WItam u mnie są objawy takie jakby nie rozsprzeglało np. przy 2 biegu delikatnie puszczam pedał i mam lekkie drgania aż w kabinie, dam więcej gazu drgania są większę czasami. Puszcze szybciej sprzęgło tego nie ma... no i można powiedzieć również łapie i puszcza dość wysoko....
Mam rozumieć czeka mnie też wymiana??
Sprzęgło w BA – wątek zbiorczy
Witam mam zamiar wymienic na dniach sprzęgło w Madzi poniewaz ślizga.
Czy sprzęgło aisin był oby dobrym rozwiązaniem? Tanie sprzęgło do tego japońskie z 2 letnią gwarancją
http://allegro.pl/aisin-sprzeglo-mazda- ... 58484.html
Czy sprzęgło aisin był oby dobrym rozwiązaniem? Tanie sprzęgło do tego japońskie z 2 letnią gwarancją

-
Mati92
marki nie znam ale wole dać z 200zł więcej i kupić coś z TRW np albo innej znanej marki żeby za 3 lata znowu nie rozbierać chyba że planujesz za 3 lata sprzedać auto i niech kto inny sie zaś z tym buja. mi gościu powiedział że te tanie sprzęła są dobre japońskie i z gwarancją ale jakie są naprawde nikt nie wie bo ludzie sie boją kupować a oni sami w sklepie też mają mieszane uczucia.
poza tym to sprzęgło według tej tabelki nie jest stosowane w twojej maździe
poza tym to sprzęgło według tej tabelki nie jest stosowane w twojej maździe
Mati92 napisał(a):Witam mam zamiar wymienic na dniach sprzęgło w Madzi poniewaz ślizga.
Czy sprzęgło aisin był oby dobrym rozwiązaniem? Tanie sprzęgło do tego japońskie z 2 letnią gwarancjąhttp://allegro.pl/aisin-sprzeglo-mazda- ... 58484.html
widzę, że gdzieś komuś coś dzwoni ale nie wiadomo w którym kościele...firma TRW nie robi sprzęgieł ...
firmowe sprzęgła to: LUC, VALEO, SACHS, EXEDY, AISIN
firma Aisin nadaje się do mazdy bardzo dobrze... to jest firmówka która jest jakościowo bardzo dobra poza tym jeśli nie ciągniesz auta na pół sprzęgle to zestaw sprzęgła powinien wystarczyć ci na ok 200tys km...
Exedy współpracuje z AISIN i jeśli nawet kupisz typowo zestaw EXEDY to może się okazać że np Tarcza sprzęgła będzie firmy AISIN...
nie ma sensu dokładać i przepłacać... jak masz tanio AISIN to bierz je i śmiało zakładaj... podpowiem ci tylko tyle że wymień cały komplet... czyli tarcza , docisk i łożysko ... wtedy masz pewność że będzie wszystko dobrze i spokój na długie lata...
- Od: 14 cze 2008, 16:44
- Auto: Mazda
sprzęgła sachsa bądz Valeo są drozsze. Ja Madzią nie bede robił duzych przebiegów...
spytałem sie czy pasuje konkretnie do tego modelu i powiedzieli mi ze pasuje. Będe robił komplet
mysle ze z 2 lata pojezdze a potem sie zobaczy.
spytałem sie czy pasuje konkretnie do tego modelu i powiedzieli mi ze pasuje. Będe robił komplet
mysle ze z 2 lata pojezdze a potem sie zobaczy.
-
Mati92
Witam serdecznie koledzy,
Jak zazwyczaj piszę z problemem. Mazda w przeciągu ostatniego miesiąca pochłonęła.... 1200 zł na naprawy a widzę że to nadal nie koniec. Otóż wczoraj wracając ze sławnego meczu w piłkę wodną, przedzierałem się przez zalane ulice i tu nagle.... Sprzęgło zaczęło się dziwnie zachowywać. Szybkie wciśnięcie zmiana biegu ok. Sytuacja zaczyna się komplikować przy próbie jazdy na "pół sprzęgle" Sprzęgło jakby popuszczało. Im dłużej trzymam je wciśnięte tym niżej bierze...Dochodzi do tego że jeśli potrzymam je wciśnięte, wbiję jedynkę, poczekam to nawet delikatne puszczenie powoduje ruch madzi. Wybicie biegu wtedy to problem... Wybijam bieg, chwilę czekam i juz nagle idealnie. Jeśłi biegi są zmieniane szybko, bez zbędnego przetrzymywania wszystko jest ok. Nic nie charczy, stuka, puka, żadnych dźwięków. Co o tym myślicie? Znacie jakiegoś dobrego mechanika w okolicach warszawy/warszawie? Bo narazie spotykam samych wymieniaczy...
