Wymiana drążka kierowniczego. Objawy

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez pioterbezkitu » 7 mar 2011, 20:51

Witam, jakiś czas temu postanowiłem zlikwidować stuki w przednim zawieszeniu. Problemem był prawy łącznik stabilizatora. Postanowiłem wymienić oba. Śruby były zapieczone, bez dobrych kluczy i kanału postanowiłem, że oddam sprawę do mechanika. Mechanik również miał problem z odkręceniem zapieczonych nakrętek na łącznikach – dwie z nich musiał odciąć szlifierką kątową. Ciach ciach uciął zdjął stare, założył nowe, zapłaciłem i odjechałem zadowolony, że nic nie stuka. Za parę dni wyjeżdżając z bramy zaczęło dziać się coś dziwnego, dziwne odgłosy – coś nie halo z przodu. Jak wysiadłem – patrzę :| a tam lewe koło skręcone w przeciwnym kierunku do prawego. Przyglądam się bliżej a tam drążek kierowniczy w dwóch częściach. Po zdjęciu koła oblukałem dokładnie i stwierdziłem, że na bank kątówka mechanika.

Zadzwoniłem do niego następnego dnia, podjechał zerknął przyznał się, pospawał mi drążek, żebym mógł się tymczasowo poruszać i powiedział, że zamówi drążek. Zamówił pierwszy – nie pasował gwint od strony końcówki drążka – se myślę spoko. Zamówił drugi, znów zostawiam u niego auto – po godzinie telefon – nie pasuje gwint od strony jabłka. Pomierzył średnice, gwinty i zamówił trzeci :| se myślę k%&*$#@wa nie można było tak od razu? Niestety nadal jest w trakcie oczekiwania na ten drążek a od pęknięcia minęło już dwa tygodnie.

Nic to – nurtuje mnie inna kwestia i tu moje główne pytanie – w międzyczasie zauważyłem coś takiego: przy ruszaniu na skręconych kołach od czasu do czasu słyszę po lewej stronie z przodu dziwne dźwięki. Tzn jak ruszam i rozpędzam samochód do dwójki, to przy skręceniu lub odbiciu kierownicy czuję takie walniecie właśnie z lewej strony, a jak powolutku toczę się po parkingu jednocześnie skręcając to czuje coś dziwnego na kierze oraz dziwny dźwięk jakby szuranie. I teraz pytanie, czy możliwe że umiera przegub? Możliwe, że gdy nie wiedząc że urwał się drążek i mam skręcone koła w przeciwnych kierunkach próbowałem jechać to walnął przegub? Jestem laikiem jeśli chodzi o mechanikę, także może to kompletna bzdura i chciałbym prosić Was o pomoc.

Dodam jeszcze, że "walnięcie" lub "szuranie" z lewej strony nie występuje za każdym razem jak ruszam, tylko czasami.

Rozpisałem się trochę. Sorry

Zdjęcie poglądowe :)

Obrazek

Na takim skraweczku drążka jeździłem tydzień czasu.
Obrazek
Forumowicz

Od: 15 lis 2010, 00:52
Auto: 323P 2.0D 71KM 99r

Postprzez dariusz.p » 7 mar 2011, 21:24

Ciesz się, że tylko tak to się skoczyło z tym drążkiem,przegub jak najbardziej może hałasować,sprawdź gumę na nim, czy jest cała.U mnie guma poszła w zimę,jeździłem tak dwa miesiące i teraz przegub trzeszczy .Z tym gwintem to fakt są różne na drążku kierowniczym ( od strony "jabłka").Jeden sklep nie był w stanie zamówić z prawidłowym gwintem, chyba trzy podejścia były, poszedłem do innego i za pierwszym razem przyszedł dobry.
Ostatnio edytowano 7 mar 2011, 21:30 przez dariusz.p, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący

Od: 4 mar 2011, 16:21

Postprzez schizzok » 7 mar 2011, 21:26

Tak jak rzecze dariusz.p Przegub :]
Forumowicz

Od: 1 lut 2011, 17:36
Auto: 323F BA Z5 1.5 16V 97' Lift Engine

Postprzez pioterbezkitu » 7 mar 2011, 21:58

Dzięki za odp Panowie :) pytanie dodatkowe, czy przegub poszedł w wyniku zdarzenia, które opisałem, tzn próby ruszenia na urwanym drążku i kołach zwrócownych w przeciwnych kierunkach? Innymi słowy czy mam rozliczać się za przegub z mechanikiem?

Tak jak piszesz dariusz.p, cieszę się, że drążek walnął akurat przy wyjeżdżaniu, a nie w drodze, bo poleciałbym w kosmos <oczy>
Obrazek
Forumowicz

Od: 15 lis 2010, 00:52
Auto: 323P 2.0D 71KM 99r

Postprzez corleone » 12 mar 2011, 18:56

wie moze ktos jak sprawa z przegubem wyglada w BA po lifcie kupilem ostatnio na allegro podobno do ba i nie pasuje wielofrez srodkowy w mojej jest mniejsza pol os z wielofrezem wiem napewno za pasuje do BG albo koles z allegro zle opisal tą rzecz albo po lifcie jest inaczej ! jezeli ktos wie cos to proszę o odpowiedz !
Początkujący

Od: 8 gru 2007, 22:43
Auto: Premacy 2.0 Sportive