Szum w aucie – jaką część wymienić ?
1, 2
mam problem w mojej mazdzie , mianowicie wymienilem lewe lozysko w piascie pozniewaz bylo juz zuzyte , lecz po wymianie dalej cos ,,wyło,, nastepnie wymienilem lozysko podoporowe na polosi gdyz jak sie okazalo rowniez bylo zuzyte, jednak dalej cos wyje – szumi w przedniej czesci samochodu , szum ustaje gdy auto jest przechylone w prawo (przy skrece w lewo ) natomiast przy jezdzie na wprost i przy przechyleniu auta w lewo ( przy skrecie w prawo ) dalej cos slychac , moze ktorys z forumowiczow moglby mi podpowiedziec co moze byc przyczyna , z gory dzieki
- Od: 21 sty 2008, 22:48
- Auto: 323f BA 1.5 Z5 1995r.>
6 , GG , 2.0 , 2002r.
laki 323F BA 1.5 widze,ze nie jestem sam
tez strona pasazera i tez po wymianie lozyska.Nadal wyyyje jak w lewo lekko skrece.Teraz chce wymienic od strony kierowcy lozysko,moze tak sie przenosi dzwiek??

-
waldii
panowie a moze to ten szum z okolicy lusterek
A powaznie jak jade letko po łuku w prawo słychac szum z lewej str auta.Byłem na diagnoostyce zero usterek,łożyska ok.Gosć powiedział ze mozna jezdzic spokojnie.Ale mnie to wkurza
A powaznie jak jade letko po łuku w prawo słychac szum z lewej str auta.Byłem na diagnoostyce zero usterek,łożyska ok.Gosć powiedział ze mozna jezdzic spokojnie.Ale mnie to wkurza

-
Przemek...
- Od: 8 wrz 2006, 16:22
- Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
podbijam temat gdyż dalej nie znalazłem odpowiedzi , szum całkowicie ustaje gdy skręcam kierownica w lewo , podczas jazdy prosto i w prawo caly czas dość głosno szumi , moze ktos coś wymysli
?
6 , GG , 2.0 , 2002r.
w piatek prawdopodobnie sie za to wezme ,wkoncu,bo staje sie to meczace.
Teoria mojego mechanika:
Jadac po ostrym łuku w lewo auto dostaje nacisk na prawa str.Jesli szum sie nasila z prawej str tzn ze tam nalezy szukac przyczyny.A sa dwie do wybory :łozysko koła lub łożysko podpory półosi.
Martwi mnie to ze jesli zaczne od wymiany łozyska koła,a sie okaze ze to łożysko podpory to bede w plecy za łożysko 200zl)
Jak to zdiagnozować poprawnie?
Teoria mojego mechanika:
Jadac po ostrym łuku w lewo auto dostaje nacisk na prawa str.Jesli szum sie nasila z prawej str tzn ze tam nalezy szukac przyczyny.A sa dwie do wybory :łozysko koła lub łożysko podpory półosi.
Martwi mnie to ze jesli zaczne od wymiany łozyska koła,a sie okaze ze to łożysko podpory to bede w plecy za łożysko 200zl)
-
Przemek...
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
ale w tym problem że już zmieniłem lewe łożysko koła i łożysko podpory półosi , widocznie trzeba sprawdzić prawe łożysko
6 , GG , 2.0 , 2002r.
a tylne łożyska?

- Od: 1 gru 2006, 13:03
- Auto: Była 323 BG
Była Mazda 6 TS2 GG 2.0 LF 147 qni
była Mazda6 Tamura 2007 GG 2.0 LF
Moja Trójeczka BK LF
Panowie to że wymieniliście łożysko to jeszcze o niczym nie świadczy
ja ostatnio wymieniłem tylne z piastą i wytrzymało z 3 tyś km
#Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier**** laj w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą #
#prostota konstrukcji góruje nad finezją kształtów#
#sukces ma wielu ojców, i trwa to dotąd, aż zostaje sam,porażka jest sierotą#
#prostota konstrukcji góruje nad finezją kształtów#
#sukces ma wielu ojców, i trwa to dotąd, aż zostaje sam,porażka jest sierotą#
- Od: 26 wrz 2008, 08:01
- Auto: z5 ba
...nie znam sie za bardzo, ale u mnie w MX szum jest spowodowany zdeformowaną oponą , niebawem będę wymieniał, powinno pomóc. Sprawdź u siebie, może jest wklęsła miejscami , lub wypukła?
– – – wczesniej Nissan 100 NX SR teraz Mazda MX3 – – –
- Od: 16 sie 2008, 16:17
- Auto: Mazda MX-3 1.6 97'
panowie ktorym po wymianie jednego lozyska albo dwuch nadal wyje , powiem tak sa to na 100% lozyska wiec bez obaw. jak najszybciej zdjagnozowac ktora to strona ... a no tak jak pisaliscie , sprawdzic po skrecie w dana strone kiedy halas ustepuje jezel podczas jazdy skrecicie w lewo iprzestanie wyc to znacz ze na 100% to prawa strona wtedy wymiencie dwa lozyska z tylu i przodu. podobnie bedzie w druga strone.
- Od: 9 paź 2008, 13:59
- Auto: 323 f BA 1.5 16v
Teorie mechaników i wymienianie aż się trafi na właściwe to moim zdaniem nie najlepszy pomysł
W moim przypadku też był szum przy skręcaniu w prawo, wg teori "mechaników" miał za to odpowiadać lewy tył
Ale na szczęście udałem się z tym do DOBREGO mechanika, który wziął auto na podnośnik, poruszał każdym kołem i bez problemu stwierdził że to łożysko lewe przednie.... po wymianie cisza jak makiem zasiał.... radzę jednak poszukać dobrego mechanika, czasem warto zapłacić troszkę więcej a wymienić tylko jedno – potrzebne łożysko
W moim przypadku też był szum przy skręcaniu w prawo, wg teori "mechaników" miał za to odpowiadać lewy tył

