Reparaturka zacisku hamulca – gdzie kupić?
Strona 1 z 1
Przeczytałem sobie jedną wypowiedź odnośnie stojących zacisków i podejrzewam, że mam to u siebie bo koło na podnośniku ciężko się obraca, a klocki przylegają do tarczy (chyba nie powinno tak być). Wobec tego zacząłem się rozglądać za tymi reperaturkami, ale nigdzie ich nie ma do modelu BA. Są do BG i starszych wersji, a do BA ani śladu. Czy zostają tylko oryginały czy może słabo szukam? Jak oryginały to może ktoś się orientuje ile kosztują?
Pozdrawiam,
Mumin
Pozdrawiam,
Mumin
- Od: 24 kwi 2005, 18:09
- Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI '99
P0L4K napisał(a):do BG ori 100 zl z kawalkiem
co do Twoich ew stojacych zaciskow,moze nie bedzie konieczne ladowanie sie w reperaturki tylko "rozruszanie" zaciskow
Oby dało się rozruszać.
Te 100zł to za jeden komplet czy dwa (może jakieś głupty piszę, ale nie mam pojęcia jak taka reperaturka ani nawet zacisk wygląda.
- Od: 24 kwi 2005, 18:09
- Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI '99
Kosztują 105 zł i znajdują się ( powinny być ) u kazdego dealera mazdy pod numerem B092-33-661.Mumin napisał(a):Jak oryginały to może ktoś się orientuje ile kosztują?
P.S. BG i BA mają ten sam zestaw naprawczy na prowadnicę zacisków .
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jaksa napisał(a):Kosztują 105 zł i znajdują się ( powinny być ) u kazdego dealera mazdy pod numerem B092-33-661.Mumin napisał(a):Jak oryginały to może ktoś się orientuje ile kosztują?
P.S. BG i BA mają ten sam zestaw naprawczy na prowadnicę zacisków .
Z tego co czytam, to w ASO można kupić osobno reperaturkę na prowadnicę zacisku i osobno reperaturkę na tłoczek (oring + gumowa osłona tłoczka)?
Mógłby mi ktoś potwierdzić te ceny:
Reperaturka prowadnic zacisków na dwa koła ok. 100zł
Reperaturka prowadnic zacisków + tłoczków na dwa koła 300zł
Wychodzi że za oring i uszczelkę tłoczka na jedno koło trzeba dać 100zł za dwie gumeczki
Jeszcze jedno pytanie o numer reperaturki do tłoczków w moim aucie i czy pasują również do BG?
BG i BA mają takie same zestawy naprawcze i mnie kosztowały ok 30 zł. Ja mam Quick brake'a. A na stronie Inter cars wyszukałem Delphi Lockheed za niespełna 20 zł. Nie sądzę żeby oryginały były lepsze a różnica w cenie duża. U mnie naprawdę nic się z nimi nie dzieje, po prostu siedzą na swoim miejscu i pełnią swoją funkcję – zdecydowanie nie warto przepłacać dla oryginałów.
A poza tym zmiana reperaturek nic tu nie da-jeśli druciki są całe i siedzą na swoim miejscu to po co je wymieniać.
Nie ma powodów do obaw-klocki powinny lekko przylegać do tarczy. Przypuszczam że w żadnym aucie koło nie obraca się 15 minut od zakręcenia..
Zawsze jest jakiś opór, chociażby od tych hamulców i to jest normalne.
A poza tym zmiana reperaturek nic tu nie da-jeśli druciki są całe i siedzą na swoim miejscu to po co je wymieniać.
Mumin napisał(a):koło na podnośniku ciężko się obraca, a klocki przylegają do tarczy (chyba nie powinno tak być)
Nie ma powodów do obaw-klocki powinny lekko przylegać do tarczy. Przypuszczam że w żadnym aucie koło nie obraca się 15 minut od zakręcenia..
- Od: 7 sie 2006, 12:02
- Auto: W124 E200T '93
Uwierz .... są lepsze , materiał z ktorego sa zrobione – niebo a ziemia ( cos dobrego zawsze kosztuje )Simo napisał(a):Nie sądzę żeby oryginały były lepsze
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
tomekrvf napisał(a):A ja mam w bordowej GE zaciski zrobione na zamiennikach z intercarsu i latają już 4 lata.
W szarej GE przód też zrobiłem na zestawach z Intercarsu i jest ok.
Robiłeś same prowadnice, czy tłoczki też?
Jaksa napisał(a):Uwierz .... są lepsze , materiał z ktorego sa zrobione – niebo a ziemia
No ale co z tego jak zamienniki też długo wytrzymują...to nie są pierścienie,czy panewki czy inne tego typu strategiczne części...a różnicę pomiędzy jakością materiału, który, na marginesie, nie wierzę żeby był inny, dostrzegą jedynie koneserzy...płacisz jedynie za logo mazdy, kolego. Dla mnie różnica w cenie 105zł a 30zł niestety jest duża. Dodam jedynie że musiałem wyjmować szczątki oryginalnych drucików po tym jak robiłem przegląd hamulców. Teraz siedzą quick brake, nie są poprzesuwane, nic nie pęka i nie rozpaczam bo nie ma o co....
- Od: 7 sie 2006, 12:02
- Auto: W124 E200T '93
Witam!
323C (BA)-Kraków:
1. Tuleja zacisków (prowadnica) B092-33-661 (ta dłuższa) – 50 zł ori
(ta krótsza) – 50 zł ori
2. Reparat. zacisków Lucas (PFK 286)– 4 bolce z dziurką + druty – 26 zł -Intercars
3. Reparat.zacisków Frenkit (JC CB 3005) – gumki na tuleje i tłoczek – 50 zł/kpl na dwie strony -JC (siedzą tak ścisle , że aż serce rośnie)
I podaje przy okazji:
4. Cylinderki tył – DPR 5537 (Italy,niestety) – 40 zł /szt – JC
5. Tarcze Brembo 09.5581.30 – 225zł/2 szt – allegro
6. Klocki Ferodo FDB 715 – 80zł – allegro
7. Szczęki Ferodo FSB 540 – 80zł – allegro
Ustało bicie (piasty proste!), heble – miód
Pozdro.
LUP
323C (BA)-Kraków:
1. Tuleja zacisków (prowadnica) B092-33-661 (ta dłuższa) – 50 zł ori
(ta krótsza) – 50 zł ori
2. Reparat. zacisków Lucas (PFK 286)– 4 bolce z dziurką + druty – 26 zł -Intercars
3. Reparat.zacisków Frenkit (JC CB 3005) – gumki na tuleje i tłoczek – 50 zł/kpl na dwie strony -JC (siedzą tak ścisle , że aż serce rośnie)
I podaje przy okazji:
4. Cylinderki tył – DPR 5537 (Italy,niestety) – 40 zł /szt – JC
5. Tarcze Brembo 09.5581.30 – 225zł/2 szt – allegro
6. Klocki Ferodo FDB 715 – 80zł – allegro
7. Szczęki Ferodo FSB 540 – 80zł – allegro
Ustało bicie (piasty proste!), heble – miód
Pozdro.
LUP
323/BG/hb/1.3i/16V/91r oraz 323C/BA/1.5i/16V/94r /Samochody są jak ludzie – niezależnie od marki, dobre i złe a problem polega na tym żeby się w porę zorientować kto jaki jest...
- Od: 31 paź 2004, 11:50
- Auto: 323
Widze ze zakonczymy tę rozmowe skoro tak twierdzisz. Kazdy moze zakładac do swojego auta co sobie zyczy, nie będe na siłe przekonywał Ciebie co jest lepsze zamiennik czy oryginał.Simo napisał(a):płacisz jedynie za logo mazdy, kolego
Dzięki LUP za Twój cennik. Jaksa twardo obstaje przy oryginałach i nie w cale się nie dziwię. Mam w jednym zacisku na prowadnicy uszkodzoną gumę przez co musiałem się nieźle mordować aby wyciągnąć prowadnicę do czyszczenia. Wszystkie inne gumy mam całe i widać że są oryginalne.
Uszkodzona gumka musiała być kiedyś wymieniania, bo widać gołym okiem jak różni się od oryginalnych. Ta gumka jest zrobiona z jakiegoś badziewia i nawet nie ma porównania do starych oryginalnych gum. Przez tę gumę ostrożnie podchodzę do tanich zamienników, ale z drugiej strony boli cena reperaturek za którą już są nowe tarcze.
Również zrobiłem małe rozeznanie w cenach:
ASO Komplet reperaturek na przód 226zł (spodziewałem się więcej)
Carix reperaturka prowadnic 25zł, a z prowadnicami 39zł, reperaturka tłoczka 25zł ceny za jeden zacisk
Czy były stosowane inne średnice tłoczka niż 54mm w aucie jak moje? ABS’u nie posiadam – o ile ma to znaczenie.
Mam zamiar kupić również tarcze i klocki i chyba zdecyduję się na to:
Tarcza hamulcowa LUCAS LUC DF3089 85,2zł
Klocki hamulcowe LUCAS LUC GDB1024 85,58zł
----------------------------------------------------------------
Razem: 255,98zł
Macie jakieś zdanie o tarczach Lucasa?
Uszkodzona gumka musiała być kiedyś wymieniania, bo widać gołym okiem jak różni się od oryginalnych. Ta gumka jest zrobiona z jakiegoś badziewia i nawet nie ma porównania do starych oryginalnych gum. Przez tę gumę ostrożnie podchodzę do tanich zamienników, ale z drugiej strony boli cena reperaturek za którą już są nowe tarcze.
Również zrobiłem małe rozeznanie w cenach:
ASO Komplet reperaturek na przód 226zł (spodziewałem się więcej)
Carix reperaturka prowadnic 25zł, a z prowadnicami 39zł, reperaturka tłoczka 25zł ceny za jeden zacisk
Czy były stosowane inne średnice tłoczka niż 54mm w aucie jak moje? ABS’u nie posiadam – o ile ma to znaczenie.
Mam zamiar kupić również tarcze i klocki i chyba zdecyduję się na to:
Tarcza hamulcowa LUCAS LUC DF3089 85,2zł
Klocki hamulcowe LUCAS LUC GDB1024 85,58zł
----------------------------------------------------------------
Razem: 255,98zł
Macie jakieś zdanie o tarczach Lucasa?
Ostatnio edytowano 6 mar 2007, 08:24 przez Pioteq25, łącznie edytowano 1 raz
Pioteq25 napisał(a):Macie jakieś zdanie o tarczach Lucasa?
Bierz śmiało. A klocki Lucasa są o niebo lepsze od Ferodo. Nawet jak teraz mam ATE to nie wiem czy Lucas nie był lepszy. Ferodo też miałem i byłem zawiedziony.
Full Time 4WD
VTR 1000F
VTR 1000F
Zamienniki w JC / Carix / Inter Cars , oryginały w ASO
Strona 1 z 1