problem z jakimś piszczeniem w kole (mazda 323F BA 1.8)
Strona 1 z 1
Witam wszystkich... mam taki oto problem... dziś jadąc sobie spokojnie równą jezdnią na łuku usłyszałem taki dziwny pisk jakby świerszczu gdzieś się zakiprował mi w samochodzie... w pierwszej chwili pomyślałem że to jakiś złom za mną jedzie i jak depnie na hebel to mu klocki piskają ale dupa... fakt że jechało jakieś audi cygaro ale pojechało sobie jak skręciłem do celu... w drodze powrotnej postanowiłem sobie sprawdzić czy to u mnie coś się tam odezwało czy to może jakieś moje urojenia były... i na moje nieszczęście okazało się że przy lekkim ruchu kierownicą nawet na prostej drodze coś mi świergocze w lewym kole przy tym ruchu... jak prostowałem koła to wsio ok i nic nie słychać... ani huczenia ani pisku ani nic innego...... od razu mi się rzuciło na myśl łożysko koła... tu jest moje pytanie... mianowicie mam walnięty sworzeń wahacza z tejże strony i czy może być tak że dokończył on już całkowicie swojego żywota i nie trzyma kola i dlatego odzywa się łożysko bo ma zbyt duże naprężenie na sobie??? czy sworzeń nie ma wpływu na łożysko??? i czy jeśli mi się odezwało dziś łożysko to całkowicie je już dyskwalifikuje z jazdy czy może jeśli wymienię sworzeń to jeszcze da się je uratować i jeździć dalej???
dodam iż sworzeń mam od tygodnia walnięty ... i zbieram się do wymiany...
i jeszcze jedno pytanie... czy jeśli łożysko jest do wymiany to czy mogę zrobić akcję przeszczep z mazdy 1.5 BA do mazdy 1.8 BA????
jest to dość istotne gdyż z 1.5 mogę mieć na już nie drogo...
poproszę o szybkie informację znawców tematu...
dodam iż sworzeń mam od tygodnia walnięty ... i zbieram się do wymiany...
i jeszcze jedno pytanie... czy jeśli łożysko jest do wymiany to czy mogę zrobić akcję przeszczep z mazdy 1.5 BA do mazdy 1.8 BA????
jest to dość istotne gdyż z 1.5 mogę mieć na już nie drogo...
poproszę o szybkie informację znawców tematu...
- Od: 14 cze 2008, 16:44
- Auto: Mazda
B4r7 napisał(a):jeśli chcesz kupić używane łożysko z 1.5 to nie polecam, ponieważ to jest zużywająca sie część. zobacz na postoju czy ci to tak piszczy bo to może być serwo z wspomagania
właśnie wczoraj sprawdzałem i na postoju nie piszczy nic... na prostych kołach było ok... jak tylko ruszyłem kierownicą podczas jazdy lekko w prawo lub w lewo to mi piszczało... i to też nie zawsze...
a co do tej podmianki z 1.5 to chodzi mi tylko na jakiś czas dopóki się nie odkuję kasowo... jak mi wpadnie jakaś flota to od razu nóweczkę zakupię...
Dziwne macie objawy, mi jak łożyska padały to nic nie piszczało i w żadnym razie nie przy skręcie, tylko podczas jazdy łożyska HUCZAŁY, od 60km/h było już głośno w aucie i im szybciej tym głośniej, przy większych prędkościach trzeba było radio przygłaszać bo huk zagłuszał
luki_92_92 napisał(a):Dziwne macie objawy, mi jak łożyska padały to nic nie piszczało i w żadnym razie nie przy skręcie, tylko podczas jazdy łożyska HUCZAŁY, od 60km/h było już głośno w aucie i im szybciej tym głośniej, przy większych prędkościach trzeba było radio przygłaszać bo huk zagłuszał
koledzy... u mnie okazały się zapieczone prowadnice w zaciskach i klocki nie odbijały... dlatego piszczało... jeśli słyszycie piski z kół to pierwsze co zróbcie to sprawdźcie prowadnice zacisków i tłoczki...
KOLEDZY , zdradzę Wam prosty sposób na zbadanie czy łożysko jest już na zejściu z tego świata aby reinkarnować się w żyletki
, a więć lewarujemy koło które nas intryguję , kolo musi się po podniesieniu swobodnie kręcić i lewą łapką łapiemy za sprężyne amorka a drugą rąsiom z całej siły staramy się zakręcić kołem, jeśli w lewej łapce wyczujemy drgania sprężyny tzn że łożysko już niestety schodzi do innego świata niestety sami musimy ocenić w jakiej kondycji jest owe nieszczęsne łożysko (to jest wersja dla prawo ręcznych)

puznies0 napisał(a):koledzy... u mnie okazały się zapieczone prowadnice w zaciskach i klocki nie odbijały... dlatego piszczało... jeśli słyszycie piski z kół to pierwsze co zróbcie to sprawdźcie prowadnice zacisków i tłoczki...
Dokładnie to samo też miałem bo coś mi piszczało/zgrzytało w prawym przednim kole. Wymieniłem amortyzatory, sworzeń wahacza, łączniki stabilizatorów, poduszki stabilizatorów a okazało się że coś zardzewiało przy chyba przy prowadnicach właśnie i piszczały hamulce
a piszczenie jest powodem zapieczonycz prowadnic jak wspomniał luki_92_92 jak malowałem zaciski to miałem okazje się przekonać co to znaczy zapieczone syf syf jeszcze raz syf
odbiegłem trochę od tematu w poprzednim poście
odbiegłem trochę od tematu w poprzednim poście

to miałem na myśli ale nie wspomniałem o klockach
dzięki za poprawke mojej myśli puznies0 

Strona 1 z 1