Zawiesznie w naszych mazdach
1, 2
Witam
Jak wiadomo w mazdach 323 jedna z wad sa bardzo czesto zuzywające sie łaczniki stabilizatora i niestety ale chyba mnie to dopadło;/ cos stuka z tyłu jak bym deski woził w bagażniku;/
amorki wymienione byly rok temu.
-bardzo prawdopodobne ze to stabilizatory?
-jak je samemu wymienić?
-jaka jest ich cena ?
Jak wiadomo w mazdach 323 jedna z wad sa bardzo czesto zuzywające sie łaczniki stabilizatora i niestety ale chyba mnie to dopadło;/ cos stuka z tyłu jak bym deski woził w bagażniku;/
amorki wymienione byly rok temu.
-bardzo prawdopodobne ze to stabilizatory?
-jak je samemu wymienić?
-jaka jest ich cena ?
Ojjj chlopie jak Ty o takie pierdoly pytasz.... Jest temat nawet w tym dziale o zawiasie.
Łaczniki sa w roznych cenach , srednio ok 30-40zl./szt. Wymiana tak prosta ze trrzeba miec dwie lewe rece, zeby nie da rady albo ich wogole nie miec. Nakretki przewaznie stoja dęba , czyli szlifierka w reke i ciecie szpilki. Sprawdzic tez mega latwo, zlapac w reke i juz wiecej czy jest wybity czy nie.
Łaczniki sa w roznych cenach , srednio ok 30-40zl./szt. Wymiana tak prosta ze trrzeba miec dwie lewe rece, zeby nie da rady albo ich wogole nie miec. Nakretki przewaznie stoja dęba , czyli szlifierka w reke i ciecie szpilki. Sprawdzic tez mega latwo, zlapac w reke i juz wiecej czy jest wybity czy nie.
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
A jakiej firmy amory kupiles? sprezyny masz cale? tuleje w Ba sie tak zuzywaja, jedynie po rozbiorce trzeba zmieniac. Podjedz gdzie na stacje diagnostyczna dasz 10-20zl i Ci sprawdza zawias. A co do staba , to moze gumy na samym stabie sa luzne i tlucze.
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Jeżeli chodzi to ja robiąc u siebie miałem koszty takie:
Łączniki 37 zł sztuka
Poduszki 105 zł sztuka
Amorki (KYB) 170 zł sztuka
Odboje (Sachs) 60 zł kpl
tuleje staba 10 zł sztuka (2 sztuki)
wahacze wzdłużne 70 zł sztuka (2 sztuki)
wahacze poprzeczne 55 zł sztuka (4 sztuki)
sprężyny 50 zł (używki)
Trochę czasu zajęło plus 11 zł za przewód hamulcowy, który mi pękł podczas wyjmowania mcphersona
Łączniki 37 zł sztuka
Poduszki 105 zł sztuka
Amorki (KYB) 170 zł sztuka
Odboje (Sachs) 60 zł kpl
tuleje staba 10 zł sztuka (2 sztuki)
wahacze wzdłużne 70 zł sztuka (2 sztuki)
wahacze poprzeczne 55 zł sztuka (4 sztuki)
sprężyny 50 zł (używki)
Trochę czasu zajęło plus 11 zł za przewód hamulcowy, który mi pękł podczas wyjmowania mcphersona
Oj nie mam najmniejszego pojęcia bo wszystko sam robiłem bo robota jest prosta. Z ogólnych rzeczy to polecam mieć opalarkę, ściągacze do sprężyn, drugą osobę no i przede wszystkim miejsce gdzie można robić.
Mechanik jakiś wziąłby za to pewnie jakieś 400-500 zł, chociaż mogę się mylić bo nie mam doświadczenia z mechanikami.
Mechanik jakiś wziąłby za to pewnie jakieś 400-500 zł, chociaż mogę się mylić bo nie mam doświadczenia z mechanikami.
ogolnie to chce robic zawiesznie porzód i tył i miec z tym spokoj.
i zastanawiam sie jak zrobic zaw. dobrze i wmiare pieniadzy zaoszczedzić.Czy wiemieniac całe wahacze czy tylko tuleje i sworznie na nich...
i zastanawiam sie jak zrobic zaw. dobrze i wmiare pieniadzy zaoszczedzić.Czy wiemieniac całe wahacze czy tylko tuleje i sworznie na nich...