Jak zazwyczaj piszę z problemem. Mazda w przeciągu ostatniego miesiąca pochłonęła.... 1200 zł na naprawy a widzę że to nadal nie koniec. Otóż wczoraj wracając ze sławnego meczu w piłkę wodną, przedzierałem się przez zalane ulice i tu nagle.... Sprzęgło zaczęło się dziwnie zachowywać. Szybkie wciśnięcie zmiana biegu ok. Sytuacja zaczyna się komplikować przy próbie jazdy na "pół sprzęgle" Sprzęgło jakby popuszczało. Im dłużej trzymam je wciśnięte tym niżej bierze...Dochodzi do tego że jeśli potrzymam je wciśnięte, wbiję jedynkę, poczekam to nawet delikatne puszczenie powoduje ruch madzi. Wybicie biegu wtedy to problem... Wybijam bieg, chwilę czekam i juz nagle idealnie. Jeśłi biegi są zmieniane szybko, bez zbędnego przetrzymywania wszystko jest ok. Nic nie charczy, stuka, puka, żadnych dźwięków. Co o tym myślicie? Znacie jakiegoś dobrego mechanika w okolicach warszawy/warszawie? Bo narazie spotykam samych wymieniaczy...
- Od: 18 cze 2009, 12:09
- Auto: Mazda 323f BA 1997
jeśli dobrze rozumiem objawy, to tak jakby zapowietrzone sprzegło.. przyczyną pewnie jest jakaś nieszczelność na siłowniku bądź przewodzie do siłownika, zmniejsza się ciśnienie w układzie i wysprzęglik odpuszcza mimo wciśniętego sprzęgła
mazda 323s 1.5 `95 --> mazda 323f 1.5 `95
- Od: 7 gru 2008, 17:52
- Auto: Mazda 323f 1.5 BA
i mam nadzieję że rzeczywiście tak jest. Objawy mogą na to wskazywać, wygląda tak jakby traciło ciśnienie. Jednak nie pogarsza się, więc może zapowietrzony układ a nie braki w płynie... Tylko tak to się dzieje że on się zapowietrza....
zapowietrzać się może przez zużyty wysprzęglik, to nie jest droga część, przy okazji można kupić gumki do reaktywacji pompy sprzęgła, bardzo tanie części.
Wysprzęglik można też regenerować ale jeśli widać w nim że wytarł się cylinder to nie ma większego sensu bo za pół roku będzie to samo.
Wysprzęglik można też regenerować ale jeśli widać w nim że wytarł się cylinder to nie ma większego sensu bo za pół roku będzie to samo.
Don't hate me, i'm just an alien....
Szyderca i wywrotowiec :]
In rock we trust
Szyderca i wywrotowiec :]
In rock we trust
Dziękuję za odpowiedzi. Teraz tylko pozostaje znaleźć fachowca który mi to zrobi... Miałem obawy że to sprzęgło padło, jednak skoro żaden z objawów padającego sprzęgła nie występuje wychodzi że kwestia zapowietrzenia/wysprzęglika. Dzięki i po zrobieniu dam znać co było przyczyną tych objawów
Też się podepnę myślałem że tylko moja madzia przy próbie szybszego ruszenia dziwnie wchodzi na sprzęgle ale widać to norma.
Mam również pytanie co do tej regulacji bo u mnie sprzęgło łapie strasznie późno jakoś tak na ostatnich ok 5 cm puszczania sprzęgła i mam pytanko jak to wyregulować i gdzie tak żeby łapało powiedzmy na samym początku
Mam również pytanie co do tej regulacji bo u mnie sprzęgło łapie strasznie późno jakoś tak na ostatnich ok 5 cm puszczania sprzęgła i mam pytanko jak to wyregulować i gdzie tak żeby łapało powiedzmy na samym początku
Marek(Dziad)
- Od: 16 paź 2012, 21:13
- Auto: Mazda 323f 1,5 1997r.
regulację masz za pedałem sprzęgła.dziad napisał(a):mam pytanko jak to wyregulować
niezbędna będzie wymiana sprzęgła. Twoje już jest pewnie zmęczone życiem.dziad napisał(a):żeby łapało powiedzmy na samym początku
- Od: 5 paź 2012, 21:29
- Auto: Mazda 323F BA
1,5 B+G 1997r