Witam, od dłuższego czasu mam problem z ABSem. Jakoś mi to nie przeszkadzało ale pod koniec miesiąca muszę zrobić przegląd a głupio jechać ze świecącą kontrolką. Sprawdziłem czujniki – jeden padnięty lewy tył. I tutaj pojawia się problem – z dostaniem takowego czujnika. Za oryginalny życzą sobie ok 500zł a to jak wiadomo sporo jak na taki samochód... Czy może czujniki z innych modeli będą pasowały? Np. http://www.fox.rzeszow.pl/czujnik-abs-t ... 823a22efb5
Z tego co znalazłem na forum to do f-ki powinien pasować ale czy do 323 C będzie?
Z góry przepraszam za błędy itp. w sumie to jeden z pierwszych postów...
Czujnik ABS
Strona 1 z 1
Kupuj oryginał. Tu masz używkę ale oryginalną!
http://allegro.pl/czujnik-abs-tylny-lewy-mazda-323c-323-ba-compact-i3041031842.html

podeślij VIN to sprawdzę w EPC czy wyglądają podobnie i czy może mają te same numery. Inna sprawa jest taka że możesz popytać jakiegoś zaprzyjaźnionego mechanika czy nie zakupiłby dla Ciebie takiego czujnika na swoje zniżki w jakimś sklepie, ewentualnie poszukać używki w jakimś sprawdzonym punkcie rozbiórki bo to nie są jakieś bardzo awaryjne części
- Od: 22 maja 2010, 12:43
- Auto: 323F BA / Z5 '97 + BRC SeQuent MY10 & Triumph Speed Triple 955i SE
potwierdzam że od bj pasuje bez problemu bo sam mam taki założony i wszystko hula, jedynie co trzeba zrobic to obciąć albo przekręcic mocowanie
moja mazda viewtopic.php?f=312&t=116445
- Od: 6 kwi 2011, 16:57
- Auto: Mazda 323f (BA) '98
Właśnie wymieniłem lewy tylny czujnik abs. Kupiłem oczywiście od BJ, ponieważ oryginalny nowy nie sposób dostać (w normalnej cenie).
Ten od BJ ma krótszy o jakieś 2 cm przewód, ma inne blaszki montażowe na przewodzie, plastikowy kołnierz na samym czujniku i mocowanie samego czujnika też jest inne.

Spokojnie da się przełożyć stare blaszki montażowe, a plastikowy kołnierz trzeba zutylizować. Czujnik niestety na wcisk trzeba zamontować bez zabezpieczenie śrubą, ale wchodzi na tyle mocno, że musiałem go młotkiem dobijać.
I co najlepsze, cena – 59pln
Kontrolka przestała sygnalizować błąd i pompa działa podczas depnięcia hamulca.
Ten od BJ ma krótszy o jakieś 2 cm przewód, ma inne blaszki montażowe na przewodzie, plastikowy kołnierz na samym czujniku i mocowanie samego czujnika też jest inne.

Spokojnie da się przełożyć stare blaszki montażowe, a plastikowy kołnierz trzeba zutylizować. Czujnik niestety na wcisk trzeba zamontować bez zabezpieczenie śrubą, ale wchodzi na tyle mocno, że musiałem go młotkiem dobijać.
I co najlepsze, cena – 59pln

Kontrolka przestała sygnalizować błąd i pompa działa podczas depnięcia hamulca.
Bez Mazdy nie ma jazdy!
Strona 1 z 1