jak wszyscy z nas będę za niedługo wymieniał zimowe buty na letnie.
Do tej pory jeździłem w lato na felach alu 14'' + opony 185/65R14, jednak chciałem czymś wypełnić te przesadnie wycięte nadkola
Generalnie misja jest taka żeby zwiększyć średnicę zewnętrzną koła. Jakieś rady? Ile da się maksymalnie a ile to jeszcze zdrowy rozsądek. Silnik to 1.5l 88koni tak więc koła też nie mogą być gigantyczne bo miną wieki zanim rozkulam moją madzie.
Tak więc jedna sprawa to zakup używanych felg aluminiowych 15''.
Wiem że mam 4x100. Natomiast nie wiem na ile to jakie opony mam zamiar założyć będzie miało wpływ na to czy mają być 6'' czy 6,5''. I to magiczne ET, sorki ale ani tutaj ani na opony.com.pl nie znalazłem co to
UPDATE: już wiem co to ET
Jak będę znał szczegóły dam ogłoszenie w dziale ogłoszenia ale jeżeli czytasz to i masz takie fele poproszę o maila (najlepiej ze zdjęciami lub z jakimś linkiem do zdjęć, ogloszenia) na krzychu[małpka]texasnet[kropal]pl
A teraz opony, do tej pory 185/65R14
wskakujemy na pewno na 15'', co do szerokości to nie chciałbym zwiększać do przesady bo to zawsze większe zużycie paliwa.
Nie chciałbym za bardzo schodzić z profilem w dół bo pamiętać należy o stanie naszych polskich dróg. Za duży też nie może być ponieważ mam dziwny nawyk wchodzenia ostro w zakręty a nie lubię jak buja i jednak to zawsze lepiej wiedzieć kiedy zerwie przyczepność). Tak więc potrzebny kompromis – myślę że obecny profil 65 jest w sam raz.
Popatrzyłem sobie w tabelę zamienników i w grę wchodzą:
rozmiar | średnica | różnica średnic w stosunku do 185/65R14 (minus oznacza że jest większa)
185/60R15 603mm -6,9mm (to tak na dobry początek)
195/60R15 615mm -18,9mm
185/65R15 621,5mm -25,4mm (dokładnie cal róznicy, to jakby taka sama opona tylko że większa felga)
195/65R15 634,5mm -38,4mm (nie wiem czy to już nie przesada, czy seryjne zawieszenie nie jest za miękkie i czy nie będzie szurać o nadkole na dziurach, oraz czy nie będzie problemów przy skręcaniu kół)
Abstrachujac od tego jaka to ma być opona (producent/model) proszę o porady który rozmiar wybrać. Może macie w tym temacie jakieś własne doświadczenia, przemyślenia (przeszukałem forum, ale nie udało mi się znaleść tematu który by mi pomógł)
Wielkie dzięki z góry za wszelkie info
pozdrawiam