Skrzypienie sprzęgła

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez tomula18 » 7 wrz 2006, 21:28

Witam sznowne forum ;)

Więc mój problemik jest taki, że przy samej końcówce wciskania sprzęgła (może z 1cm) słychać lekkie takie chrobotanie czy skrzypienie i czuć to na pedale (lekki opór i przeskoki nie płynne przesuwanie się pedału). Walczyłem z tym dzisiaj przesmarowałem wszystko co możliwe przy pedale i prawie nic nie pomogło... z qmplem stwierdziliśmy, że ten odgłos dochodzi ze sprzęgła . Mianowicie przy tym wodziku (czy jak się to nazywa) popychaczu sprzęgła :D:D:D czuć i słychać wyraźnie właśnie ten dźwięk. Szukałem na forum i szukałem i jedyne co mi się udało znaleźć o tym „dźwięku” to, to łożysko wyciskowe, jednak do końca nie wiem czy można tam przez jakąś rurkę popsikać jakimś „szprejem” smarującym czy nie? ;D i może jest inny sposób przesmarowania go niż wyciąganie skrzyni:( ?? Może ktoś to robił już? Ma jakieś patenty itp.? ;> a jednak może to nie to łożysko??
tomula18

Postprzez tomekrvf » 7 wrz 2006, 21:35

Trzeba przesmarowac łapę sprzęgła w miejscu gdzie styka się z nią siłownik sprzęgła(smarem stałym, najlepiej takim do przegubów) i w miejscy gdzie łapa opiera się na przegubie kulowym w skrzyni. Pewnie też jest sucho na tulei po której suwa się łożysko wyciskowe.
Ja to rozwiązałem tak: wziąłem smar do łańcuchów motocyklowych (taki z rurką) zdjąłem gumową osłonę łapy sprzęgła i psikałem w kierunku oparcia łapy w skrzyni i łożyska. Oczywiście trochę smaru pójdzie na tarczę sprzęgła ale to nie jest problem. Trzeba popsikac i powciskac sprzęgło i tak kilka razy. Od 30kkm cisza i spokój
Full Time 4WD
VTR 1000F
Forumowicz

Od: 9 gru 2003, 19:51
Auto: Galant 2.5V6
VTR1000F
Alfa 147

Postprzez Sokool » 7 wrz 2006, 22:03

Popraw temat.
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 18:10
Auto: na gaz