witam
Tak się zastanawiam, czy od innego samochodu np. kia, opel , cokolwiek , mogą pasować sprężyny zawieszenia do 323f ba. Jak sądzę mazda nie ma tak oryginalnych rozmiarów aby nic innego nie pasowało.
Czy ktoś może przrabiał taki temat i coś wie?
Chodzi oczywiście o cenę, sprężyna do mojej mazdy kosztuje conajmniej 100zł a przecież od innego mogła by kosztować np. 50zł. Przy 4 szt. jest to trochę kasy.
pozdrawiam
kwak
sprężyny do 323ba. jest zamiennik?
Strona 1 z 1
Możliwe ze dopasujesz z jakiegoś forda. W każdym razie mam takie do sprzedania jeśli cię to interesuje, komplet 4 sprężyn ori mazdy.
- Od: 3 paź 2005, 17:44
- Auto: Mazda 626 (GE) 2.0 FS 93r
kwak mam problem z odpisaniem ci info na pw jak możesz to odezwij się do mnie na gg.
- Od: 3 paź 2005, 17:44
- Auto: Mazda 626 (GE) 2.0 FS 93r
Ja za cztery ori sprężyny zapłaciłem 200 zeta z przesyłka, prawie jak nowe 
Maciek 251 napisał(a):Ja za cztery ori sprężyny zapłaciłem 200 zeta z przesyłka, prawie jak nowe
cena jest ok. taka właśnie mnie interesuje.
już prawie mam zamówione za podobną cenę.
widzę że chyba nikt nie testował zamienników ( nikt nie odpisuje).
pozdrawiam
ps. czy temat teraz mam ok ?
- Od: 11 kwi 2007, 13:58
kwak napisał(a):nikt nie testował zamienników
zamienników czy pasowanych z innych aut ?
pasuje z golfa II.
Tylko trzeba kawałek górnego zwoju odciąć, albo założyć ścisckacze do sprężyn, takie tuningowe. Są na allegro chyba po 15zł.
marek napisał(a):kwak napisał(a):nikt nie testował zamienników
zamienników czy pasowanych z innych aut ?
pasuje z golfa II.
Tylko trzeba kawałek górnego zwoju odciąć, albo założyć ścisckacze do sprężyn, takie tuningowe. Są na allegro chyba po 15zł.
o właśnie, na taką odpowiedź liczyłem
czy tyczy się to przodu? tyłu?
kwak napisał(a):o właśnie, na taką odpowiedź liczyłem
a nie wyczułeś ironii w odpowiedzi?
Kupujesz auto za 12tys, wstawiasz mu ładne felgi (jeśli masz to co w avatarze) i nie stać Cię na sprężyny za 50zł sztuka?
Chcesz kupić sprężynę za 20zł?
A wiesz że sprężyna to nie tylko jej wysokośći średnica?
To także jej sztywność, progresywność itd. Nawet do 323F BA były montowane różne rodzaje sprężyn i wymiana 1szt może się źle skończyć, tzn na drzewie.
Jeśli oczekujesz sprężyn za 20zł – sprzedaj mazdę i kup golfa II. Nie drutuj, bo to Twoje i pasażerów bezpieczeństwo.
marek napisał(a):Kupujesz auto za 12tys, wstawiasz mu ładne felgi (jeśli masz to co w avatarze) i nie stać Cię na sprężyny za 50zł sztuka?
Chcesz kupić sprężynę za 20zł?
jakoś ironii nie wyczułem. może dlatego że pytałem całkiem poważnie. zadaj czasem pytanie w mojej dziedzinie, też się ponabijam.
auto kupiłem pod wpływem emocji (często tak bywa ), w stanie jak widać na foto.
nie moę znieść jednak twardości zawieszenia, koła zresztą są za duże (205/55/16).
nie rozumiem dlaczego uważasz że od innego auta mają się nie nadawać, znalazłem gdzieś na forum że gość założył do tyłu dprężyny od POLONEZA i nie nażeka. czy zastosowano tak kosmiczne technologie ża element zawieszenia(pasujący parametrami) od innej marki automatycznie powoduje niewłaściwe działanie w maździe?
jeżeli nie ma innego wyjścia to zapłacę więcej, ale dlaczego mam to robić nieświadomie. za 50zł od sztuki to akurat nic nie znalazłem, ceny zaczynają się od 80 zł (allegro).
to tyle co chciałem napisać. odpisywać już nie musicie (albo ja jestem "inny" albo na forum jest grupa odpiująca sobie wzajemnie, ignorująca "obcych")
mimo wszystko pozdrawiam
kwak napisał(a): 80 zł
50 czy 80 zł to róznica ? Warto zapłacić 30zł mniej kosztem bezpieczeństwa?
to że ktoś założył sprężyny od poloneza nie znaczy że to auto dobrze jeździ.... w sytuacji krytycznej może zachować się nieprzewidywalnie....
kwak napisał(a):pasujący parametrami
wiesz jaką twardość i charakterystyke mają sprężyny od mazdy ? nie... tak myślałem. Dlatego nie znajdziesz odpowiedników pasujących parametrami.
kwak napisał(a): zadaj czasem pytanie w mojej dziedzinie, też się ponabijam.
nie nabijam się, tylko jak można kupić sprężynę za 80 zł to po co szukać i kombinować od innego auta? a później płacić drugi raz bo auto pływa itd.
Generalnie widziałem róznie podrutowane auta, zresztą sam padłem ofiarą takiego, bo ktoś wspaniałomyslnie wpasował sworzeń wahacza z innego auta rozwiercając otwór. I wymieniając ten sworzeń musiałem zmienić zwrotnicę bo nie będę szukał z jakiego to auta ten sworzeń jest... może był z jakiegoś miejskiego autka którego zawieszenie nie jest przystosowane do szybkiej jazdy i mógłby poprostu pęknąć kiedyś ?
Nie wiem jakie masz doświadczenie za kierownicą, ale zawieszenie, opony, hamulce to są podstawowe podzespoły mające wpływ na bezpieczeństwo i zachowanie w czasie jazdy. Jak japończyk na desce wykreślił taką a nie inną sprężynę miał ku temu powody.
Ja bym razdził sprawdzić jakie masz spręzyny (kolor) bo może masz obniżające, kupić te za 80zł z allegro a stare sprzedać.
Dodam że sprężyny z 323F 1,5 i 1,8 można stosować zamiennie jednak występują w dwóch wersjach – miękkiej i bardziej twardej. Sprężyny w 2.0V6 są inne.
kwak napisał(a):nic nie znalazłem, ceny zaczynają się od 80 zł (allegro).
Tak z własnego doświadczenia mogę Ci podpowiedzieć żebyś pytał na allegro gości którzy maja mazdy na części a nie szukał tylko w dziale zawieszenie, ja kupiłem od kolesia co akurat drzwi sprzedawał... wysyłasz kilkanaście wiadomości jednego dnia a następnego masz odpowiedzi z konkretnymi ofertami i wybierasz tę która najbardziej Ci odpowiada, powodzenia w szukaniu
Strona 1 z 1