Elektryczne szyby przestaly dzialac

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Kruchy86 » 5 lis 2008, 18:55

Drodzy Klubowicze

Od niedawna jestem szczesliwym uzytkownikiem mazdy 323 f.
Odrazu po zakupie wrzucilem do niej pelna sekwencje i auto-alarm.
Szybki byly sprawne az ktoregos razu poprostu przestaly dzialac.
Wogole nie slychac pracy silniczka podnaszacego szybe,rozebralem boczek i po wyjeciu tej kostki od przelacznikow otwierajacych szyby i nie ma w niej wogole pradu .
Pewien fachowiec powiedzial ze trzeba poprostu wymienic modul czy cos takiego.
No wlasnie jesli ktos mialby jakas uzywke to bardzo chetnie bym skorzystal i zakupil.
Początkujący

Od: 17 paź 2008, 07:45
Auto: Mazda 323 f 1.5 rok prod. 97

Postprzez chudy » 5 lis 2008, 21:12

Kruchy86, na początku proszę Cię o zapoznanie się z regulaminem abyś potrafił poprawnie nazwać temat. tym razem poprawiłem, lecz później będzie to groziło przeniesieniem wątku do kosza. Co do tego "fachowca" to chciałbym Cię poinformować, że nie posiadasz modułu sterującego szybami a wszystko odbywa się za pośrednictwem panelu w drzwiach kierowcy. Radzę dokładnie sprawdzić bezpiecznik a najlepiej wymienić go na nowy, bowiem czasami upalenia może nawet nie być widać. Jeśli to nie pomoże będziemy kombinować dalej :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 30 sty 2005, 12:07
Auto: Xedos CA KF i Pastuch B3 :)

Postprzez Kruchy86 » 6 lis 2008, 11:09

sorka za brak elementarnej wiedzy o foru postaram sie poprawic , tym razem musis mi wybacyc bo dopiero zaczynam przygode z forum i dopiero sie ucze :)
powiedz mi jesli wiesz ktory bezpiecznik jest za to odpowiedzialny bo ja nie mam zielonego pojecia , jesli nie bedziesz wiedzial to aby ci pomoc moge poznie walnac fotke wszystkich bezpiecznikow.
Początkujący

Postprzez chudy » 6 lis 2008, 19:30

Kruchy86 napisał(a):sorka za brak elementarnej wiedzy o foru postaram sie poprawic

W porządku :) każdy z nas się przecież uczy. Co do bezpiecznika odpowiedzialnego za szyby to jest on opisany jako P/WIND i powinien mieć wartość 30A. Kolejne pytanie – czy sprawdzałeś napięcie na kostce w panelu szyb w drzwiach kierowcy przy włączonej stacyjce w pozycję ON ? Ponieważ elektryczne szyby zasilane są właśnie za pośrednictwem stacyjki. Możesz też sprawdzić połączenie wspomnianego panelu do masy – czarny przewód w kostce, bowiem to za jego pośrednictwem jest dostarczana masa do wszystkich pojedynczych przełączników w drzwiach i silników. Tak dla ścisłości – zasilanie +12V to powinien być czarno/biały przewód – tuż obok tego czarnego (masy).
Obrazek
Forumowicz

Od: 30 sty 2005, 12:07
Auto: Xedos CA KF i Pastuch B3 :)

Postprzez Kruchy86 » 7 lis 2008, 16:09

Chudy

Sprawdzalem ten panel razem z mechanikiem i wogole tam nie ma pradu taj jakby nie przekazywal go dalej . Tak jak powiedziales najlepiej bedzie sprawdzic nowy lub uzywany panel i zobaczyc czy cos drgnie.
serdeczne dzieki za informacje bede cie informowal o postepach w mojej usterce a puki co musze iezdzic z pozamykanymi szybami. Dobrze ze jest klima bo czasem naprawde potrafi byc goraco ale gorzej jest jak podjezdzasz na parking i trzeba szybke otwierac to wowczas musze sie ewakulowac na zewnatrz.
Jeszcze raz wielkie dzieki .

Pozdrawiam
Początkujący

Postprzez gadula » 8 lis 2008, 11:22

Kruchy86 napisał(a):Sprawdzalem ten panel razem z mechanikiem i wogole tam nie ma pradu taj jakby nie przekazywal go dalej

Ale to nie przekazuje dalej, czy wogóle tam prąd nie dochodzi? Bo to dwie różne usterki :)
Przedstawiciel Podlasia

Od: 10 lip 2006, 23:30
Auto: GE6 KL, RF7J

Postprzez Kruchy86 » 10 lis 2008, 15:11

gadula a powiedz mi co ty sobie tam zamontowales w 2 poleccze po radiem ??
calkiem fajnie to wyglada
Początkujący