Prawa półoś – wielki luz przy skrzyni biegów

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez hydrant23 » 7 sie 2005, 01:45

No i mam problem. Skrecajac w prawo, jak coś mi huknęło... Pierwsza myśl – przegub zewnętrzny – no ale jadę, czyli myślę OK. Jadąc dalej zaczęło się małe ściąganie auta w prawo. Przy skręcie starszne huki (adekwatne do skretu) oczywiście wszystko na biegu, na luzie jest cisza, więc sprawdziłem sobie półoś prawą – jest duży luz przy skrzyni biegów.
Byłem u majstra i swierdził, że to jakieś łożysko i dalej coś kombinował i zauważył jakieś "haczenie" w skrzyni podczas obracania kołami (lewe i prawe) – od razu zaznaczę, że żadnego huczenia ani szumów skrzyni nie było.
Czy mam się rozglądać za nową skrzynią? Czy wystarczy łożysko przy skrzyni jakieś wymienić?

Proszę o poradę, bo nie wiem, na co się szykować, a jestem teraz w Rzeszowie i mam 160 kilometrów do swojego mechanika.
Forumowicz

Od: 13 sty 2004, 23:24
Auto: 323s'95 1.5 16v LPG

Postprzez Jaksa » 7 sie 2005, 11:19

Ostatnio wysypują się mechanizmy różnicowe w 1.5... O ile jest to na 100% skrzynia, to raczej szukaj drugiej, naprawa obecnej to bezsens cenowy.
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Od: 10 mar 2004, 23:46
Auto: Mazda 6 2023 Anniversary /6 2.5 BP 2019 / Mazda 3 BP 2019 .2.0 122KM