Witam !
Czy gumy amorka pod sprezyne z tylu wystepuja w ogole jako czesc zamienna ?
Pozdrawiam.
Mazda 323c BA 1.3 95r – gumy amortyzatora pod sprezyne.
Strona 1 z 1
Możliwość zawsze jest, ale z dwojga złego lepiej żeby gumy brakowało przy amortyzatorze niż przy mocowaniu amorka. Zawsze możesz podłożyć kawałek gumy wycięty np. z dętki.
Ta gumka jest w jakis sposob profilowana czy po prostu taki pasek/kolko ? Bo jesli nie jest jakas specjalna to faktycznie podetne z detki 
-
Przemek323c
Jest delikatnie profilowana i dość gruba, około 1cm, ale jak nic nie masz pod ręką to i gruba guma podejdzie.
Ja musiałem wymienić wszystkie gumy przy zmianie amortyzatorów. Fabryczne gumy dość często będą nadawały się na śmietnik. Lepiej nie być sknerą, bo później będziesz pisać, że coś się tłucze i dzwoni
Sprężyna musi być odizolowana od innych metalowych części i nie dętką, tylko odpowiednio wyprofilowaną gumą.
Sprężyna musi być odizolowana od innych metalowych części i nie dętką, tylko odpowiednio wyprofilowaną gumą.
Proponuję zrobić tak, zmierz średnicę drutu sprężyny, kup sobie z jeden metr jakiegoś grubego węża o średnicy wewnętrznej takiej jak sprężyna, ew. trochę mniejszej i naciąg trochę na dół sprężyny. Jak będzie ciasno wchodzić to możesz węża włożyć do gorącej wody tak co by był bardziej elastyczny i sprężynę czymś posmarować. Ja mam tak zrobione i sprawuje się rewelacyjnie.
- Od: 15 lut 2009, 18:00
- Auto: była 323F BA BP 95r.
jest Mondeo MK4
Strona 1 z 1