Pukanie/stukanie przy naciskaniu na hamulec
u mnie pomogła wymiana tarcz, klocków, sprężyn... przetoczenie tarcz nie zawsze pomaga... kiedys był podobny przypadek w bmw...okazało sie, że wnetrza tarcz były przegnite i toczenie nic nie dawało bo materiał sie odkształcał po wpływem działania klocków czyli wysokiej temperatury...
Ostatnio edytowano 30 cze 2009, 13:18 przez basstek1, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
basstek1
Jal khaless zhah waela.....
zobacz w jakim stanie masz te przerwy w tarczy...jak jest rdza...to wg mnie tylko wymiana tarcz....a tarcze nie sa bardzo drogie ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Pozdrawiam
basstek1
Wiec tak gdy zmienialem klocki i laczniki stabilizatora na tarczach byly takie smugi ktore nie chcialy zejsc , poszly do przetoczenia. W szczelinie jest troche rdzy. Ale tarcze nie sa zjechane specjlanie.Pzdr
- Od: 28 paź 2008, 10:13
- Auto: 1.Mazda 3 BL'10r. 2.0 Excl Plus BX,
Graphite Grey;
2.Mazda 6 GH'09r. 2.5 Sport, Radiant Ebony;
3.Mazda 323f BA'97r. 1.5 Silver Metalic
To samo miałem co ty.sprawdź czy dzieje ci się to gdy nagrzeją się hamulce...na zimnych powinno być ok...jeśli jest tak jak mówię, mnie pomogła wymiana 2 tarcz...
Pozdrawiam
basstek1
To ja się podłącze do tematu. Mam to samo co Night tylko że u mnie stukanie występuje tylko przy skręcaniu i jednoczesnym hamowaniu. Jak mam koła prosto to nic, jak skręcam to też nic. Dodam że wymieniałem tarcze i klocki, regenerowałem zaciski (trochę stały). Macie może jakieś pomysły?
pozdrawiam
pozdrawiam
- Od: 2 lut 2008, 17:46
- Auto: Mazda 323F 96r 1,8 & Saab 9-3 1,9 TID
PiterP napisał(a):Z tego co koledzy wcześniej pisali to w Twoim przypadku melkhior może to być wina przegubów – jak stuka przy skręcaniu w lewo to tych z prawej strony i na odwrót.
Przeguby z tego co wiem stukają przy przyspieszaniu, a nie hamowaniu, jeżeli się mylę to mnie poprawcie. Jeden mam wymieniony, a stuka niezależnie w którą stronę skręcę.
pozdrawiam
- Od: 2 lut 2008, 17:46
- Auto: Mazda 323F 96r 1,8 & Saab 9-3 1,9 TID
Witam wszystkich. To mój pierwszy post na tym forum. Mam podobny problem. U mnie występuje stukanie w lewym przednim kole ,ale tylko wtedy gdy tarcza się nagrzeje. Tarcze i klocki miałem wymieniane. Problem może być w tym ,że mam lekko skrzywioną piaste. W najbliższym czasie będę ją wymieniał więc napiszę czy coś pomogło.
-
solo1979
U mnie na zimnej i cieplej tarczy stuka w ten sam sposob ale przy bardzo delikatnym nacisniecu na pedal hamulca , slychac jakby cos tam rysowało tarcze-taki odglos dzisiaj zauwazylem.pzdr
Graphite Grey;
Czesc.Odkopuje temat poniewaz bylem dzisiaj u mechanika. Sprawdzilismy wszystko doslownie kazda gume, tuleje i na pewno nie sa to tarcze hamulcowe poniewaz tarcza pod wplywem temp nie wygina sie a w srodku nie jest zgnita. Z tego co udalo sie zauwazyc tuleja lewego wachacza ma jakas zwykla gume i jest 2x mniejsza. Czy takie rysowanie i stukanie po nacisnieciu hamulca moze byc tym spowodowane?
Mogłem zamowic takowa (85zł+mocowanie)tuleje ale wole zapytac was o zdanie niz zapychac garaz niepotrzebnymi czesciami. Czy ktos spotkal sie z tym problemem?
pzdr
Mogłem zamowic takowa (85zł+mocowanie)tuleje ale wole zapytac was o zdanie niz zapychac garaz niepotrzebnymi czesciami. Czy ktos spotkal sie z tym problemem?
pzdr
Graphite Grey;
Klocki byly wymieniane na Breck . Auto hamuje teraz swietnie a stuki slychac przy predkosci 10-15km/h przy naciskaniu pulsacyjnie na hamulec. Przy recznym jest wszystko ok. Nic nie stuka no ale wtedy nie jest obciazane zawieszenie przednie.Pzdr
Graphite Grey;
Ja też miałem to samo przy małych prędkościach zaraz po wymienieniu klocków. Po jakimś czasie ustało, potem gdy były burze to zapewne uzbierał się syf i później też troszkę po piszczało, ale teraz znowu mam spokój.
www.forum.323-klub.pl/
zapraszam na forum ;)
zapraszam na forum ;)
- Od: 15 wrz 2008, 11:10
- Auto: M3 BL `12
Witam
tez mam podobny problem w MX-3 :/ przy delikatnym nacisnieciu hamulca slychac stukanie
jak nacisne mocniej wszsytko si
dodatkowo stukanie nie występuje od razu przy ruszeniu ale tak po kilku kilometrach kiedy auto się nagrzeje.
Niedawno wymieniłem przegub bo myślałem ze to zlikwiduje problem w 100% niestety zlikwidowało ale tak w 60
Moim zdaniem to luz na półosi u nie jest dosyć duży i zastanawiam się nad wymian przegubu ale wewnętrznego czy jak to się tam nazywa
co sadzicie czy to moze byc to
?
Pozdr.
Siera
tez mam podobny problem w MX-3 :/ przy delikatnym nacisnieciu hamulca slychac stukanie
Niedawno wymieniłem przegub bo myślałem ze to zlikwiduje problem w 100% niestety zlikwidowało ale tak w 60
Pozdr.
Siera
- Od: 16 sty 2009, 20:02
- Auto: RX-8 1.3
no coż mi sprawdzili wszystko co sie dało i nigdze nie mam luzu a piszczy,stuka
. Mozliwe ze to tuleja wachacza ale jutro wymienie to zobacze czy cos pomoglo.
Graphite Grey;