Tylne tuleje wahacza przedniego

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez rubenss12 » 30 kwi 2011, 17:07

Witam wszystkich forumowiczów.
Piszę po raz pierwszy, szukałem wątku ale go nie znalazłem.
Mam problem z tulejami tylnymi wahaczy przednich, wymieniam je w ciągu 5 miesięcy już drugi raz bo się obrywają oczywiście zamienniki cena 70zł szt. Nowe w aso 420zł szt. <płacze> trochę za drogo. Może ktoś poleci mi jakieś sprawdzone zamienniki które wytrzymają dłużej niż jeden rok.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc
rubenss12

Postprzez rafał88 » 30 kwi 2011, 19:04

Ale mne tym pocieszyles:/ ja mam jedna do wymiany a wszystko jest ori:) kurde jak tak beda sie sypac to sobie poszukam calego wahacza na szrocie.
Obrazek
Forumowicz

Od: 8 mar 2010, 19:20
Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium

Postprzez puznies0 » 30 kwi 2011, 22:00

rubenss12 napisał(a):Witam wszystkich forumowiczów.
Piszę po raz pierwszy, szukałem wątku ale go nie znalazłem.
Mam problem z tulejami tylnymi wahaczy przednich, wymieniam je w ciągu 5 miesięcy już drugi raz bo się obrywają oczywiście zamienniki cena 70zł szt. Nowe w aso 420zł szt. <płacze> trochę za drogo. Może ktoś poleci mi jakieś sprawdzone zamienniki które wytrzymają dłużej niż jeden rok.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc

a jakiej firmy ten zamiennik bierzesz??? może ci pakują jakieś gówniane zamienniki typu hans pries a liczą jak za dobre firmowe... poza tym w aso walą ceny za to tylko że serwis... tam bez 500zł nawet nie ma co podchodzić... szukaj firmy TRW albo przynajmniej DELPHI lub Lemfordera (to już górna póła) za nie powinieneś zapłacić w granicach 60-70 zł/szt i powinny hulać.... z drugiej strony to jeszcze jest pytanie jak jeździsz i w jakie dziurska wpadasz bo na naszych drogach nawet walce sie rozsypią...
Forumowicz

Od: 14 cze 2008, 16:44
Auto: Mazda

Postprzez rubenss12 » 1 maja 2011, 19:33

Tych pierwszych to nie pamiętam firmy drugie to firma Rubber wytrzymały miesiąc, jeśli chodzi o moją jazdę to naprawdę staram się omijać dziury bo szkoda mi zawieszenia które jest całe nowe. No ale widzisz człowiek wymienia stara się żeby to chodziło a części wytrzymują miesiąc, to jest jakaś porażka. Jeszcze jedno kupując zamienniki nigdy nie biorę najniższej półki, ale nie mam wpływu na to co jest w pudełku, które daje mim sprzedawca.
Dzięki za podpowiedź
rubenss12

Postprzez puznies0 » 1 maja 2011, 21:20

rubenss12 napisał(a):Tych pierwszych to nie pamiętam firmy drugie to firma Rubber wytrzymały miesiąc, jeśli chodzi o moją jazdę to naprawdę staram się omijać dziury bo szkoda mi zawieszenia które jest całe nowe. No ale widzisz człowiek wymienia stara się żeby to chodziło a części wytrzymują miesiąc, to jest jakaś porażka. Jeszcze jedno kupując zamienniki nigdy nie biorę najniższej półki, ale nie mam wpływu na to co jest w pudełku, które daje mim sprzedawca.
Dzięki za podpowiedź

ja rozumiem... ale podpowiem ci jedno... szanująca się firma zawsze ma jakieś numery na swoich produktach... te które handlują szmelcem często nie dają żadnych numerków ani znaków... jeśli nie ma nic zupełnie na nich to można podejrzewać że sklep w którym brałeś zrobil to co napisałem czyli kasował za markowe a wsadził to co najtańsze... tej firmy co podałeś nie znam wcale a pracuję przy częściach więc prawdopodobnie tzw małe rączki robiły i dlatego taka lipa z tym wyszła...

lepiej chłopaku zainwestować w coś lepszego i trochę droższego bo na tanich będziesz za robotę co chwile płacił... a za wymianę tuleji pewnie biorą od 50-80 zł za stronę... a słabo co miecha taką kasę płacić za to samo... kupuj, Lemfordera, TRW albo DELPHI i będzie latało.. sworznie ,końcówki i łączniki możesz brać RTSa bo są też dobre... ja u siebie mam i od około roku nic się nie dzieje... a doły tu u mnie takie że iść się miejscami nie da bo kopyta można polamać...
Forumowicz

Postprzez rubenss12 » 5 maja 2011, 22:31

Byłem we wszystkich sklepach motoryzacyjnych w mojej miejscowości plus jedna hurtownia i każdy mi powiedział, że te firmy które wymieniłeś czyli TRW, DELPHI Lemforder nie robią tulei do mazdy i tu pojawia się problem bo znowu muszę kupić jakiegoś azjatyckiego producenta i modlić się, że będzie wszystko ok, teraz zaproponowali mi tuleje po 110 zł za sztukę nie mam wyjścia muszę je kupić bo moje walą jak głupie na dziurach...
rubenss12

Postprzez hnewman » 13 maja 2011, 19:50

Czy do wymiany tylnych tulei konieczny jest demontaż wahacz? Czy własnoręczna wymiana bez dostępu do kanału lub najazdu jest możliwa?
hnewman

Postprzez puznies0 » 14 maja 2011, 23:03

hnewman napisał(a):Czy do wymiany tylnych tulei konieczny jest demontaż wahacz? Czy własnoręczna wymiana bez dostępu do kanału lub najazdu jest możliwa?

wymontować wahacz musisz, bo inaczej nie wyprasujesz ich.... a przynajmniej dużo ci ułatwi wymontowanie wahacza... kanał nie jest konieczny o ile jesteś sprytny i potrafisz sobie radzić... ja robię takie rzeczy bez konieczności kanału...
Forumowicz

Postprzez MIRAN » 12 cze 2011, 04:32

Czesc czy mozesz podac mi orginalny numer katalogowy mazdy, zobacze co moge zrobic.
Pozdrawiam Miran
MIRAN

Postprzez justus25 » 28 sie 2011, 13:02

Witam,
mechanik jakiś czas temu powiedział że mam do wymiany tuleje tylne przednich wahaczy, wtedy nie miałem żadnych niepokojących odgłosów z zawieszenia to nic nie ruszałem. Od pewnego czasu z przodu dochodzą dziwne stuki, czy to może być przyczyna wyrobionych w/w części ?? Posiadam 323 f BJ
Początkujący

Od: 8 lis 2009, 21:57
Auto: mazda BJ 2.0 DITD