Przy okazji zmiany przewodów hamulcowych na miedziane i zalaniu nowego płynu hamulcowego, wymieniłem klocki.
Na początku przez jakieś 30km wszystko było OK, jednak teraz w trakcie jazdy słyszę stukanie klocków o tarcze. Przy delikatnym naciśnięciu pedału hamulca stukanie ustaje, ale czuję drganie pedału hamulca (dodam, że nie mam ABS).
Czy to normalne zjawisko, które minie bo dotarciu się klocków, czy mam problem i muszę coś zmienić (np. tarcze)?
323C BA 1.5 – Bicie klocków hamulcowych o tarcze po wymianie.
Strona 1 z 1
Ściągnąłem koła, aby zobaczyć jak to wygląda, bo bicie jest coraz mocniejsze i odkryłem, że tarcza przy lewym kole jest luźna. Są jakieś śruby, które ją dokręcają, czy blokuje się przez dokręcenie felgi? Ponadto lewa felga, przy której występuje bicie, jest cała w opiłkach z klocków.
- Od: 30 lip 2010, 20:45
- Auto: Mazda 323C 94' BA
Z-5 1.5
Może klocki muszą się jeszcze dotrzeć, tarcza powinna docisnąć się felgą. Sprawdź czy przypadkiem nie masz skrzywionej tarczy.Też miałem taki problem, miałem rozgrzane tarcze i w kałużę wjechałem i tarcza się lekko skrzywiła bo za szybko ostygła.
- Od: 24 lut 2010, 21:50
- Auto: Mazda 323f Ba 1.8 16v Bp 1995r
hehehe lewa tarcza jest luzna dobre:D ale nie ma sie z czego smiac tak naprawde.
Przetocz sobie tarcze albo kup nowe a to ze tarcza jest luzna jest po zeby prowadnice chodzily a i zeby malo tego bylo kolo usztywnia tarcze jak jest przykrecone. sprawdz sobie prowadnice czy czasem nie masz zapieczonych.
Przetocz sobie tarcze albo kup nowe a to ze tarcza jest luzna jest po zeby prowadnice chodzily a i zeby malo tego bylo kolo usztywnia tarcze jak jest przykrecone. sprawdz sobie prowadnice czy czasem nie masz zapieczonych.
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Strona 1 z 1