problem z podłączeniem radia 323F BA 96r

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez BerserK » 26 maja 2010, 14:13

witam, jestem nowym forumowiczem jak i wlascicielem mazdy 323F BA 96r
problem polega na tym, ze gdy sprowadzilem autko z niemiec nie bylo kostki do podlaczenia radia, tylko gole kable. zbytnio sie na tym nie znam a dobrze jest miec czego posluchac podczas jazdy ;) doszedlem do etapu kiedy w radiu pokazuje sie godzina ale niestety nie mozna go wlaczyc... czy ktos moglby napisac jak podlaczyc radio bez kostek i najlepiej opisac potrzebne kable.

pozdrawiam
Początkujący

Od: 26 maja 2010, 13:49

Postprzez Miron1213 » 26 maja 2010, 16:34

Jak się dobrze nie znasz to pamiętaj, że istnieje ryzyko uszkodzenia radia i może lepiej przekazać to komuś kto się trochę zna. Jeśli jednak chcesz je sam podłączyć to przeważnie (podkreślam przeważnie i trzeba to ustalić na 100%): czarny przewód to masa (najbezpieczniej przykręcić do obudowy radia), czerwony i żółty to +12V (w tym jeden +12V po stacyjce a drugi stałe +12V, należy je podłączyć według schematu na radiu, jeżeli oczywiście jest), przewody od głośników są przeważnie parami (jeden z paskiem a drugi bez) i zostaje jeszcze przewód od sterowania elektrycznej anteny. P.S. pamiętaj, że bezpiecznik w radiu nie zawsze musi je uchronic Powodzenia.
Forumowicz

Od: 7 cze 2009, 17:11
Auto: Mazda 323F 1.8 GLX 96r.

Postprzez markmas » 26 maja 2010, 21:48

Dorzucę tylko, że – czerwony to stałe +12, a żółty to podanie +12 po stacyjce. – niebieski przewód. Jest to elektryczna antena, której możesz i tak nie mieć, ale przewód został puszczony :) Idąc ręką po przewodach powinieneś mieć rozdzielenie na dwie wiązki – elektryka i wszystkie głośniki. Jak nie będziesz mógł sobie poradzić to może zrób fotkę tyłka tego radia? Zawsze coś się wymyśli :)

Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 17 cze 2008, 23:48
Auto: 323 BG 1.6 16V
&
626 GV 2.2i 12V

Postprzez Miksu » 1 maja 2011, 13:20

Witam... chcialbym sie podpiac do tematu,poniewaz mam problem z instalacja elektr. od radia ,a mianowicie w ori kostce od radia nie ma napiecia :( a elektryk ze mnie slaby... sprawdzilem wszystkie bezpieczniki w kabinie i wszystkie sa dobre, tych w komorze silnika nie sprawdzalem ,wychodzac z zalozenia ,ze jezeli jest bezpiecznik w kabinie to drugiego w komorze silnika nie bedzie... ori instalacja z kostka wyglada na nieruszana (uwazam tak poniewaz jest jeszcze oklejona taka "ala" gabka prawie do samej kostki)...chociaz w kolumnie kierownicy bylo cos grzebane ,poniewaz poprzednik ma zamontowany "ala" odciecie zaplonu ,ale juz przy kupnie powiedzial ze to nie dziala i sam nie wie dlaczego. Czy jest mozliwe ze on cos spartolil i dlatego nie ma napiecia na kostce do radia ??

Czy jest ktos kto wytlumaczy jak dziecku jakie kable powinny byc w kostce,w ktorym miejscu ,no i gdzies powinno byc napiecie ,ale gdzie ?? :( ,lub poprosze o jakis link z fotkami ,albo odreczny rysunek jak to powinno byc... :(
Jedno o co prosze to nie dawajcie mi schematow elektryki ,bo dla mnie to czarna magia i w niczym mi to nie pomoze...

Z gory dzieki za pomoc...

Pozdro 4All...
Pozdro 4All...
Początkujący

Od: 23 kwi 2011, 10:04
Auto: Mazda 323F BG 1.6 16V SOHC ´93

Postprzez Miksu » 2 maja 2011, 07:38

Witam... wczoraj po przeszukaniu forum znalazlem <jupi> opis wszystkich kabli do radia... Wyszlo na to ze moja Madzia nie ma minusowego kabla w kostce i wystarczy czarny kabel od radia podlaczyc gdzies do karoserii... <jupi> Teraz wszystko dziala jak powinno, a wystarczylo poszukac... <glupek2> Polecam Wszystkim "szukajke" dobra sprawa i bardzo ulatwia rozwiazywanie problemow... <spoko>

Pozdro 4All....
Pozdro 4All...
Początkujący

Od: 23 kwi 2011, 10:04
Auto: Mazda 323F BG 1.6 16V SOHC ´93