Problem z mocowaniem amortyzatora

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez kozub007 » 16 lip 2012, 15:22

witam chciałem sie zapytać czy jest możliwe że poduszka amortyzatora górnego z mx5 pasuje w modelu 323f?

dokładnie chodzi o to że podczas ciasnych skrętów np na parkingach sprężyna w amortyzatorze nie przekręcała sie płynnie tylko na raty i oddawała bardzo nieprzyjemny dżwięk (pisałem już o tym kiedyś ale nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi), postanowiłem oddać autko na warsztat gdzie zostało wymienione : poduszka na wer mx5 bo podobno od 323 nie pasowało :| oraz łożysko choć podkreślałem że łożysko jest 2 miesięczne i oryginalne

mechanik skasował mnie 370 zł a przeskakująca sprężyna robi to dalej tylko ciszej, oczywiście mechanik zauważył że sie słabo znam i znalazł kolejne usterki w zawieszeniu np po wizycie zaczęło się dziwne stukanie jakby łącznik stabilizatora tylko że z przodu i ciszej ....
jestem zły jak ****

NIE POLECAM mechanika w Katowice-szopienice na ul Morawa
[b]Chcesz zarobić pare groszy? mam 2 sprawdzone programy partnerskie więcej info na priv :)[/b]
Forumowicz

Od: 10 paź 2009, 14:04
Auto: mazda 323F BA 1997 1,5

Postprzez Lantis 89 » 16 lip 2012, 16:07

Ja bym rozebrał i zobaczył co w kolumnie piszczy :)
Odnośnie mechaników taj już jest, najlepiej stać i patrzeć co robi a jak nie pozwoli to niech sie wali i jedź do innego,najlepiej serwisować auto w jakimś dużym servisie z renomą,oni nie mogą sobie pozwolić na złe opinie.
Lantis 89

Postprzez olik110 » 16 lip 2012, 18:55

tutaj masz poduszkę która na 100% jest od Twojego a nie jakieś od MX-5, po co kombinować i "niby" oszczędzać 20-30 zł a później wnerwiać i jeździć dalej po mechanikach bo nie jest tak jak powinno ?

http://moto.allegro.pl/mocowanie-podusz ... 45157.html

chyba że chodzi Ci o przód, bo tak sobie myślę że tylna sprężyna się przy skręcie nie rusza to masz tutaj

http://moto.allegro.pl/mazda-323-323f-9 ... 00110.html

a temu mechanikowi jakby mi powiedział taką cenę za wymianę poduszki i łożyska (nie wiem o które dokładnie łożysko chodzi) to bym dał do ręki młotek i kazał mu się puknąć w czoło... <glupek2> ja dzisiaj właśnie byłem u mechanika bo nie miałem jak sam tego wymienić (strzeliła mi właśnie tylna poduszka i amor się nabijał) i zapłaciłem za wymianę 50 zł :)
Żyj szybko, umieraj młodo i ładnie wyglądaj w trumnie.

tel. 693 153 844
Forumowicz

Od: 12 lut 2010, 11:52
Auto: NAJPIERW 323F 1.5 16V
PÓŹNIEJ マツダ 323F BA 2.0 V6 24V
TERAZ OOOO A6 C6 2.4 V6

Postprzez kozub007 » 16 lip 2012, 19:16

chodziło o łożysko mcpersona te płaskie cierne.... na serio dzisiaj mnie tak wkurzył że matce i bratu sie za frajer oberwało <klotnia>
[b]Chcesz zarobić pare groszy? mam 2 sprawdzone programy partnerskie więcej info na priv :)[/b]
Forumowicz

Postprzez olik110 » 16 lip 2012, 22:46

i jeszcze powiedz że u niego brałeś wszystkie te "nowe" części
Żyj szybko, umieraj młodo i ładnie wyglądaj w trumnie.

tel. 693 153 844
Forumowicz

Od: 12 lut 2010, 11:52
Auto: NAJPIERW 323F 1.5 16V
PÓŹNIEJ マツダ 323F BA 2.0 V6 24V
TERAZ OOOO A6 C6 2.4 V6

Postprzez kozub007 » 17 lip 2012, 13:54

no dokładnie ... <glupek2> jade zaraz z reklamacją ciekawe co mi powiedzą
Forumowicz

Postprzez kozub007 » 18 lip 2012, 23:18

już zrobione... kasa wyrzucona w błoto. naprawa polegała na tym że poprzedni mechanik założył sprężynę na odwrót...
Forumowicz

