Witam.
Ostatnio wyczytałem, że moje radio ma funkcje GALA czyli automatyczną regulację głośności w zależności od prędkości samochodu.
I tu moje pytanie – skąd wziąść sygnał mówiący o prędkości, potrzebny radiu do działania tej funkcji?? Podobno z komputera auta..tylko skąd dokładnie? Któryś pin z diagnosis może o tym "nadaje"? Proszę o pomoc.
Sygnał prędkościomierza do radia – skąd wziąść? (323 BA 97r)
Strona 1 z 1
- Od: 29 cze 2008, 11:23
- Auto: 323F BA 1.8 97r. i musiałem wsadzić LPG ;(
Mazda 6 GG 2006 fl. 2.3 benzynka :–)
Znalazłem coś takiego
http://www.wvopzeeland.nl/Speed-signal%20list.pdf
tam są jakieś mazdy..chyba najbardziej zbliżona jest ta
Mazda
323
1994 1994
1997 In the driver side kickwell in the distribution box at the door post, there is a green, 26 pin connector. The signal is at pin 2 Green/red
co o tym sądzicie? a może ktoś wie gdzie jest ten 26 pin connector??
http://www.wvopzeeland.nl/Speed-signal%20list.pdf
tam są jakieś mazdy..chyba najbardziej zbliżona jest ta
Mazda
323
1994 1994
1997 In the driver side kickwell in the distribution box at the door post, there is a green, 26 pin connector. The signal is at pin 2 Green/red
co o tym sądzicie? a może ktoś wie gdzie jest ten 26 pin connector??
Nie otwiera się ten link co podałeś.
Z tego co ja wiem to sygnał z czujnika jest na zielono-czerwonym kabelku idącym do komputera. I to by się zgadzało z tym co napisałeś. A sam komputer jest przy samej podłodze pod radiem. Jak chcesz dokładną rozpiskę kostki to odezwij się na PW to podeślę Ci schemacik.
Z tego co ja wiem to sygnał z czujnika jest na zielono-czerwonym kabelku idącym do komputera. I to by się zgadzało z tym co napisałeś. A sam komputer jest przy samej podłodze pod radiem. Jak chcesz dokładną rozpiskę kostki to odezwij się na PW to podeślę Ci schemacik.
- Od: 12 paź 2008, 22:43
- Auto: 323f BA 1.8 TURBO '96
O...wielkie dzięki za odpowiedź..o to mi właśnie chodziło. Wszystkie piny z kompa nie są mi na razie potrzebne, ale jak będę potrzebował to już wiem do kogo się odezwać. A nie wiesz może czy oryginalne radia w maździe miały taką funkcje? Bo ja jak podłączyłem nowe radyjko Blaupunkt queens mp56 to zostało mi jeszcze sporo przewodów luzem, a zaznaczę, że mam podłączone prócz głośników :
1)ściemnianie jasności podświetlenia przy włączeniu świateł
2)el.antenę
3)automatyczne włączanie się po przekręceniu stacyjki(lub przyciskiem bez kluczyka)
więc co to za kable, te pozostałe?
Na schemacie oryginalnych kostek do radia mazdy wiele pinów jest pustych, oprócz tego co wymieniłem nie ma chyba już nic więcej, więc co..że niby te kable te ślepe są?? nie chce mi się wierzyć.Jutro sprawdzę czy w tych "pustych"przewodach nie ma może kabelka "Green/red"
A swoją drogą to mi się otwiera ten link..ale jak na forum się nie otwiera to mogę podesłać pliczek adminowi, żeby wrzucił go gdzie potrzeba. Jest tam większość marek i modeli samochodów(chyba wszystkie mazdy nie licząc tych najnowszych)może komuś by sie to jeszcze kiedyś przydało.
Po weekendzie odezwe się czy udało mi sie coś zdziałać.
2)el.antenę
3)automatyczne włączanie się po przekręceniu stacyjki(lub przyciskiem bez kluczyka)
Na schemacie oryginalnych kostek do radia mazdy wiele pinów jest pustych, oprócz tego co wymieniłem nie ma chyba już nic więcej, więc co..że niby te kable te ślepe są?? nie chce mi się wierzyć.Jutro sprawdzę czy w tych "pustych"przewodach nie ma może kabelka "Green/red"
A swoją drogą to mi się otwiera ten link..ale jak na forum się nie otwiera to mogę podesłać pliczek adminowi, żeby wrzucił go gdzie potrzeba. Jest tam większość marek i modeli samochodów(chyba wszystkie mazdy nie licząc tych najnowszych)może komuś by sie to jeszcze kiedyś przydało.
Po weekendzie odezwe się czy udało mi sie coś zdziałać.
jak podłączyłem nowe radyjko Blaupunkt queens mp56 to zostało mi jeszcze sporo przewodów luzem, a zaznaczę, że mam podłączone prócz głośników :
2)el.antenę
Na pewno pośród nich jest jeszcze kabelek MUTE, a po za tym może być np: wyjście na subwoofer, sterowanie zewnętrzne, wejście AUX, wyjście na wyświetlacz fabryczny i wiele innych. Szczegółów musisz szukać w instrukcji.
- Od: 12 paź 2008, 22:43
- Auto: 323f BA 1.8 TURBO '96
no ta..ale niechodzi mi o kabelki z radia..tylko kabalki z wiazki-instalacji auta........a zapomniałem że mam nie podpięte tylne głośniki
stąd 4 kable luzem 
Strona 1 z 1