Problem po wymianie tarczy i klocków ?
Strona 1 z 1
Witam po wymianie tarczy i klocków z przodu auta z prawej strony cały czas mi trze klocek a przejachałem juz z 600 km od wymiany co jest winne temu
??????????/

Kolego nie chodziło mi o te prowadnice i uszczelniacze do tłoczka, ale o te którymi mocujesz klocki do zacisku. Są one cienkie i długie, a na końcu mają otwór do zabezpieczenia przed wysunięciem się.
Przeczyść to co wskazałeś na linku do allegro, często te prowadnice stają przez co nie pracuje cały zacisk, a powinien chodzić swobodnie na owych prowadnicach. Dodatkowo wymieniając klocki tłok zacisku wcisnąłeś z oporem czy bez problemu? Może też nie wraca i trzyma. A zestaw montażowy klocka hamulcowego... nie sądzę. One tylko utrzymują klocki na miejscu, owszem mogą skorodować ale w zacisku działają spore siły które taką rdzę na tak małym trzpieniu rozruszają (zresztą rdza już po 600km?). Gorzej z prowadnicami, korodują nie tylko one ale miejsce w którym osadzone są gumki tych prowadnic, miejsce to puchnie zakleszczając prowadnicę (musisz okrągłym pilnikiem/zwiniętym papierem ściernym pomachać). Tak więc do roboty i zdaj relację.
- Od: 30 kwi 2008, 20:20
- Auto: Mazda 6 gg 2.3 lpg
czy to normalne żeby po 2 miesiącach po wymianie tulejek nie dało się tego ręką ruszyć? dałem nowe gumki, smar miedziany. przy zakładaniu ręką mogłem ruszać całym zaciskiem, wczoraj próbowałem i ani drgnie. w czym może być problem?
- Od: 15 lut 2009, 18:00
- Auto: była 323F BA BP 95r.
jest Mondeo MK4
lesiux a próba była z cofniętym tłoczkiem czy tak od razu po zdjęciu koła? Musisz spróbować jeszcze raz, cofnij tłoczek w zacisku, jak pójdzie gładko to dobry znak, nie jest zapieczony. Potem poszarp całym zaciskiem, w tym momencie ma prawo chodzić na prowadnicach o ile nie są zapieczone. Jeżeli nie ruszy po takim zabiegu to jakaś lipa z tymi gumkami i smarem wyszła. Ja profilaktycznie i trochę z nudów po każdej zimie robię sobie porządek w zaciskach 
- Od: 30 kwi 2008, 20:20
- Auto: Mazda 6 gg 2.3 lpg
Strona 1 z 1