Wymiana sprężyn – prawidłowa orientacja
Strona 1 z 1
Wymieniałem sprężyny z tyłu na nowe i zastanawiam się, czy dobrze je włożyłem. Średnice z obydwu stron są jednakowe, więc da się założyć obojętnie, z której strony. Ze starymi nie ma problemu, bo widać gdzie są "wygniecione" i to zawsze od góry przy mocowaniu. Na nowych nie ma żadnych strzałek i znaczników orientacyjnych poza napisem typu. W manualu nic nie piszą na temat kierunku założenia sprężyn. W nowych sprężynach jest mała różnica w odległości między zwojami sprężyny na końcach identyczna w obydwu sztukach. Założyłem nowe tymi ciaśniejszymi zwojami do góry choć napisy typu są teraz "do góry nogami" – tylko czy dobrze i czy faktycznie ma to znaczenie? Może ktoś też wymieniał na nowe i pamięta jak i co?
HEJ. Wymieniałem parę dni temu właśnie tył, badałem tam co i jak. Wychodzi na to, że nie ma znaczenia jak. Obojętnie jak założysz sprężynę , pasuje do poduszek idealnie .Założyłem wszystko wg. intuicji i wszystko jest OK.
- Od: 15 kwi 2010, 09:51
- Auto: 323 F 1.8 96r.
Dzięki też mi się tak wydaje, że przy tego typu sprężynach nie ma to znaczenia. Wymieniłem z tyłu prawie wszystko na nowe wahacze wzdłużne, amory, sprężyny, mocowania i gumy pod sprężynami. Jeździ się wspaniale wreszcie z tyłu jest cisza nawet przy przejeździe przez duże dziury
Nawet zmieniłem zdanie do amortyzatorów kamoka trzymają się świetnie.
Strona 1 z 1