Dziwny tarcie mazda 323c ba 1996 1,5
Strona 1 z 1
Przy hamowaniu słyszę dziwny odgłos tarcia metalu klocki wymieniałem jakieś 2 lata temu czy to znowu czeka mnie wymiana klocków ile taka przyjemność kosztuje jeśli ktoś wie proszę po pomoc Pozdrawiam
Rzeczy do Wymiany:
Rozrząd – 15 września 2009 rok po 202.000 km wymieniłem pasek rozrządu
Filtr Powietrza – 21 września 2009 rok po 200.243 km wymieniony
Rozrząd – 15 września 2009 rok po 202.000 km wymieniłem pasek rozrządu
Filtr Powietrza – 21 września 2009 rok po 200.243 km wymieniony
- Od: 13 lis 2008, 22:45
- Auto: Mazda 323c 1,5
Koledzy, po dwóch latach od robienia hamulcow przednich koniecznie trzeba rozebrać i nasmarować zaciski hamulcowe, powymieniać gumki i ew. prowadnice jak mocno skorodowane a klocki w zależności od zużycia. Kolega nie pisze ile jeździł na tych klockach. Jednak jeśli zapieczone zaciski, to klocki już po 10kkm poleciały na bank. Skorodowane zaciski nie odbujają do końca klocków i hamulce szybko szlag trafi, bo klocki bedą (lekko ale mocniej niż normalnie) przycisnięte do tarczy w czasie jazdy.
Możesz nawet nie odczuwać oporów toczenia przy lekkim tarciu. Tarcze się wtedy też rozgrzewają, zwłaszcza po dłuższej jeździe i w końcu i je szlag trafi jak już nie trafił po wjechaniu do pierwszej lepszej kałuży. Po prostu zwihrują się.
Możesz nawet nie odczuwać oporów toczenia przy lekkim tarciu. Tarcze się wtedy też rozgrzewają, zwłaszcza po dłuższej jeździe i w końcu i je szlag trafi jak już nie trafił po wjechaniu do pierwszej lepszej kałuży. Po prostu zwihrują się.
- Od: 23 sty 2009, 10:37
- Auto: mazda 323C, 1.5, (BA), 96r.
klocki to temat, ktory zuzywa sie u niektorych po 100tys i tak powinny, a u niektorych po 10tys.
Powodow jest sporo , hamowanie przy dojezdzaniu do skryzzowania na luzie , nierownomierne scieranie sie klocka, scieranie sie klocka z jednej strony a wiec wina docisku itp itd.
Po takich objawach zapewne to klocki juz sie koncza, odkrec kolo i zobacz najprosciej, robota trwa 5-10minut krocej niz napisanie tematu i oczekiwanie na odpowiedz
pozdrawiam
Powodow jest sporo , hamowanie przy dojezdzaniu do skryzzowania na luzie , nierownomierne scieranie sie klocka, scieranie sie klocka z jednej strony a wiec wina docisku itp itd.
Po takich objawach zapewne to klocki juz sie koncza, odkrec kolo i zobacz najprosciej, robota trwa 5-10minut krocej niz napisanie tematu i oczekiwanie na odpowiedz

pozdrawiam

- Od: 28 sie 2007, 22:34
- Auto: 323f 96' :)
Strona 1 z 1