ogrzewanie tylnej szyby – gdzie przekaźnik?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Szukający Myśliciel » 7 sie 2008, 18:35

Witam!

Kurczem pieczonem ;) nie moge sobie pradzić w wyszukiwarce z tematem ogrzewania tylnej szyby. Owszem, parę wątków znalazłem, ale... ale może lepiej w skrócie opiszę temata.
Brak wyłącznika/włącznika w desce rozdzoelczej odkąd nabyłem Madzie. Lewa strona szyby podłączona do masy, prawa idzie w wiązkę i idąc po czarnym przewodzie z niebieską kreską,udało mi się go zlokalizować w wiązce pod kierwonicą, dalej musiałbym rozbierać chyba kokpit, a mierzony od szyby w stronę zasilania, pokazuje masę. Na bezpeiczniku brak napięcia, ale za to na jednym z dwóch grubszych przewodów na kostce do wyłącznika jest plus mierzony do masy. Próby zmostkowania wyłącznika nic nie dały.
Gdzieś kiedyś na forum obiło mi się o uszy (raczej o oczy:) ), że po w obwodzie ogrzewania tylnej szyby jest jesio przekaźnik, ale gdzie do znaleźć???
323 sedan BA 1995r Z5 DOHC 1,5 poj.
Jakieś sugestie? Propozycje? byłbym wdzięczny i przy okazji po browarku (dla nie spożywających dietetyczna cola :) )
Pozdrawiam
Piter

...każdy takim jest zuchwalcem, że chce szczęścia dotknąć palcem...:)
[i]Mazda 323 BA sedan 1,5 Z-5 95r[/i]
Forumowicz

Od: 5 wrz 2007, 20:42
Auto: Mazda 3 II BL 2009r 105kM 1,6 Z6

Postprzez jackkpl » 19 sie 2008, 14:08

Nie wiem, jak to jest z modelem BA, ale w BG przekaznik jest na prawej scianie w nogach pasazera. Zdejmujesz plasikowa oslone (2 lub 3 plastikowe kolki) i tam sa przekazniki. U mnie jeden jest od podnoszonych swiatel, a drugi od ogrzewania tylnej szyby. Nie jest to sam przekaznik, ale caly obwod wraz z czasowym wylacznikiem (w jednej plastikowej obudowie).
Forumowicz

Od: 17 mar 2007, 21:04
Auto: RX8

Postprzez Szukający Myśliciel » 23 sie 2008, 19:43

Dzięki za odpowiedź <soczek> . Sprawdze po weekendzie jak jest u mnie, czyli w BA i dam znać ;)
Pozdrawiam
Piter

...każdy takim jest zuchwalcem, że chce szczęścia dotknąć palcem...:)
[i]Mazda 323 BA sedan 1,5 Z-5 95r[/i]
Forumowicz

Od: 5 wrz 2007, 20:42
Auto: Mazda 3 II BL 2009r 105kM 1,6 Z6

Postprzez markoz68 » 30 paź 2013, 08:33

Witam.Mam podobny problem z ogrzewaniem tylnej szyby w 323P 97r silnik 1,3. Przeczytałem wszystkie wątki dot. tego tematu ale nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi gdzie jest przekaźnik do ogrzewania tylnej szyby w tym modelu. U mnie kontrolka na desce się świeci, ale prąd nie dochodzi do szyby. Podejrzewam przekaźnik lecz nie wiem gdzie go znaleźć. Sprawdzałem przewody w harmonijce przy tylnej klapie wygląda że są ok.
markoz68