cwaniaq napisał(a):Miałem wrzucić piątke i przycisnąć do 6000 rpm i spróbować tak ruszyć
zapomniałeś zaciągnąć ręczny
www.mazdaspeed.pl
navroth napisał(a):cwaniaq napisał(a):Miałem wrzucić piątke i przycisnąć do 6000 rpm i spróbować tak ruszyć
zapomniałeś zaciągnąć ręczny
magicadm napisał(a):sprzęgło pracuje w stanie załączenia, a więc jeżeli jest ok, to silnik zgaśnie bez "przypalania" tarczy i docisku. Nie ma zbędnej fazy poslizgu towarzyszacej załączaniu sprzęgła
magicadm napisał(a):nie fundujemy samochodowi strzałów ze sprzęgła na piątym biegu....
magicadm napisał(a):nikt mnie nie przekona, że blokowanie silnika na 6 tys obrotów strzałem ze sprzęgła na 5-tym biegu jest "normalne" – to tak samo jak wsadzić kij w szprychy...
magicadm napisał(a):A co by było gbyby sprzęgło było ok, a sprawdzający uparłby sie próbował ruszyć z 5-tki? Przecież każdy inaczej puszcza pedał.... diabelek
magicadm napisał(a):6000 tys obrotów to na 5-tce prędkość rzedu 150 km
magicadm napisał(a):6000 tys obrotów to na 5-tce prędkość rzedu 150 km (bardzo skromnie licząc oczywiście)
magicadm napisał(a):Proponuję inny test – dla tych co sobie jeszcze nie popsuli sprzegła ruszając z piątki:
Jazda pod górę na 3 biegu, obciążonym samochodem na obrotach zbliżonych do max momentu obrotowego(największy kop silnika). Gwałtownie dodajemy gazu i obserwujemy obrotomierz i szybkościomierz.
zertaul dla twojej wiadomości: najpierw uruchamiam silnik i ruszam z jedynki (obroty w zależności od potrzeb 1500 – 4000). Z piątki jeszcze nie próbowałem – teraz się zastanawiam czemu...
Jestem raczej nowy na tym forum. Nie chcę się kłócić ani narazać nikomu.
magicadm napisał(a):cwaniaq kto Ciebie tak nauczył sprawdzać sprzęgło???????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
![]()
Przecież ten sposób to śmierć dla każdego sprzęgła!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![]()
Sprzęgło sprawdza sie : pierwszy bieg, jazda z ok 4 tys 9 moze być i 6 tys) obrotów i wciskasz (niepuszczając gazu) hamulec na maxa – jak stanie i zgaśnie – sprzęgło ok.
Twoim mądrym testem albo uszkodziłeś sprawne, albo dobiłeś osłabione, o reszcie silna nie wspomne(biedne panewki i korbowody...)
Sprzegło to już raczej złom, chyba, że jest tylko zaolejone przez jakiś uszczelniacz
magicadm napisał(a):Chciałem pomóc, a odebrano to jak atak.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości