Nie chcą wchodzić biegi
Strona 1 z 1
Mysle, ze to proste do zdiagnozowania przez osoby, ktore znaja sie na mechanice – przy wlaczonym silniku nie wchodzą biegi, przy zgaszonym wskakuja bez problemow. Zgasilem auto przed garazem, po ponownym uruchomieniu juz nie chciala wskoczyc jedynka. Wrzucilem ja przy wylaczonym silniku i tak jakos wjechalem, ale auto dziwnie sie trzeslo i silnik prawie gasl. O co chodzi ? Pytam ponownie, bo poprzedni post gdzies przepadl.
robkor
- Od: 6 sty 2006, 13:40
- Auto: Mazda 323F V6'95
I co zrobic w takim przypadku ?
Jakies konkretne rozwiazania ?
Z gory dziekuje !
Jakies konkretne rozwiazania ?
Z gory dziekuje !
robkor
Do sprawdzenia zespół wyciskowy, łożysko wyciskowe, docisk (w tej kolejności).
Małe OT
Dłubiąc przy swoim sprzęgle słyszałem o przypadku, gdy nowa tarcza była za gruba i docisk nie był w stanie na tyle się cofnąć by rozłączyć napęd...
Małe OT
Dłubiąc przy swoim sprzęgle słyszałem o przypadku, gdy nowa tarcza była za gruba i docisk nie był w stanie na tyle się cofnąć by rozłączyć napęd...
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Robert Kornacki napisał(a):Pytam ponownie, bo poprzedni post gdzies przepadl.
Jest w koszu. Tak się kończy olewanie próśb moderatora.
Robert Kornacki napisał(a):Jakies konkretne rozwiazania ?
Podtrzymuję to co pisałem wcześniej. I tak musisz do tego zdjąć skrzynię, to przygotuj od razu pieniążki na wymianę kompletnego sprzęgła – może się okazać że padł docisk, albo rozszarpało okładzinę na tarczy.
Jutro zajrzy do skrzyni kompetentna osoba – zdam relacje, moze ktos bedzie w podobnej sytuacji – od kilku osob uslyszalem tez, ze mogl pasc wysprzeglik.
Co do moderatora – szkoda, ze ogranicza sie tylko do wywalania do kosza – poprawilem przeciez temat postu. Ostatnia rzecza jaka mam ochote robic, kiedy rozwalone auto stoi pod domem i musze szykowac kase na wydatki niespodziewane, to pilnowac czy wypwlnilem wszystkie pieprzone rubryczki w poscie. Od tego jest moderator, by poprawiac na biezaco.
Co do moderatora – szkoda, ze ogranicza sie tylko do wywalania do kosza – poprawilem przeciez temat postu. Ostatnia rzecza jaka mam ochote robic, kiedy rozwalone auto stoi pod domem i musze szykowac kase na wydatki niespodziewane, to pilnowac czy wypwlnilem wszystkie pieprzone rubryczki w poscie. Od tego jest moderator, by poprawiac na biezaco.
robkor
Robert Kornacki napisał(a):uslyszalem tez, ze mogl pasc wysprzeglik
Hyhy, no owszem, mógł. Ale tak od razu? Skoro jednak o tym mowa, to zawsze zapominam (bo dla mnie to oczywiste) zapytać – a ile masz w zbiorniczku płynu hamulcowego?
Padła tarcza sprzęgła u mnie tak było, tylko jeszcze na wolnych obrotach dało się włożyć bieg lecz przy ok 2500tys już nie, ani go potem wyjąć trzeba było zejść do obrotów w granicach 1000.
Mniam GTR
1,3 bara to brrrrrr jedyne 300KM
magicadm napisał(a):krzynio323f napisał(a):Padła tarcza sprzęgła u mnie tak było.
A ślizgała się?
Jak wyglądała tarcza po demontażu?
Nie ślizgała sie, 30% okładziny sie oderwało
Mniam GTR
1,3 bara to brrrrrr jedyne 300KM
Zajrzał specjalista, zdiagnozował, że tarcza sie kończy – poprawił ją jeszcze i zawyrokował, że mam zbierać kasę na nową, a na tej pojeżdżę góra miesiąc lub dwa...
robkor
Z tarczą należy wymienić także docisk. On też podlega zużyciu i ze starym nowa tarcza krócej pożyje. A jeśli przyczyną uszkodzenia tarczy był właśnie docisk, to tym bardziej należy go zmienić. Biorąc pod uwagę ile to zabawy ze skrzynią jest, to lepiej za jednym razem zrobić – mimo że uderza po kieszeni...
I to jest najrozsądniejsze wyjście – dorzynam stary zestaw na maksa i wymieniam na nowy komplet !
Dzięki wszystkim za rady !
Dzięki wszystkim za rady !
robkor
Strona 1 z 1