ABS – Czemu nie wyświetla kodu błędu

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez wwy » 28 wrz 2005, 10:45

Komputer ABS'u jest nad pedałem sprzęgła. Jest cholernie niewygodny dostęp do tego miejsca. Musisz położyć się na dywaniku kierowcy na plecach i wtedy po prawej stronie (z perspektywy leżącego) kolumny kierowniczej zobaczysz podwieszoną puszkę w kolorze aluminium o wymiarach około 15x10 z 2 wtyczkami.
I to jest komputer ABS'u.

Główny – o ile dobrze kojarzę – jest grześ w kanale, raczej bliżej komory silnika, nie wiem, czy nie gdzieś pod miejscem na radio.

Pozdrawiam.
Forumowicz

Od: 26 lis 2004, 16:52
Auto: Mazda 6 2.0 CD GH 2010r. – przed FL – 173KM/411Nm

Postprzez wgrzelka » 28 wrz 2005, 15:06

A więc tak: GND jest masą (sprawdziłem), między TBS a GND występuje napięcie około 12V. Samego kompa znalazłem, odłączyłem, podłączyłem, ale nadal nic nie działa, czyli ani ABS ani odczytywanie błędów.
Początkujący

Od: 24 wrz 2005, 15:57
Auto: Mazda 323F BA 1.5 16V 98'

Postprzez Stu » 18 lis 2005, 13:07

A ja mam pytanko jak sprawdzic czujnik ABS w 323F BG, chodzi mi o to: czy czujnik, czy przewody. Znalazlem na forum wartosci opru i napiecia dla innych modeli, ale nie dla mojego. Zdiagnozowalem juz ktore kolo (tester). I jeszcze jedno: w ktorym miejscu odpina sie czujnik?
Pozdrawiam
Stu

Postprzez egzi » 17 sie 2006, 20:37

Troche czasu minelo od ostatniego postu ale moze to cos komus innemu pomoze jeszcze:

przy tescie ABSu dioda przy gniezdzie caly czas swieci dlatego ze lamka ktora w tym czasie wyswietla bledy jest lampka od ABSu na tablicy rozdzielczej. Przynajmniej u mnie tak jest.
Forumowicz

Od: 15 sie 2006, 19:42
Auto: Mazda 626GE 1,8i 16V 1994r.

Postprzez luzaklive1 » 1 wrz 2006, 09:12

Ale niestety ze 2 miesiące temu zdarzyło mi się (jak czesto z resztą) zawracać z ręcznym i zapaliła mi się lampka ABSu. I tak po tym zdarzeniu raz się uzbrajał, raz nie – podobnie jak u Ciebie.
Wypluwał błąd czujnika w tylnym kole. I tak jeździłem raz mając ABS, a raz go nie majac. W końcu padł ten czujnik kompletnie i właśnie dziś zamontowałem sprawny, ale szukałem go ok. miesiąca...

hehe...dokładnie tak zrobiłem wczoraj i zapaliła mi się kontrolka od abs ...i blokowałol koła...postał pare godzin......i właczyłem silnik ..przejechałem pare km i zgasło....ciekawe na jak długo....pewnie będe czujnika szukał jak i Ty
http://www.site-clocks.com/flash/clocks ... hex=00AA00" width="150" height="75" wmode="transparent" type="application/x-shockwave-flash">
Forumowicz

Od: 31 maja 2006, 21:08
Auto: 323F 2.0 diesel 90 koników 99r

Postprzez luzaklive1 » 1 wrz 2006, 09:14

luzaklive1 napisał(a):Ale niestety ze 2 miesiące temu zdarzyło mi się (jak czesto z resztą) zawracać z ręcznym i zapaliła mi się lampka ABSu. I tak po tym zdarzeniu raz się uzbrajał, raz nie – podobnie jak u Ciebie.
Wypluwał błąd czujnika w tylnym kole. I tak jeździłem raz mając ABS, a raz go nie majac. W końcu padł ten czujnik kompletnie i właśnie dziś zamontowałem sprawny, ale szukałem go ok. miesiąca...

hehe...dokładnie tak zrobiłem wczoraj i zapaliła mi się kontrolka od abs ...i blokowałol koła...postał pare godzin......i właczyłem silnik ..przejechałem pare km i zgasło....ciekawe na jak długo....pewnie będe czujnika szukał jak i Ty

sorki cos mi z cytowanie inny osób sie powaliło....
http://www.site-clocks.com/flash/clocks ... hex=00AA00" width="150" height="75" wmode="transparent" type="application/x-shockwave-flash">
Forumowicz

Od: 31 maja 2006, 21:08
Auto: 323F 2.0 diesel 90 koników 99r