Problem z przegubami
Strona 1 z 1
Mam problem z przegubami ponieważ dość mocno mi już stukają (szczególnie lewy) i kupiłem ostatnio nowe na Allegro (HDK) i okazalo się że nie pasują chociaż katologowo powinny. Całe szczęście udało mi się je odesłać i odzyskać pieniądze. Byłem zmuszony kupić inne w Inter Carsie i sytuacja się powtórzyła bo te też nie pasowały. Mechanik z Carmana obdzwonił wszystkie JC Auto i okazało się że podobno są dwa rodzaje ale tych które ja mam nie można dostać w Polsce a tylko w serwisie autoryzowanym w Niemczech. Miał ktoś może podobny problem? I czy wogóle jest taka opcja żebym miał przeguby niedostępne w naszym kraju? Ratujcie bo za długo już nie wytrzymają.
- Od: 3 kwi 2007, 22:12
- Auto: Mazda 323F (BA) 1.8 16V
Spytaj u Smirnoff'a
http://www.carspeed.pl
a sprecyzowali jakie masz??
heh to jest raczej nie możliwe żeby mie były w Polsce dostępne
http://www.carspeed.pl
Młody B-B napisał(a):ale tych które ja mam nie można dostać w Polsce
a sprecyzowali jakie masz??
- Od: 24 cze 2006, 20:21
- Auto: Toyota Yaris Hybrid '19
BratCukierka napisał(a):a sprecyzowali jakie masz??
Właśnie nie sprecyzowali.
Mi też się wydaje to niemożliwe.
Gdyby to było ENZO to mógłbym zrozumieć że nie ma do niego przegubów w Polsce ale przecież to zwykła Mazda których jest tysiące.
Była Mazda 323F (BA) 1.8 16V a teraz będzie Mazda 323F (BA) 2.0 V6 GT a może MX-6 ?.
hehe przeguby to temat rzeka
nie tak się za to zabierasz
Trzeba było jak już rozebrałeś policzyć ząbki frezów w piaście i na półosi, ABS i zmierzyć średnicę tam gdzie na przegub nachodzi pierścień ABS
I szukasz wtedy w dobrym sklepie według schematu: ilość ząbków półoś/średnica/ilość ząbków piasta/ilość ząbków ABS ale pod kątem budowy przegubu a nie marki
Do mojego bolidu np w specyfikacji mazdy nie ma przegubu, a nasz Kolega z Carspeedu znalazł mi po specyfikacji budowy i okazało się że jednak jest : od Mitsubishi Pajero
. A więc wszystko zależy od twojej wiedzy i chęci sprzedawcy, bo większość sprzedawców jak nie znajdzie w katalogu Mazdy to mówi że nie ma i odsyła hehe

nie tak się za to zabierasz
Trzeba było jak już rozebrałeś policzyć ząbki frezów w piaście i na półosi, ABS i zmierzyć średnicę tam gdzie na przegub nachodzi pierścień ABS
I szukasz wtedy w dobrym sklepie według schematu: ilość ząbków półoś/średnica/ilość ząbków piasta/ilość ząbków ABS ale pod kątem budowy przegubu a nie marki

Waluś napisał(a):Trzeba było jak już rozebrałeś
Niestety ja tego nie rozbierałem bo myślałem że mechanik podejdzie do sprawy profesjonalnie ale się pomyliłem/
Była Mazda 323F (BA) 1.8 16V a teraz będzie Mazda 323F (BA) 2.0 V6 GT a może MX-6 ?.
Witam
Mam dokładnie taki sam problem. Tylko, że ja mam nieco lepszego mechaniora ponieważ:
rozebrał wszystko i z wyciągniętym przegubem pojechał do sklepu. Tam wszystko sobie pomierzyli, policzyli ząbki i stwierdzili...
że nie ma takiego przegubu w katalogu – prawie nie ma
. Dowiedziałem się, że do 323f są dwa rodzaje przegubów o tych samych wymiarach i ilości zębów ale różniących się średnicą otworu wewnętrznego (24 lub 26,5mm) a mój przegub i półoś mają po (+/-oczywiście) 25 choć wszystko inne jest takie samo. Tak więc albo nie chce wejść albo jest za luźny. Według katalogu mogą pasować: z jakiejś tam Hondy (te same zęby i otwór ale z ABS-em a ja takowego nie mam więc nie pasuje) albo z 626 (ale z kolei średnica „uszczelniacza” czy czegoś tam jest inna i też ponoć się nie zmieści) więc
.
I teraz też nie wiem co robić. Mechanior mówi: „kup se pan półoś z jakimiś normalnymi wymiarami, dokupi się do tego przegub i będzie cacy”
Dodam, że moja Madzia przyjechała z od zachodnich sąsiadów. Na razie mam wszystko poskładane , nasmarowane i w nowej osłonie. W łyyykend majowy zrobiłem tak trasę (ponad 1000km) i w pewnym momencie przegub przestał stukać. „Ułożył się”<sex:klasyk> jak to mówi mój mechanior ale to najprawdopodobniej cisza przed „ostatecznym ciosem jego śmierci”
I co wy na to?
Pozdrawiam
Mam dokładnie taki sam problem. Tylko, że ja mam nieco lepszego mechaniora ponieważ:
rozebrał wszystko i z wyciągniętym przegubem pojechał do sklepu. Tam wszystko sobie pomierzyli, policzyli ząbki i stwierdzili...

I teraz też nie wiem co robić. Mechanior mówi: „kup se pan półoś z jakimiś normalnymi wymiarami, dokupi się do tego przegub i będzie cacy”
Dodam, że moja Madzia przyjechała z od zachodnich sąsiadów. Na razie mam wszystko poskładane , nasmarowane i w nowej osłonie. W łyyykend majowy zrobiłem tak trasę (ponad 1000km) i w pewnym momencie przegub przestał stukać. „Ułożył się”<sex:klasyk> jak to mówi mój mechanior ale to najprawdopodobniej cisza przed „ostatecznym ciosem jego śmierci”

I co wy na to?

Pozdrawiam

-
Gość
mam problem z przegubem w mazdzie 323 BG '94 1,324 16v. po jego wyjęciu i porównaniu z tym co w katalogu okazało sie że ten nowy ma w wewnętrznych frezach j rowek na zabezpieczenie którego nie ma w starym przegubie tylko jest na półosi. dodam że ilość frezów się zgadza podobnie jak wymiary. zjeżdziłem już 6 sklepów i wszędzie to samo. w jednym sklepie był taki bez rowka ale z kolei miał o 1 frez więcej wewnątrz. stary przegub ma 21 frezów wewnątrz i 26 na zewnątrz. moje pytanie brzmi czy ten z rowkiem w którym pasują frezy mogę założyć zamiast starego jeżeli nie to gdzie szukać takiego "cudu"? z góry dzięki
-
Gość
Młody B-B, najlepiej jedź do Japan Service w Bielsku, jest tam bardzo kumaty gość, zna się na rzeczy. Jednak podczas ewentualnej wymiany pilnuj ich, bo drugi mechanik (z roku temu to się chyba uczył fachu) budzi mały niepokój...
Adres jak chcesz –> PW. Pozdro
Adres jak chcesz –> PW. Pozdro

- Od: 11 lip 2006, 19:39
- Auto: Coupe v6 (Już nie 323F BA '97)
Strona 1 z 1