Ale na szczęście udałem się z tym do DOBREGO mechanika, który wziął auto na podnośnik, poruszał każdym kołem i bez problemu stwierdził że to łożysko lewe przednie.... po wymianie cisza jak makiem zasiał.... radzę jednak poszukać dobrego mechanika, czasem warto zapłacić troszkę więcej a wymienić tylko jedno – potrzebne łożysko
Poznasz głupiego po postach jego

- Od: 23 sie 2006, 20:59
- Auto: Prelude BB9
michi napisał(a):poruszał każdym kołem
nawet nie wiesz ile razy ruszałem przednim kołem,i nie było słychać róznicy
wertmaster napisał(a):sprawdzic po skrecie w dana strone kiedy halas ustepuje jezel podczas jazdy skrecicie w lewo iprzestanie wyc to znacz ze na 100% to prawa strona
wyszedł prawy przód,szybka wymiana i cisza

![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
-
Przemek...
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
Mówiłem
szerokosci zyce beny
- Od: 9 paź 2008, 13:59
- Auto: 323 f BA 1.5 16v
Odświeżam temat
jakis czas temu wymieniałem łozysko przednie lewe. Od razu mówie,ze nic nie szumi z tyłu tylko z przodu. Sprawa wyglada następujaco. Mianowicie. Przy jezdzie na wprost czuje,ze szumi lewe czasem słysze,ze prawe. Pewna osoba powiedziała mi,ze hałas może sie przenosic ale czy faktycznie tak jest to niewiem. Wiem tez ,ze jak skrecam ostro w lewo to słysze jak z prawej strony szumi. Podnosiłem auto na lewarku odpalałem silnik i wrzuciłem bieg. Sprawdzałem i jedno koło i drugie i za cholere nie słyszałem żadnego szumu lozycha
Kolejna sprawa to taka iz zauważyłem znaczny szum lewej półośki
i tu nasuwa się małe pytanko jakie łozycho przychodzi od skrzyni ? Czy ktos zna numer katalogowy
Szukam przyczyny. Jutro jade do znajomego mechanika i powie mi co i jak ale ciężko bedzie zasnąc i może ktoś walnie mądrym pomysłem czy to któreś łożycho od strony koła czy od półoski? Na lewarku kręciłem również kołami ręcznie i nic nie usłyszałem . Byc może jestem głuchy
Aha dodam,ze na 100% to nie opony ani felgi
bo robiłem przekładke
jakis czas temu wymieniałem łozysko przednie lewe. Od razu mówie,ze nic nie szumi z tyłu tylko z przodu. Sprawa wyglada następujaco. Mianowicie. Przy jezdzie na wprost czuje,ze szumi lewe czasem słysze,ze prawe. Pewna osoba powiedziała mi,ze hałas może sie przenosic ale czy faktycznie tak jest to niewiem. Wiem tez ,ze jak skrecam ostro w lewo to słysze jak z prawej strony szumi. Podnosiłem auto na lewarku odpalałem silnik i wrzuciłem bieg. Sprawdzałem i jedno koło i drugie i za cholere nie słyszałem żadnego szumu lozycha

- Od: 5 sty 2007, 18:46
- Auto: Było : Punto I Prelude II gen Audi 200 5000s , 323F BA , E46 .
Jest : Punto II , Bravo II 1.4 Turbo :)
Teraz i ja potrzebuje porady.
Po zimowych harcach i zgięciu prawej przedniej felgi dostało też łożysko i szumi.
Więc pada pytanie gdzie nabyć dobre łożysko lub piaste jak to konieczne i czy jest to łożysko kulowe dwurzędowe czy dwa łożyska stożkowe.
Pozdrawiam
Po zimowych harcach i zgięciu prawej przedniej felgi dostało też łożysko i szumi.
Więc pada pytanie gdzie nabyć dobre łożysko lub piaste jak to konieczne i czy jest to łożysko kulowe dwurzędowe czy dwa łożyska stożkowe.
Pozdrawiam
Pierwsze Z5 Turbo na forum.Maniak Mazda from Hiroshima
- Od: 14 lis 2008, 13:03
- Auto: 323 f ba 1996r 1.5 Z5
Z tego co pamietam to jest tam dupne dwurzędowe łożycho. Polecam firme Skf,Ruville. osobiscie mam załozone Japanline i jets niby ok . Zakładałem je rok temu . Okaże sie jutro co jets warte .Aha . Zamówiłem sobie z firmy Maxgear Chińszczyzne ale dobre zamienniki jesli chodiz o łozycha,gorzej z elektrycznymi podzespołami . Cena 50 zł
Zostało kilka sztuk w kraju 
- Od: 5 sty 2007, 18:46
- Auto: Było : Punto I Prelude II gen Audi 200 5000s , 323F BA , E46 .
Jest : Punto II , Bravo II 1.4 Turbo :)
Koledzy odświeżam temat.
Mam pytanie czy byłby któryś z was w stanie podać mi parametry łożyska przedniego prawego koła chodzi tu o średnice wewnętrzną zewnętrzną i szerokość lub też typ tego łożyska
Pozdrawiam
Mam pytanie czy byłby któryś z was w stanie podać mi parametry łożyska przedniego prawego koła chodzi tu o średnice wewnętrzną zewnętrzną i szerokość lub też typ tego łożyska
Pozdrawiam
Pierwsze Z5 Turbo na forum.Maniak Mazda from Hiroshima
- Od: 14 lis 2008, 13:03
- Auto: 323 f ba 1996r 1.5 Z5
1, 2