Witam.
Temat chyba dosyć popularny ale przeszukując forum nie udało mi się znaleźć analogicznej sytuacji.
W czasie jazdy po nierównościach – któych na naszych drogach nie brakuje – słyszę a nawet czuję z lewej strony głuche stukanie.
W warsztacie sprawdzono łączniki stabilizatorów i inne elementy i rozłożono ręce-nie wiedzą...
Kazali mi jeszcze trochę pojeździć aż się bardziej wytłucze i przyjechać za jakiś czas.
Sugerowali ewentualnie amortyzator – chociaż na testach 2 m-ce temu miał około 70% skuteczności, wykluczono jednak łączniki. Mam chyba luz na maglownicy – czy to ona może tak stukać?
Czy może to być przegub?
Stuki nie występują przy przyspieszaniu, skręcaniu, etc., jedynie na dołkach. być może jest mniejszy przy skręcaniu na tych nierównościach.
Co to może być? Z góry dziękuję za pomoc.
Stukot na nierównościach w lewym przednim kole
Strona 1 z 1
ramadan napisał(a):Stuki nie występują przy przyspieszaniu, skręcaniu, etc., jedynie na dołkach. być może jest mniejszy przy skręcaniu na tych nierównościach.
Szczerze mówiąc to ja bym przegub wykluczył...skoro na skręcie ci nie terkocze...to nie jest to.
Ja miałem też taki stukot...i okazało się, że są walnięte gumy pod stabilizatorem
Naczelna Maruda Forum aka Kaszpirowski
- Od: 1 kwi 2005, 21:35
- Auto: Ford Mondeo 1.6 TI 2008
Można kupić osobno. Ja wstawiłem zamienniki JC...i narazie trzymają. To są zaledwie dwie sztuki ...więc koszty banalnie śmieszne...ale jest przy wymianie trochę pracy.
No i jeszcze jedno....proponuję sprawdzenie którejś z poduszek silnika

No i jeszcze jedno....proponuję sprawdzenie którejś z poduszek silnika
ramadan napisał:
Witam.
Również miałem głuche stuki na niewielkich nawet nierównościach(prawy tył-323C) Okazało sie że amor tak wylał że jak go meches wyjął to sie pod własnym ciężarem zapadł
Pozdrowienia
Sugerowali ewentualnie amortyzator – chociaż....
Witam.
Również miałem głuche stuki na niewielkich nawet nierównościach(prawy tył-323C) Okazało sie że amor tak wylał że jak go meches wyjął to sie pod własnym ciężarem zapadł
Pozdrowienia

323/BG/hb/1.3i/16V/91r oraz 323C/BA/1.5i/16V/94r /Samochody są jak ludzie – niezależnie od marki, dobre i złe a problem polega na tym żeby się w porę zorientować kto jaki jest...
- Od: 31 paź 2004, 11:50
- Auto: 323
farciarz napisał(a):Można kupić osobno. Ja wstawiłem zamienniki JC...i narazie trzymają. To są zaledwie dwie sztuki
Masz może numer katalogowy tych gum żeby wiedzieć o co pytać w sklepie? Dwie sztuki na przód? A czy na tył też przychodzą takie same?
- Od: 24 mar 2004, 22:00
- Auto: Było 323F BA Z5
Jest 3 BL 2.0 LF-VE
ART napisał(a):Masz może numer katalogowy tych gum żeby wiedzieć o co pytać w sklepie? Dwie sztuki na przód? A czy na tył też przychodzą takie same?
Niestety nr katalogowych nie posiadam. Zwyczajnie podjechałem do przedstawiciela JC...i powiedziałem co potrzebuję...i to mi dali.
Ostatnio edytowano 18 lip 2005, 16:30 przez farciarz, łącznie edytowano 1 raz
Czesc,
Podnies samochod na lewarku i obejrzyj jeszcze raz amory, jak ktorys jest mokry od oleju to masz odpowiedz. 2 mies temu moglo byc ok, a cos moglo w nim pierdyknac raptownie i sie rozszczelnil. Jak jest suchy to raczej nie powinien tluc...
pozdrowienia
Podnies samochod na lewarku i obejrzyj jeszcze raz amory, jak ktorys jest mokry od oleju to masz odpowiedz. 2 mies temu moglo byc ok, a cos moglo w nim pierdyknac raptownie i sie rozszczelnil. Jak jest suchy to raczej nie powinien tluc...
pozdrowienia
WOZI
No i po problemie...
Uratował mnie znowu serwis Mazdy w Wierzchowiskach pod Lublinem – polecam, ich wiedza robi wrażenie.
Samochód oglądało dwóch mechaników – snuli najrozmaitsze teorie, od maglownicy do amortyzatorów.
Okazało się, że stukoty załatwiło dokręcenie 2-3 śrub (nie wiem od czego) – były poprostu poluzowane...
Dodam tylko, że samochód oglądali m.in mechanicy z garażu Gamerc na lubelskiej Górce – bez komentarza...
Uratował mnie znowu serwis Mazdy w Wierzchowiskach pod Lublinem – polecam, ich wiedza robi wrażenie.
Samochód oglądało dwóch mechaników – snuli najrozmaitsze teorie, od maglownicy do amortyzatorów.

Okazało się, że stukoty załatwiło dokręcenie 2-3 śrub (nie wiem od czego) – były poprostu poluzowane...

Dodam tylko, że samochód oglądali m.in mechanicy z garażu Gamerc na lubelskiej Górce – bez komentarza...

- Od: 28 maja 2005, 15:05
- Auto: Mazda 3 2.0 2006 benzyna manual
Witam mam takowy problemik
Podczas gwałtownego przyspieszania na "wprost" 1i2bieg w pewnych momentach nie caly czas czuc jakies wibracje na kole .
i podczas jazdy na nie rownosciach juz bez wlaczonego biegu tez czuc stukanie (tutaj raczej obstawilem klocki) bo brak jest tych spręzynek dociskajacych klocki
Sprawdzilem cale przednie zawieszenie łączniki gumy stabilizatora amorki przegub itp wszystko wydawac by sie moglo ze jest cacy acz kolwiek cos jest nie tak ale
co ?
znalazlem dosc podobny watek z 2005r ale tam nie jest opisane co bylo przyczyna stukania wiec zakladam nowy byc moze teraz ktos bedzie w stanie pomoc mi i innym w przyszloszci usunac tą usterke ))
Podczas gwałtownego przyspieszania na "wprost" 1i2bieg w pewnych momentach nie caly czas czuc jakies wibracje na kole .
i podczas jazdy na nie rownosciach juz bez wlaczonego biegu tez czuc stukanie (tutaj raczej obstawilem klocki) bo brak jest tych spręzynek dociskajacych klocki
Sprawdzilem cale przednie zawieszenie łączniki gumy stabilizatora amorki przegub itp wszystko wydawac by sie moglo ze jest cacy acz kolwiek cos jest nie tak ale
co ?
znalazlem dosc podobny watek z 2005r ale tam nie jest opisane co bylo przyczyna stukania wiec zakladam nowy byc moze teraz ktos bedzie w stanie pomoc mi i innym w przyszloszci usunac tą usterke ))
- Od: 8 paź 2006, 11:19
- Auto: 323F 99r 1.8 LPG SGI Stag4:)
Strona 1 z 1