Listwa boczna drzwi,czy po oderwaniu jej niebędzie śladów mocowania?(otworów mocujących)
1, 2
Witam. Ostatnio jeden gostek skasował mi drzwi no i musze kupić drugie, trafiają mi się do kupienia drzwi z listwą boczną a ja niemam na samochodzie takich listew i przez to mam pytanko, czy taką listwe można oderwać i niepozostaną żadne otwory mocujące tą listwe ,czy ona jest tylko mocowana na taśme dwustronną?
- Od: 25 cze 2006, 10:26
- Auto: Mazda 6 2.0 136KM 03r. Mazda 323f 1.8 96r.
ab004919@sferia napisał(a):..czy taką listwe można oderwać i niepozostaną żadne otwory mocujące tą listwe ,czy ona jest tylko mocowana na taśme dwustronną?
listwy są klejone.
BTW jak mozesz to zrób foto drzwi bez tej listwy – jestem ciekawy jak to wygląda
Rozwazam dwie opcje – zerwać listwy albo je pomalować pod kolor nadwozia...
Przypadkiem znalazłem taki fajny gadzet

- Od: 1 lis 2006, 15:47
- Auto: Galaxy MK2 2.3
Ja zerwałem listwy. No cóż... Z daleka efekt jest duuużo ciekawszy niż z listwami, natomiast z bliska widać że były listwy, trochę inny odcień lakieru. No ale ty pewnie będziesz te drzwi malował, więc śmiało ściągaj listwy.
- Od: 3 lis 2005, 13:38
- Auto: Mazda 323F BA 2.0V6
KiRi napisał(a):A ja akurat szukam listew, bo bez wydaje mi się "zbyt pusto" usmiech Muszę poszukać jakiejś fotki Madzi z listwami – jak macie coś pod ręką, to dajcie...
bardzo dobry pomysl. Ja mam listwy w swoje Madzi i moim zdaniem wyglada super. jak chcesz to sobie zobacz w dziale Nasze Mazdy. Jest tam zdjecie mojej slicznotki. Szukaj Luk323
- Od: 21 sty 2007, 10:33
- Auto: Mazda 323F BA Z5 1996r.
Witam. Panowie – posiadacze listew na dzwiach, możecie podać na jakiej wysokości są te listwy naklejone fabrycznie? Zdaje się, że ktoś już o to pytał ale odpowiedzi nie znalazłem, a też planuje montaż takich listew bo moje autko strasznie jest masakrowane na parkingu.
Radian napisał(a):Witam. Panowie – posiadacze listew na dzwiach, możecie podać na jakiej wysokości są te listwy naklejone fabrycznie? Zdaje się, że ktoś już o to pytał ale odpowiedzi nie znalazłem, a też planuje montaż takich listew bo moje autko strasznie jest masakrowane na parkingu.
Dołączam się do prośby- idealnie byłoby jakby ktoś z szanownych kolegów pomierzył oryginalne listwy i podał dokładne wymiary:
– wysokość na jakiej są listwy mierzona od dołu drzwi
– długości listew
– grubość listew
Mając takie dane można podejść do auta i bez kombinowania przymocować uniwersalne listwy.
Mi osobiście efcia lepiej podoba się bez listew,wydaje mi się że listwy ją szpecą ale to zależy od gustu 
- Od: 25 cze 2006, 10:26
- Auto: Mazda 6 2.0 136KM 03r. Mazda 323f 1.8 96r.
witam
Ja wlasnie niedawno dokladalem fabryczne listwy jakos i ladniej i pewnie ze nie obije sie drzwi przy cisnym parkowaniu. a wysokosc byla 25cm od dolu klamki i 15cm od tego zalamiania na drzwiach taki jakby kant gdzie konczy sie baranek.
Pozdrowka
dziubek
Ja wlasnie niedawno dokladalem fabryczne listwy jakos i ladniej i pewnie ze nie obije sie drzwi przy cisnym parkowaniu. a wysokosc byla 25cm od dolu klamki i 15cm od tego zalamiania na drzwiach taki jakby kant gdzie konczy sie baranek.
Pozdrowka
dziubek
Mazda + saperka – prawie jak Jeep ;)
+
była BeAtka i GabrYsia jest Renifer ;)
Moje ostanie mazdowe maleństwo- http://tnij.org/mazda6gy
+
wszystko kwestja gustu. Ja mam listwy i mi sie podoba. Jak by nie było tez by było ładnie
Listwy te są na taśmę.
spoleruj całe autko, nabierze "koloru" i nie bedzie śladu po listwach
bartekkk napisał(a):z bliska widać że były listwy, trochę inny odcień lakieru.
spoleruj całe autko, nabierze "koloru" i nie bedzie śladu po listwach
- Od: 14 lis 2006, 21:08
- Auto: Toyota Avensis
Czym polerowales? Pasta tempo czy cos innego?
Pozdrowka
dziubek
Pozdrowka
dziubek
+
+
dziubek napisał(a):taki jakby kant gdzie konczy sie baranek.
a tak poza konkursem to po co ten baranek jest zastosowany w Mazdach?
dziubek napisał(a):Czym polerowales? Pasta tempo czy cos innego?
Tempo raczej nie bo on sciera lakier. Lepiej Automax lub tym podobne srodki ktore nie scieraja lakieru.
dziubek napisał(a):Czym polerowales? Pasta tempo czy cos innego?
nie polerowałem bo nie zrywałem listw. Kiedys polerowałem całe auto (Corolle) i robiłem to w warsztacie blacharsko – lakierniczym. Ale czym to nie wnikałem, wiem ze jakas pasta polerska i do tego maszyna jakas z "gąbką"
FishHunteR napisał(a):to nie jest wielki koszt
to znaczy mniej wiecej ile taki zabieg polerski w takim warsztacie moze kosztowac?
cięzko sprecyzować, ja mam po znajomości
ale myśle ze 150-200 zł to powinien sie juz ktos podjąć. Naprawde warto jesli są jakieś niewielkie ubytki lakieru, ryski itp. Mozna przed polerką delikatne zapraweczki jesli gdzies trzeba. autko wygląda jak z fabryki
Spytam któregos ze znajomych to powiem dokladnie jaki to koszt moze być zeby nie przepłacić
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Spytam któregos ze znajomych to powiem dokladnie jaki to koszt moze być zeby nie przepłacić
Luk323 baranek to zabezpieczenie dodatkowo przed korozja na poczatku myslem ze tak moja ktos zabezpieczyl ale zauwazylem ze to standart to madry pomysl bo w te okolice lubi uderzyc kamien lub cos innego i odprysk lakieru i ocynku a tak baranek zabezpiecza.
Pozdrowka
dziubek
Pozdrowka
dziubek
+
+
w tej cenie którą podałem powinna zmiescic sie polerka nawet z delikatnymi zapraweczkami. Nie robic w warsztacie tylko gdzies"po godzinach". zapewne kazdy pracownik moze "przemycic" tą maszyne(to cos jak diaks) i zrobic to na podworku. pozniej tylko na myjnie i gotowe
pozdrawiam i dobranoc
pozdrawiam i dobranoc
1, 2