wyskoczyła półoś!
Strona 1 z 1
Koledzy mam wielki problem. Dziś jak wyjeżdżałem z garażu i na skręconych kołach przyśpieszyłem auto po chwili stanęło. Okazało się ze półoś od strony kierowcy wysunęła się ze skrzyni. Moje pytanie jest takie: czy żeby ją wstawić na swoje miejsce muszę rozebrać skrzynie i założyć tą zawleczkę od środka czy mogę jakoś ta półośkę wbić/wepchnąć tak jak wyszła z tą zawleczką? Dodam ze niedawno miałem stłuczkę właśnie na tym kole ( lewy przód) dostałem tak ze obróciło mi koło i "ułamało" drążek kierowniczy. Czy to może mieć coś wspólnego?
-
krzysiop2
Podczas stłuczki półoś mogła się wysunąć z zabezpieczenia, skrzyni się nie czepiaj chyba że pierścień zabezpieczający został w niej, Półoś wbijałem młotkiem przez kawałek drewna, czy dobry sposób nie wiem, musiałem solidnie uderzyć by półoś wskoczyła na swoje miejsce i pierścień zabezpieczył ją przed wysunięciem. Po złożeniu sprawdź olej w skrzyni.
P.S. Zerknij do regulaminu, uzupełnij profil...
P.S. Zerknij do regulaminu, uzupełnij profil...
- Od: 30 kwi 2008, 20:20
- Auto: Mazda 6 gg 2.3 lpg
krzysiop2 napisał(a):Koledzy mam wielki problem. Dziś jak wyjeżdżałem z garażu i na skręconych kołach przyśpieszyłem auto po chwili stanęło. Okazało się ze półoś od strony kierowcy wysunęła się ze skrzyni. Moje pytanie jest takie: czy żeby ją wstawić na swoje miejsce muszę rozebrać skrzynie i założyć tą zawleczkę od środka czy mogę jakoś ta półośkę wbić/wepchnąć tak jak wyszła z tą zawleczką? Dodam ze niedawno miałem stłuczkę właśnie na tym kole ( lewy przód) dostałem tak ze obróciło mi koło i "ułamało" drążek kierowniczy. Czy to może mieć coś wspólnego?
półoś generalnie trzyma się na pierścieniu zabezpieczającym... odkręć sworzeń wahacza i przegub od koła i wymontuj całkowicie półoś ze skrzyni... zobacz czy pierścień jest na zakończeniu półosi bo może wcale go nie było i dlatego się wysunęła... jeśli nie ma go na półosi to sprawdź czy nie został w otworze w skrzyni... może też być taka opcja że się przepołowił podczas ostatniej jakiejś naprawy podczas wbijania i jak auto dostało w to koło to poprostu wpadł do środka i gdzieś tam sobie jest ... albo poprostu nie wskoczył na swoje miejsce jak należy i dlatego wyskoczyła... wbij go spowrotem tylko do końca i po sprawie.
- Od: 14 cze 2008, 16:44
- Auto: Mazda
Strona 1 z 1