323F BA, huczy łożysko czy skrzynia biegów?

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez puznies0 » 16 gru 2010, 20:29

pondik napisał(a):Wymieniałem końcówki, łączniki stabilizatora oraz sworzeń wahacza, potem ustawiana zbieżność. Przy ustawianiu geometrii powiedzieli mi że mam chyba złe amortyzatory bo nie mogą ustawić kąta pochylenia kół

w naszych madziach jako tako nie da się ustawić kąta kół bo nie ma tam fasolek, ale.... wiele osób mówi że podobno na śrubach od amora jest minimalny luz i tym sposobem da się ustawić, albo chociaż trochę zmienić kąt nachylenia kół...

dziś gadałem z typem który sprzedaje łożyska i powiedział że musiało ci się trafić jakieś ch... owe... i że w jego ocenie generalnie firma optimal robi ch... we łożyska bo raz sie trafi dobre a raz lipne... i że do naszych mazd się nie nadają z tej firmy... może zareklamuj je w sklepie w którym kupowałeś... w koncu jakaś gwarancja obowiązuje..
Forumowicz

Od: 14 cze 2008, 16:44
Auto: Mazda

Postprzez pondik » 21 gru 2010, 23:23

w naszych madziach jako tako nie da się ustawić kąta kół bo nie ma tam fasolek, ale.... wiele osób mówi że podobno na śrubach od amora jest minimalny luz i tym sposobem da się ustawić, albo chociaż trochę zmienić kąt nachylenia kół...

Ja słyszałem o modelach którzy rozwiercają otwory amortyzatorów aby ustawić ten kąt :) Ale podobno lepiej tego nie robić, może wyskoczyć półoś, czy coś w tym stylu. Mi mechanik polecił, abym pojechał do blacharza. Oni potrafią ustawić kąt pochylenia tylko po takim zabiegu konieczne jest powtórne ustawienie zbieżności.

Ostatnio zauważyłem kolejną anomalię.. Przy prędkości powyżej 120km/h zaczyna mi rzucać kierownicą. Pojechałem do wulkanizatora, ponownie wyważył koła. Stwierdził że musiałem gdzieś dobrze przyłożyć bo musi użyć "dużych" ciężarków (ja nic takiego sobie nie przypominam, na pewno bym poczuł). Efekt? Nie pomogło. Dalej słyszę huczenie oraz rzuca mi kierownicą przy dużej prędkości
Forumowicz

Od: 20 lip 2008, 23:50
Auto: Mazda RX 8 High Power // Mazda 323F BA