BA 96'. Pulsacyjne buczenie i drgania na pedale gazu

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez zeusik » 15 gru 2012, 16:56

Witam!

Chodze z nastepujacym problemem z moim autkiem. Niedawno temu przydzwonilem w kraweznik az zgialem felge aluminiowa. Od tamtej pory pojawilo sie PULSACYJNE buczenie, pojawiajace sie na 1sek trwajace jakas 1sekunde i potem cisza. Pojawia sie ono podczas jazdy od 60km/h wzwyz. Podczas tego wyraznie czuje na pedale gazu drgania pod nogami, na pedale sprzegla i hamulca drgania nie wystepuja.

Wyminilem sworzen wahacza przod prawy, przegub przod prawy, koncowka drazka kierowniczego przod prawy, lozysko prawy przod.
Odglosy wyraznie dochodza z przodu, uparlem sie ze moglem tym 'strzalem' uszkodzic lozysko, do wymiany jest TYL LEWY lozysko, ale czy drgania i odglosy moga pochodzic az z tylu? Poza tym z tylu nie slychac tego buczenia.
Strasznie mnie to juz denerwuje, mechanicy mowia ze z przodem jest wszystko ok nic nie stuka, nie ma luzow. Posiadam nowe opony zimowe takze to nie wina na pewno opon.
Jeden mechanik powiedzial mi ze moglem wtedy uszkodzic tarcze hamulcowe troche skrzywic i stad te halasy. Ktos mial podobny problem? Moze wie o co tu chodzi?
Jesli chodzi o lozyska to czy w ich przypadku nie powinno byc BUCZENIA ciaglego? narastajacego z czasem? A tutaj mam pulsacyjne buczenie, bez wzgledu czy jade slalomem czy prosto no i ja i pasazer czujemy pod nogami drgania.

Pozdrawiam

Dopisano 16 gru 2012 8:05:

Na kierownicy tez czuc delikatne mrowienie podczas jazdy.
Obrazek
Forumowicz

Od: 28 sie 2007, 22:34
Auto: 323f 96' :)

Postprzez Andrzej414 » 16 gru 2012, 20:25

Maglownica...? Niech jakis mechanik to dobrze obejrzy. W takich przypadkach nikt tu na forum nie jest cudotwórcą od teorii które można by przykleić do twojego przypadku tymbardziej że sam powiedziałeś że większość części ktore mogły by mieć coś z tym wspólnego została już wymieniona.
Forumowicz

Od: 7 sie 2011, 11:44
Auto: Mazda 323C BA 1.5 '96 – była
Mazda 2 DE 1.5 '09
Mazda 3 BK 1.6 '07

Postprzez Marek 161BD081 » 22 mar 2013, 14:36

zeusik – czy rozwiązałeś problem?
Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Dział BA/BH
Moderator

Od: 28 lut 2009, 23:05
Auto: RIP: 323F '95 & Xedos 9 '01

Postprzez zeusik » 12 maja 2013, 19:55

Witam!

Podnosze temat i prosze orady. Buczenie pulsacyjne jest coraz glosniejsze (1sekunde nie buczy, jedna buczy itd.). Najlepsi sa mechanicy, zajezdzam do jednego – "panie skoro buczy to co ja panu poradze? jak ja go podniose to sie odciaza i nic nie uslysze!".
Drugi – "trzeba pewnie wymienic lozysko na podporze" i to powiedzial po mojej sugestii ze tu jest jeszcze lozysko. Spytalem, a jak to nie to? a on z usmieszkiem na twarzy "czasami tak sie zdarza".
No wiec to lozysko na podporze polosi wymienilem. Bylo zuzyte wiec bylem szczesliwy, ze to jednak to. Ale zlozylem wszystko do kupy i znow buczy! Juz nie mam sil. Na szarpakach nie ma luzow. Co moze byc powodem? Skrzynia do cholery? zaznaczam, ze na luzie tez buczy.

Ciekawostka jest to ze buczenie zaczyna sie od 60km/h, a przy 70km/h jest najbardziej intensywne, przy 80km/h najmniej intensywne, a przy 90km/h znow wraca do poziomu halasu jak przy 70km/h
Obrazek
Forumowicz

Postprzez zeusik » 22 lip 2013, 14:46

Wymienilem jeden przegub wewnetrzy, buczenie ustalo O POLOWE TONU CISZEJ. Prawdopodobnie padniety jest przegub wewnetrzny z prawej strony. Podobno plaga po tamtej zimie.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez zeusik » 29 mar 2014, 19:11

Witajcie Panowie,
Nadal buczy <glupek2> teraz mam pomysl, ze to wyzabkowane opony. Ile w tym prawdy nie wiem, przekonam sie niedlugo. Zakupilem nowe felgi – krzywe ida na zlom chyba ze ktos poszukuje 2-3szt tych co mialem bo jedna jest tylko pokrzywiona.

Szukam opon do madzii, raczej uzywek – nie jestem pewny czy za jakis sezon nie zmienial bede auta. Choc w sumie, ladne felgi + nowe opony tez by mialy swoja wartosc. Pomysle.

Na razie buczy przy 70km/h, przy 80km/h slychac duuuzo mniej, przy 90 do 120 slychac baardzo glosno, a przy 120 nie slychac.

Pozdrawiam Was :)
Obrazek
Forumowicz