Postprzez puznies0 » 25 lip 2012, 21:26

Limited Edition napisał(a):Ja bym rozebrał i zobaczył co w kolumnie piszczy :)
Odnośnie mechaników taj już jest, najlepiej stać i patrzeć co robi a jak nie pozwoli to niech sie wali i jedź do innego,najlepiej serwisować auto w jakimś dużym servisie z renomą,oni nie mogą sobie pozwolić na złe opinie.

w serwisach nie pozwolą ci stać przy mechaniku tylko pogonią cię do poczekalni... żaden mechanik nie pozwoli nikomu na to żeby stał i patrzył mu na ręce... czasem trzeba użyć młota żeby coś puściło... a jak klient zobaczy, że idzie się do jego auta z uniwersalnym 5kilowym to zaraz zawału dostanie i zacznie się mądrzyć i za przeproszeniem [tiiit] mechanika... odwróć sytuację... jakby tobie ktoś patrzył na ręce przy twojej pracy i niejednokrotnie wymądrzał się że nie tak to robisz albo że zrobiłby to inaczej to też byś pogonił takiego kogoś i ciśnienie poszłoby ci do maxa... nie ma co dawać takich rad że jak nie pozwoli stać i się patrzeć to niech się wali... trzeba odstawić auto do takiego mechanika który ma już renomę i najlepiej poleconego przez kogoś kto już tam robił auto... a serwisy niejednokrotnie są gorsze od takich garażowych mechaników...
Forumowicz

Od: 14 cze 2008, 16:44
Auto: Mazda

Postprzez Lantis 89 » 25 lip 2012, 23:02

puznies0 napisał(a):
Limited Edition napisał(a):Ja bym rozebrał i zobaczył co w kolumnie piszczy :)

w serwisach nie pozwolą ci stać przy mechaniku tylko pogonią cię do poczekalni... żaden mechanik nie pozwoli nikomu na to żeby stał i patrzył mu na ręce... czasem trzeba użyć młota żeby coś puściło... a jak klient zobaczy, że idzie się do jego auta z uniwersalnym 5kilowym to zaraz zawału dostanie i zacznie się mądrzyć i za przeproszeniem [tiiit] mechanika... odwróć sytuację... jakby tobie ktoś patrzył na ręce przy twojej pracy i niejednokrotnie wymądrzał się że nie tak to robisz albo że zrobiłby to inaczej to też byś pogonił takiego kogoś i ciśnienie poszłoby ci do maxa... nie ma co dawać takich rad że jak nie pozwoli stać i się patrzeć to niech się wali... trzeba odstawić auto do takiego mechanika który ma już renomę i najlepiej poleconego przez kogoś kto już tam robił auto... a serwisy niejednokrotnie są gorsze od takich garażowych mechaników...

No to ja nie wiem gdzie auto serwisujesz skoro nie możesz przy nim być.
Mam trzy serwisy do których zajeżdżam z tego jeden to ASO Mazdy i mogę chodzić wszędzie,gość podpina kompa ja sobie obok stoję i patrzę,nikt mi złego słowa nie powie.
Wymiana rozrządu(ponad godzinę stałem od momentu podniesienia auta). to było w drugim serwisie.
Trzeci serwis,wymiana elementów zawieszenia oraz geometria auta, również dwie godziny spędzone na pogawędce :)

Podałem kilka przykładów na szybko.
Wiec jak ktoś by nie pozwolił mi stać przy aucie,zobaczył by jedynie jak zamykam za sobą drzwi <dupa>
Lantis 89

Postprzez kozub007 » 26 lip 2012, 02:07

mi w pracy mogą patrzeć na ręce ;P jako że pracuje na kopalni to np kilof może objechac i niechcący kogoś uderzy :D albo uniwersalny 5 kg jak kolega napisał <cisza>

tak poza tym bo nie chce nowego tematu zakładać powiedzcie mi panowie czy 323f ma z przodu jakieś drążki stabilizacji>??? bo odgłos przy najechaniu w dziurę jak by drążek.... moze jakieś gumowe elementy?
Forumowicz

Postprzez Lantis 89 » 26 lip 2012, 10:45

Może gumy stabilizatora albo łaczniki sa wybite...
Lantis 89

Postprzez Garbage1989 » 26 lip 2012, 11:07

jest drążek stabilizacyjny zakończony łacznikami do wachacza wygląda to mniej więcej tak:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 22 maja 2010, 12:43
Auto: 323F BA / Z5 '97 + BRC SeQuent MY10 & Triumph Speed Triple 955i SE

Postprzez kozub007 » 26 lip 2012, 12:59

już zamówione :D dzięki
Forumowicz