znam te wymiary – dzięki
Teraz wiem, że następne koła i felgi to będą 195/50/15. I te 15 calowe felgi – wprost nie mogę się doczekać!
Jest tylko jeden problem... skoro Maciek 251 obniżył ją o zaledwie 50mm i haczył o krawężniki to... co ja mam zrobić, żeby zniwelować tą lukę? =D Chyba pozostanę przy jakiś 40mm obniżki. I czy mogę po prostu skrócić obecne sprężyny?

Bahamut napisał(a):obniżył ją o zaledwie 50mm
...widać że nie czytałeś na forum o ile obniża się te modele mazdy... -50mm to jedne z najniższych sprężyn oferowanych na rynku, jak obniżysz swoją o 4cm to bedzie wystarczająco, może wydawać Ci się że to nie wiele ale uwież mi że zobaczysz i odczujesz różnicę...
Co do skracania sprężyn to zampmnij!

W gre wchodzą tylko obniżające sprężyny o utwardzonej charakterystyce
pamiętaj że przy tym rozmiarze obwód koła będzie taki sam jak przyBahamut napisał(a): 195/50/15.
a więc luki nie wypełniszBahamut napisał(a):175/70/13"
tak jak pisał Adaś tylko zamiast słowa "szerokość" użyj "średnica".Adaś napisał(a):bez obniżenia auta sprężynami nie pomniejszych tej luki
Dla przykładu szerokość Twojego koła wynosi ~57,4 cm
Szerokość koła 195/50/15 również wynosi ~57,4cm
szerokośc seryjnego koła 323F BA GT 205/50/16 wynosi ~61cm
i znowu piękny słoneczny dzień
- Od: 1 lip 2006, 10:20
- Auto: 6 2.0i . i 323f BA z5
No tak... dlatego zdecydowałem się na obniżenie zawieszenia. Martwi mnie tylko, że prześwit za bardzo się zmniejszy... Mam nadzieję, że nie odczuję za bardzo problemów po obniżeniu zawieszenia o 40mm... Niby tylko 4 cm ale mam nadzieję, że będzie wyglądała równie atrakcyjnie, jak Mazdy innych posiadaczy tego modelu 

Bahamut napisał(a):Martwi mnie tylko, że prześwit za bardzo się zmniejszy... Mam nadzieję, że nie odczuję za bardzo problemów po obniżeniu zawieszenia o 40mm
sprężyny progresywne Jamex obniżają Z5 o 35mm
Zmniejszy się i to w bardzo widoczny sposób.Jak masz padające amortyzatory to zrób to najlepiej w komplecie sprężyny+amortyzatory gazowe (np KYB).Bahamut napisał(a):prześwit za bardzo się zmniejszy
skąd te daneAdaś napisał(a):sprężyny progresywne Jamex obniżają Z5 o 35mm
http://www.tuningbaja.pl/?p=/1/12 poczytaj sobie.Bahamut napisał(a):Tylko co znaczy progresywne? .