Wymiana klamek i lusterek – kilka pytań

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez hellmi » 21 paź 2006, 20:31

Witam
Zamierzam wymienić lusterka i klamki, dziś zrobiłem pierwsze przymiarki i mam do Was kilka pytań.
1.Klamki – nie do końca wiem jak je zdemontować – zdjąłem tapicerkę, ale klamka jest za tą taką blachą, i teraz czy żeby zdjąć klamkę muszę rozkręcić całe drzwi, czy dobierać się do niej jakoś przez tą dziurę w tej blaszanej osłonie?
2.Lusterka – wiem na pewno, że jedno lusterko jest do wymiany (pęknięte), drugie natomiast jest ok, poza tym, że ten trójkąt przy szybie lekko odstaje u góry, i w ogóle trochę to wszystko się rusza – pod tym plastikiem jest coś w rodzaju pianki montażowej, co chyba miało to skleić do kupy ale najwidoczniej zaczęło puszczać. Na razie nie rozbierałem tego, bo nie mam jeszcze nowych lusterek, a bałem się, że jak to ruszę to się całkiem rozleci i zostanę bez lusterka, i tu mam pytanie – czy to odstawanie górnej części tego trójkąta oznacza, że lusterko było rozwalone i ktoś je próbował kleić i w związku z tym najlepiej kupić nowe i wymienić, czy po prostu można to jakoś naprawić wymienić tą piankę montażową, czy cokolwiek tak w środku jest i skleić to ponownie, czy może jest to wina dżwi?
3. Jaka jest dobra cena za używane lusterko (manual) – na allegro gość powiedział mi 150zł – w podobnej cenie widziałem elektryczne tylko do innego modelu mazdy.

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.
Ostatnio edytowano 23 paź 2006, 19:23 przez hellmi, łącznie edytowano 2 razy
Forumowicz

Od: 10 paź 2006, 18:42
Auto: Mazda 323f 1.5 1996

Postprzez Grzyby » 23 paź 2006, 18:46

hellmi – zapraszam do lektury regulaminu i poprawnego nazwania tematu
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez Blastar » 23 paź 2006, 23:14

klamke musisz odkręcić, jest ona na dwóch śrubach 10 do jednej dostaniesz się po zdjeciu tapicerki a do drugiej po zdjeciu takiej czarnej zaślepki w drzwiach
Uważaj na tą część która jest przyczepiona do zamka (włącznik centralnego) bo plastik już nie ma tej wytrzymałości i jest bardziej kruchy mi sie to wyłamało i potem musiałem kleić poxipolem, więc może od razu to odczep razem z zamkiem odginając troche ten drucik co go trzyma (raczej nie ma z tym problemu i łatwo sie wszystko wysunie) nastepnie jak będziesz miał klamke w tej pozycji co na linku: http://blastar1.fm.interia.pl/DSC00219.JPG to złap całą oprawke w miare sztywnie i spróbuj tj otworzyć drzwi pociagając za klamke wtedy jeden z tych pretów co trzymie klamke powinien zejść niżej i po pociągnieciu klamka powinna już wyjść z drzwi, aha nie zapomni jeszcze na samym począdku oczepić tego innegro drutu który widać na ilnku: http://blastar1.fm.interia.pl/DSC00221.JPG on sie trzyma na takim zółtym zatrzasku.
Mam nadzieje że coś z tego zrozumiałeś jak nie to pisz np na gg, bo ja już doszedłem do takiej perfekcji że wyciągam klamke w 5 min :D wraz z demontażem tapicerki

hellmi napisał(a):Jaka jest dobra cena za używane lusterko (manual) – na allegro gość powiedział mi 150zł

ja kupiłem na Allegro lusterko za 30 zł :) ale trzeba szukac i czekać na okazje.

W lusterku nie wiem o jakie odstawanie chodzi, ja chyba nic takiego nie mam albo nie zwróciłem uwagi wiem że można je zdejmować i zakładać i nic się nie powinno dziać i faktycznie jest tam taka pianka z klejem i przy pierwszym zdejmowaniu może zostać na drzwiach a nie tak jak powinno być, że ma zostać w lusterku.

Pozdrawiam Blastar
Forumowicz

Od: 12 mar 2005, 21:30
Auto: 323F BA 1,5i '94 16V 4/DOHC

Postprzez siwy_dymek » 1 lis 2006, 22:23

Czy da sie wyciagnac sam zamek z klamki? zlamal i wyskoczyla mi ta zaslepka co zamyka szczeline zamka :/
Forumowicz

Od: 10 sty 2006, 17:29

Postprzez Blastar » 1 lis 2006, 22:47

zamek z klamki tak, ale do tej zaślepki to raczej się nie dostaniesz (nie jestem tego pewien na 100%, moze jest jakaś mozliwość ale ja osobiscie tego nie przerabiałem), mi ona tez się połamała więc tylko powyciagałem resztki które tam zostały i teraz jest bez.
Forumowicz

Od: 12 mar 2005, 21:30
Auto: 323F BA 1,5i '94 16V 4/DOHC

Postprzez siwy_dymek » 2 lis 2006, 09:40

No bo myslalem zeby zamek dad do delikatnej regeneracji, bo jest jakis taki troche luzny...gosciu ktory sie tym zajmuje mowil ze juz robil cos takiego...nie iwem czy sie dobrze zrozumielismy...dzis obczaje jak sciagne klamki do malowania
Forumowicz

Od: 10 sty 2006, 17:29

Postprzez Kubeu » 12 mar 2010, 16:32

Witam! Jeżeli chodzi o to odstawanie lusterka to ja się podłącze do tematu. Mianowice odstaje od zewnętrznej części drzwi, a dokładnie górna część odstaje około 10mm, więc całkiem sporo. Lusterko jest przykręcone, wszystkie śruby trzymają. Od czego to odstawanie może zależeć? Powinna być jeszcze jakaś substancja montażowa (pianka czy coś takiego) naniesiona czy przy zakręceniu śrub wszystko powinno dobrze przylegać?
Sprawiedliwość bez siły to nieudolność, siła bez sprawiedliwości to przemoc.

Masutatsu Oyama
Forumowicz

Od: 12 mar 2010, 15:53
Auto: Mazda 323F 97r Z5