Czy to przegub?
1, 2
Dzis wracajac do domu moja mazda po wyprostowaniu kierownicy na wyjsciu ze skrzyzowania i po dodaniu gazu poczulem dziwne wibracje na całym aucie. Od tego momentu za kazdym razem jak dodam gazu (na biegu) przy przyspieszaniu samochod cały aż się trzęsie. Siła i częstotliwość drgań rośnie wraz z mocniejszym dodaniem gazu. Na luzie i przy skręcie kołami nic się nie dzieje, tylko przy przyspieszaniu. Czy to może być przegub? Pomocy!!
Z góry dzięki, marcin
Z góry dzięki, marcin
Edit by mod: Rozmiar samej fotografii/grafiki w podpisie (i całego podpisu) jest jasno określony w temacie FAQ przyklejonym w każdym z działów. Proszę o przestrzeganie zaleceń.
- Od: 3 lis 2006, 16:28
- Auto: Mazda 323 F 1.5i BA '95
Dlaczego uważasz że to nie jest przegub ?
Edit by mod: Rozmiar samej fotografii/grafiki w podpisie (i całego podpisu) jest jasno określony w temacie FAQ przyklejonym w każdym z działów. Proszę o przestrzeganie zaleceń.
A co z przegubem wchodzącym do skrzyni ?
CRY_SIWY napisał(a):A co z przegubem wchodzącym do skrzyni ?
...też stukanie...
Mi to wygląda na poduszkę pod silnikiem/skrzynią.....
Braireos: "Za mojej kadencji" nikt nie grzebał w aucie. Jutro jestem umówiony ze znajomym mechanikiem (mam nadzieję) zdiagnozującym ten problem. Cokolwiek by nie było do wymiany to pewnie podzespół będę zamawiał w internecie ze względu na cenę. Czy znacie jakiś dobry, zaufany sklep internetowy gdzie znajdę w miarę tanio potrzebne części, czy to przegub, czy poduszkę?
CRY_SIWY napisał(a):Braireos: "Za mojej kadencji" nikt nie grzebał w aucie. Jutro jestem umówiony ze znajomym mechanikiem (mam nadzieję) zdiagnozującym ten problem. Cokolwiek by nie było do wymiany to pewnie podzespół będę zamawiał w internecie ze względu na cenę. Czy znacie jakiś dobry, zaufany sklep internetowy gdzie znajdę w miarę tanio potrzebne części, czy to przegub, czy poduszkę?
Skontaktuj się z użytkownikiem irekkk (firma Arpol Bydgoszcz, ul Fordońska). Takich cen, jakie daje Irek to jak długo zyję na tym świecie – nigdzie nie widziałem...
GG Irka: 9176055
Piotruś: Wielkie dzięki.
Swoją drogą trochę się zawiodłem na swoim samochodzie. Po polskich drogach ma zrobione dopiero jakieś 5000 km a tu taki klops. Ale jak się kocha swoje autko, to trzeba mu wybaczyć
Swoją drogą trochę się zawiodłem na swoim samochodzie. Po polskich drogach ma zrobione dopiero jakieś 5000 km a tu taki klops. Ale jak się kocha swoje autko, to trzeba mu wybaczyć
CRY_SIWY napisał(a):Piotruś: Wielkie dzięki.
no problemo
Piotruś: Miło hehe a ja mam rodzinę w Bydgoszczy
Oj Bydgoszcz troszeczkę zdążyłem poznać swego czasu należałem się trochę w szpitalu na Seminaryjnej ;–)
Odstawiłem samochód na kanał i dostałem telefon prawdopodobnie półoś jest do wymiany
CRY_SIWY napisał(a):Odstawiłem samochód na kanał i dostałem telefon prawdopodobnie półoś jest do wymiany
to jeszcze nie tak źle...
CRY_SIWY napisał(a):Odstawiłem samochód na kanał i dostałem telefon prawdopodobnie półoś jest do wymiany
Mi to tez tak wyglada w grudniu mialem identyczne objawy i skonczylo sie na wymianie polosi i regeneracji podpory
pozdrawiam
Pokochalem ja moja madzie
U mnie sama półoś do wymiany. Ukręcona na tym frezie. [tiiit] 

Nawiązując do mojego wczorajszego wątku (http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=31666) Znalazła się przyczyna:
Jak sie dobrze przyjrzycie zęby są nieco przesunięte. Najlepsze jest to że nawet kapcia nie paliłem ostatnio
Prawdopodobnie półoś się wysunęła lekko i przekręciła. Od rana usiadłem przed kompa z telefonem w ręku izacząłem dzwonić. Obdzwoniłem chyba z pół świata i w końcu znalazłem potrzebną część z Mazdy z rozbiórki w Tomaszowie Mazowieckim. Koleś zaśpiewał mi 80 zł więc jeszcze nie tak znowu najgorzej, zwłaszcza że znalazł się nawet taki co chciał 550 zł
. Półoś już do mnie jedzie, wieczorem włażę do kanału a potem wyłażę i długa, Panowie. Dzięki za pomoc wczoraj
Piotruś: Dzwoniłem do Irka ale nikt nie odbierał miałem poczekać do jutra ale mi na czasie zależy[/img][/url]

Jak sie dobrze przyjrzycie zęby są nieco przesunięte. Najlepsze jest to że nawet kapcia nie paliłem ostatnio

Piotruś: Dzwoniłem do Irka ale nikt nie odbierał miałem poczekać do jutra ale mi na czasie zależy[/img][/url]
Ojj tak za chwilę towar dojedzie i na kanał ;-P
A ja mam podobne objawy w lewym kole. Tzn na niższych biegach nie jest to tak dokuczliwe, czuć to minimalnie. Jedynie na piątym biegu po wciśnięciu gazu, samochód wpada w straszne wibracje. Po puszczeniu gazu wszystko ustaje. Zauważyłem że wibracje są mniejsze jeśli skręcam w lewo, wtedy większy nacisk przechodzi na prawe koło. Wymienione mam wszystkie gumy na wachaczach, sworznie, łączniki, i przednią poduszkę. Została tylna do wymiany, ale to chyba nie jest jej wina. Czy luz na łożysku maglownicy, może sprawiać takie problemy?
1, 2