Ja ogólnie uważam, że lepiej całe wahacze wymienić, pewniejsze no i przede wszystkim dużo łatwiej jeżeli sam będziesz robił :p.
Jak blacha zdrowa to warto ładować wtedy w samochodzik i mieć spokój na długi czas, ale ważne żeby nie oszczędzać na częściach i kupować chińskie zamienniki bo to tylko pozorne oszczędzanie.
Jak blacha zdrowa to warto ładować wtedy w samochodzik i mieć spokój na długi czas, ale ważne żeby nie oszczędzać na częściach i kupować chińskie zamienniki bo to tylko pozorne oszczędzanie.
bylem na dignozie na trzepakach i okazłao sie że z przodu amorki tylkoa z tyłu wahacze wzdłużne tuleje
i teraz zastanawiam sie czy czekać z wymiana do wiosny bo obecnie mam inne wydatki ale jak mus to mus
ps/ Czy dam rade sam wyminic taki wahacz wzdółż?
i teraz zastanawiam sie czy czekać z wymiana do wiosny bo obecnie mam inne wydatki ale jak mus to mus
ps/ Czy dam rade sam wyminic taki wahacz wzdółż?
Amorki zawsze mieć w dobrym stanie, to jednak są względy bezpieczeństwa. Koszt nowych KYB powiedzmy to pewnie ok. 170 zł za sztukę, a wahacz jakieś 80 zł za sztukę. To zależy od Ciebie, jeżeli dasz radę to wymieniałbym najpierw amorki, potem wahacze.
Dasz radę wymienić, amorki to banalna sprawa, jak z wahaczami będzie jakiś problem to chętnie służę pomocą. Bez kanału wymiana i jednego i drugiego, ale jak jest to w przypadku wahaczy ułatwi to pracę, fajnie mieć kogoś do pomocy, kto nagnie, spasuje czy przytrzyma
Dasz radę wymienić, amorki to banalna sprawa, jak z wahaczami będzie jakiś problem to chętnie służę pomocą. Bez kanału wymiana i jednego i drugiego, ale jak jest to w przypadku wahaczy ułatwi to pracę, fajnie mieć kogoś do pomocy, kto nagnie, spasuje czy przytrzyma
sprawa jest taka ze nigdzie nie moge znaleść wahaczy wzdłużonych,najlepiej by bylo z tulejami ale nie ma nigdzie dzis jezdzilem po sklepach sprawdzali w hurtowniach i nie ma nic takiego;/
a na alegro są ale tylko do mazdy 323f bj
a na alegro są ale tylko do mazdy 323f bj
WAHACZE po długich poszukiwaniach znalazłem 550km od mojego miasta w gdansku ;p 91zł szt.
– teraz pytanie jak wyminic je samemu?
-Czy ustawia sie zbierzność po wymianie wahacza wzdłuznego?
-Czy wahacz wdłuzny ma znacznie lewa/prawa czy poprostu jak załoze tak bedzie?
a teraz pytanie "czysto bardzo smieszne"
ile DPD kurier wezmie za paczke? Bo będe w pracy i niewiem ile pieniedzy zostawić w domu
– teraz pytanie jak wyminic je samemu?
-Czy ustawia sie zbierzność po wymianie wahacza wzdłuznego?
-Czy wahacz wdłuzny ma znacznie lewa/prawa czy poprostu jak załoze tak bedzie?
a teraz pytanie "czysto bardzo smieszne"
a mam takie pytanko, moze wie ktos cos na temat zawieszenia gwintowanego do mazdy 323f ba ?
czy trezba sciagnac do bj i przerabiac?
a cos dostepnego w cenach ponizej 2tys ? bo narazie ponizej tej ceny malo jest, na forum wchodze od niedawna tak ze nawet nie wiedzialem ze bylo dostepne tak ze lipa
1, 2