no nic, sprobuje zalatwic ta sprawe do konca nastepnego tygodnia to sie okaze
Opony i felgi w maździe 323 BA – wątek wspólny
to moje zawieszenie wydaje sie jakies wyzsze niz seria wiec moze wejda...jak zima jezdze na 14 to mam spory przeswit do nadkola + madzia stoi wyzej niz inne madzie jak widze 
dzis planuje zawiezc felge do prostowania i wtedy bede myslal dalej 
- Od: 29 gru 2008, 20:00
- Auto: mazda 323F BA '96 1.5 Z5, benzyna
Panowie szybkie pytanko zakupiłem w niedziele BA z Z5 i jakie 17" powinna mieć ET max-min, aktualnie stoi na pięknych 15"lato, a i na zime dostałem 14" ,ale znalazłem cudowne momo 17 ale kolo nic nie pisze o et, a w 2 ogł. jest 35 (u innego) będzie git? 
ET 35-42
- Od: 29 sie 2009, 14:10
- Auto: Mazda3 BL Z6 Alu Silver
Była: Mazda 3 2 3 F GT
Ostatnio edytowano 4 maja 2011, 16:49 przez szejk78, łącznie edytowano 2 razy
tak sie zastanawiam czy na seri zawiasie wlezie bez problema 17" i nie będzie obcierek o kolumne McPersona
ET35 czyli nie powinno być problema
,zaznacze że tylko moja żona kula się sama i czasem ze mną
kto koś wie na temat to niech napisze bo jutro o 12 lece po nie 150km

Witam panowie mam takie pytanie bo chciałbym zakupić felgi do mojej mazdy i wybrałem takie
http://allegro.pl/portal-mb-16-4x100-fe ... 47424.html i nie wiem czy opony 195/50/16 beda odpowiednie
i cos czytałem ze musialbym wymienic szpilki i nie wiem na jakie i jakby ktos mogl to prosze o pomoc Elo

-
eldirii
Moja rada: nie kupuj tego chińskiego g**na z allegro bo tak szybko Ci się połamią jak szybko je kupiłeś. W takiej cenie możesz kupić nowe alufelgi dobrego producenta (np. Dotz, Enzo, Ronal, Borbet itd.) albo używane już z oponami w komplecie. A co do rozmiaru opon to będą ok, wiem bo sam na takich jeżdżę
Aha jeśli masz silnik 1.5 to rozstaw śrub 4x100, otwór centrujący musi mieć 54,1 mm (lub większy, wtedy musisz zastosować specjalne pierścienie) oraz ET (czyli osadzenie) 35-42.
- Od: 29 sie 2009, 14:10
- Auto: Mazda3 BL Z6 Alu Silver
Była: Mazda 3 2 3 F GT
Za takie pieniążki można dostać piekne 17"-owe,markowe felgi od naszych zachodnich sąsiadów i na dodatek z oponkami na dwa sezony. 
-
Lantis 89
Witam
Przymierzam sie do kupienia felg 17" et 35 7,5 cala oponki 205/50 i nie wiem czy to nie bedzie obcierac czy musi byc oponka 205/45 przy mojej mazdzie mam fabryczne zawieszenie nie obnizone
Przymierzam sie do kupienia felg 17" et 35 7,5 cala oponki 205/50 i nie wiem czy to nie bedzie obcierac czy musi byc oponka 205/45 przy mojej mazdzie mam fabryczne zawieszenie nie obnizone
-
darkmaster23
jeździłem rok na 17" BEZ GLEBY, i mazda stała trochę jakby na kobyłkach, tj. mega wysoko mimo, że profil gumy miałęm 17/205/45.
fajniej na obniżonym zawiasie by było bankowo ale nie chce sobie wyobrażać o ile częściej trzeba by było robić końcówki drążków i inne części zawieszenia...
moja rada chcesz szpanować zakładaj 17'' nawet do BA 1.5
ale licz się z tym, że spalanie wzrośnie, zawieszenie jak robiłeś raz na dwa lata teraz co najmniej raz do roku już nie wspomnę o komforcie jazdy, który również spada..
jeździłem dwa sezony na 17" i teraz śmigam na 15" nic mnie nie wyróżnia ale przynajmniej wkręca się na obroty i mniej pali!
pzdr.
fajniej na obniżonym zawiasie by było bankowo ale nie chce sobie wyobrażać o ile częściej trzeba by było robić końcówki drążków i inne części zawieszenia...
moja rada chcesz szpanować zakładaj 17'' nawet do BA 1.5
ale licz się z tym, że spalanie wzrośnie, zawieszenie jak robiłeś raz na dwa lata teraz co najmniej raz do roku już nie wspomnę o komforcie jazdy, który również spada..
jeździłem dwa sezony na 17" i teraz śmigam na 15" nic mnie nie wyróżnia ale przynajmniej wkręca się na obroty i mniej pali!
pzdr.
- Od: 28 kwi 2008, 17:03
- Auto: mazda323f '97
w pełni zgadzam się z sebastiano20. u siebie miałem koła z oponami 205/40/17, też bez gleby. czuć każdą dziurę, co chwila szarpie Ci kierownicą, straszny hałas, wysokie spalanie + wszystkie gumy w zawieszeniu do wymiany po roku.
w 1.8 może i jeszcze pojeździ ale 1.5 – słabo.
też wróciłem do 15" i jest dużo lepiej
pozdro
w 1.8 może i jeszcze pojeździ ale 1.5 – słabo.
też wróciłem do 15" i jest dużo lepiej
pozdro
- Od: 13 lut 2010, 20:10
- Auto: 323S, Z5, '98
Red Arrow
Przy szerokości 195 na feldze 15" wyższych niż profil 50 nie możesz założyć – nie pozwalam jeździć na większych balonach
przy profilu 50 już jest tak optymalnie, jak dasz mniejszy wygląda śmiesznie (niski profil + mała felga) a jak dasz większy profil to z kolei komicznie jak traktor (mała felga wielka opona)

imho 195/55 R15 szczelniej wypełniają nadkole przez co lepiej wyglądają. ostatnio na spocie w 3miejście stanęliśmy właśnie m.in. w dwie efki, ja mam 55 a druga miała 50, to mi się bardziej z wyglądu podoba 55, jakoś tak po prostu. jednak co by nie patrzeć jeżeli kupowałbym nowe opony to tylko o profilu 50, bo ceny 55 to jakieś nieporozumienie