W moim pierwszym poście pochwale się, że również stałem sie posiadaczem Mazdy konkertnie to 323F BA 96r 1,5cm3. Sama "eFka" jest fajna, dobrze sie prowadzi, fajnie wyglada, ludzie sie czasami obejrza, ogólnie ok, zreszta sami wiecie najlepiej w koncu posiadacie takie modele
Jeszcze przy zakupie był problem z lewarkiem zmiany biegów (chodzi ciężko – jak w temacie), ale nie zgrzypi, nie wydaje dziwnych dzwiekow, nie ma luzow, dobrze reaguje. Sprzedający zapewniał mnie, że ze skrzynią było robione tylko mechanicy za mocno dokręcili coś tam na wybieraku, nie wiele sie na tym znałem wiec pojechalismy do diagnosty i tak w sumie to nie potwierdził nie zaprzeczył, ale zauważył jednak że lewarek został skrócony. Nie myślałem ze może to mieć wpływ na płynność zmiany biegów. Postanowiłem wziaźć autko, znalazłem to forum, poczytałem o problemie i oddałem do mechanika na ogólno-kompleksowy przegląd, podpowiedziałem mu jaka może być przyczyna problemu ze lewarkiem zmiany biegów. Nie wiem czy mnie posłuchał, wyminił olej w skrzyni biegów, to niestety nie pomogło więc stwierdził że to wina skróconego lewarka.
I tu stawiam pytanie czy rzeczywiście skrócony lewarek może być powodem cieżko zmieniających sie biegów? Jeśli tak to czy jest na to jakas rada?...
pozdrawiam