Pozdrawiam Darek.
Opony i felgi w maździe 323 BA – wątek wspólny
Witam ,założyłem właśnie wczoraj ,orginalne alusy prawdopodobnie od 323 BJ ,15'' 6JJ ET45 zamiast ET 35-38 jak jest zalecane ,ale do 323F BA pasują też idealnie.Myślałem że za bardzo się schowają do wewnątrz ale wyglądają super i nic nie obciera.
Pozdrawiam Darek.
Pozdrawiam Darek.
- Od: 20 mar 2005, 22:49
- Auto: mazda 323f BA 1.5 '96
- Od: 14 kwi 2005, 19:21
Te mają ET 37 więc spokojnie wejdą. Nie wiadomo jaki mają otwór, ale na pewno inny niż mazdowskie 54,1 więc będziesz musiał dokupić (np na allegro) pierścienie centrujące.
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Konri napisał(a):chcę kupić felgi stalowe na zimę do mojego autka. Pewnie najlepiej 15" ale jakie ma być ET. A może 14 też się zmieszczą i jakie mają mieć ET? Może ktoś z was wie coś na ten temat.
195/60/15 takie przewidziała fabryka(też takie mam)

katalogowo 215km/h... -a wystarczyło ją pogłaskać
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Od: 29 sty 2005, 19:03
- Auto: 323F,2.0,V6,1995r,159tys
Jak już masz, to załóż jedną i sprawdź czy nie wystaje poza obrys. Jak wystaje to Policja ci ma prawo mandacik wlepić. Druga sprawa to czy będzie trzeć oponą o nadkole, ale to także od wysokości opony zależy i tego czy masz obniżone zawieszenie czy nie. Nawet dość dobrze dobrane felgi i opony mogą zacząć sprawiać problemy jak wsiądzie komplet pasażerów z bagażem i trafisz na ciasne zakręty.
przy et50 to napewno nie beda wystawc , bo czym wieksze et to kola sie bardziej chowaja , czym mniejsze et tym kola bardziej sa wysuniete, pozdro
-
Pyton162
zawieszenie jest standard i opony też będą standard, przy tym ET chodzi mi tylko czy nie będą ocierały o amortyzator. Dzięki za porady
EDIT:
dobra już wiem, powinno być 38,
Korzystaj z opcji "edytuj" //P0L4K
EDIT:
dobra już wiem, powinno być 38,
Korzystaj z opcji "edytuj" //P0L4K
Nawet Chuck Norris jeździ Mazdą!!
- Od: 20 sty 2005, 17:09
- Auto: 323F BA KF
A po co to robić?
Auto straci na dynamice, na wyglądzie, na prowadzeniu i nigdy nie bedziesz pewny z jaka predkościa jedziesz?
Poza tym prawdopodobnie wejdą bez problemu tylko musisz liczyć się z tym że może na dołach obcierać
.
Auto straci na dynamice, na wyglądzie, na prowadzeniu i nigdy nie bedziesz pewny z jaka predkościa jedziesz?
Poza tym prawdopodobnie wejdą bez problemu tylko musisz liczyć się z tym że może na dołach obcierać

Witam.Ja mam do was pytanie.Zastanawiam sie nad założeniem do swojej madzi felg 16, na jakimś niskim profilu .Dodam że auto ma sportowe zawieszenie(niskie twarde).Wiem że auto zrobi sie sztywne i jazda będzie mało komfortowa.Prosze o porade czy ktoś coś takiego próbował.
- Od: 13 lis 2005, 10:49
- Auto: mazda 323c 1.8 95r
– na drzwiach mam nalepkę na której znajduje się 155/80 R13 i 175/70 R13
– w książce jest 185/65 R14
a faktycznie na aucie mam 195/55 R 15
Między tymi rozmiarami jest 3,5% przekłamania, a ja chcę wiedzieć do którego rozmiaru jest wyskalowany licznik. Niestety nie posiadam gtecha i nie mogę zmierzyć faktycznej prędkości Muszę skalibrować prędkościomierz komputera pokładowego i dlatego aż tak bardzo zależy mi na prawdziwych wartościach. To prawda że fabryczne liczniki mazdy mogą mieć 5% przekłamania?
P.S. link do licznika zamienników opon http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp
– w książce jest 185/65 R14
a faktycznie na aucie mam 195/55 R 15
Między tymi rozmiarami jest 3,5% przekłamania, a ja chcę wiedzieć do którego rozmiaru jest wyskalowany licznik. Niestety nie posiadam gtecha i nie mogę zmierzyć faktycznej prędkości Muszę skalibrować prędkościomierz komputera pokładowego i dlatego aż tak bardzo zależy mi na prawdziwych wartościach. To prawda że fabryczne liczniki mazdy mogą mieć 5% przekłamania?
P.S. link do licznika zamienników opon http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp